Költséghatékony 4 lemezes: Synology DS418j

0

A Synology piacra dobta otthoni felhasználóknak szánt új hálózati adattárolóját, a DS418j jelű NAS-t.

Az új modell négy merevlemeznek vagy SSD-nek kínál helyet, de természetesen két meghajtóval is tökéletesen funkcionál, amelyet később további, akár nagyobb kapacitású meghajtókkal bővíthetünk anélkül, hogy a régi háttértárakat ki kellene dobnunk.


A belépőszintű modell egy darab gigabites Ethernet csatlakozón keresztül kommunikál a ház ingormatikai hálózatával, emellett két USB 3.0 csatlakozó is található a készülék hátulján, ahová külső meghajtókat, vagy pendrive-ot illeszthetünk. Ezek tartalma is megosztható a NAS-on.

A működés közbeni vezérléshez két magos, 64 bites Realtek RTD1293 1,4 GHz-es processzort és 1 GB RAM-ot tartalmaz a DS418j, amely az on-the-fly adattitkosítás szinte késleltetés nélküli elvégzésére is elegendő (titkosítás nélkül a max. írási sebesség 108 MB/s körüli, bekapcsolt titkosítással 87 MB/s). A NAS természetesen több RAID formátumot is támogat, így a nagyobb átviteli sebességre, de biztonsági tartalékot nem adó RAID 0-t, a standard írási sebességre de jó hibatűrést adó tükrözést (RAID 0), valamint a legalább 3 meghajtót igénylő, gyorsabb írást és hatékony hibajavítást adó RAID 5, RAID 6 és a négy lemezes RAID 10 módokat is.

A külön letölthető alkalmazások segítségével képesség tehetjük a NAS-t a hálózati kameráink képeinek tárolására is, így akár 16 kamera HD adása is rögzíthető.
A NAS kis energiaigényű, így működés közben alig több, mint 21 Wattot vesz fel (négy darab HDD-vel), míg a merevlemezek hibernálásával ez az érték 9 Watt alá csökkenthető.

A Synology DS418j ára 310 euró.