III. Székelyföldi Fotóbiennálé

0

2017. szeptember 20-ig várják a nevezéseket a III. Székelyföldi Fotóbeinnáléra.

A Hargita, Kovászna és Maros Megyék Tanácsai, a Kovászna Megyei Művelődési Központ és Hargita Megyei Kulturális Központ által, a Romániai Fotóművészek Szövetségének (AAFR), és a Magyar Fotóművészek Világszövetségének védnökségével meghirdetett III. Székelyföldi Fotóbiennálé legjobb képeiből kiállítás nyílik 2017. október 14-én nyílik meg Sepsiszentgyörgyön. A legjobb fotók ezen kívül katalógusba kerülnek, amelyekből 1-1 példányt a beválogatott képek szerzői megkapnak.

A pályázat képeit szakmai zsűri bírálja el.

Az I. helyezett 660 euró, a II. helyezett 440 euró, míg a III. helyezett 220 euró pénzdíjat nyer.

Sajtóközlemény:


III. Székelyföldi Fotóbiennálé pályázati felhívása 2017

Hargita, Kovászna és Maros Megyék Tanácsai, a Kovászna Megyei Művelődési Központ és Hargita Megyei Kulturális Központ meghirdetik a III. Székelyföldi Fotóbiennálét, a Romániai Fotóművészek Szövetségének (AAFR), és a Magyar Fotóművészek Világszövetségének védnökségével.

A III. Székelyföldi Fotóbiennálé szervezői az alábbi kategóriákat határozták meg:

A: Open / Szabad téma

Az A kategóriában 1-3 képpel lehet nevezni, minden fotómódosítás engedélyezve van.

B: Mozgás (sorozat)

A B kategóriában fotósorozattal (minimum 2, maximum 5 fotó) lehet nevezni. A fényképek a mozgás dinamikáját, energiáját és lendületét kell kifejezzék. A zsűrinek joga van a sorozatból 2 képet kiemelni. A sorozat mellé rövid leírást kell csatolni, amelyből kiderül, hol készült a sorozat és mit ábrázol. Ebben a kategóriában a következő módosítások megengedettek: képkivágás (crop), expozíciós korrekciók, fehéregyensúly módosítása. Bármely más módosítás a fénykép versenyből való kizárását vonja maga után.

C: Kenyér

A C kategóriában 1 – 3 képpel lehet nevezni . A fénykép a kenyér tágabb értelemben vett tematikájával kell kapcsolatos legyen (kenyérre utaló jelképek, a magtól a kenyérig folyamat, mindennapi kenyerünk gondolata, a kenyér/alapélelmiszer fogalma különböző népeknél, stb.). Több beküldött kép esetén a zsűrinek joga van csak egyet vagy kettőt beválogatni. Ebben a kategóriában a következő módosítások megengedettek: képkivágás (crop), expozíciós korrekciók, fehéregyensúly módosítása. Bármely más módosítás a fénykép versenyből való kizárását vonja maga után.

Részvételi feltételek:

A pályázatra a képeket a www.fotobiennale.ro oldalon kell feltölteni digitális vagy digitalizált felvételként, jpg formátumban, kizárólag csak regisztráció után. A fotók hosszabbik oldala minimum 3000 pixel / 300 dpi. Csakis az SRGB színtér a megengedett. Egy kép fájlmérete nem haladhatja meg a 10 Mb.-ot. Kőtelező mellékelni a kép címét angol nyelven.

  • Fotók elnevezése: A1(kategória, kategórián belül hányadik beküldött fotó) _Fotó címe_Alkotó Neve
  • A zsűrinek jogában áll az eredeti fotókat bekérni.
  • A pályázaton, életkortól és foglalkozástól függetlenül, bárki részt vehet,  kivételt képeznek a szervezők és a zsűri tagjai, benevezési díj nincs.
  • A pályázatra csak olyan felvételek nevezhetők, amelyek a Székelyföldi Fotóbiennále korábbi kiadásain még nem szerepeltek, egy felvétel pedig csak egy kategóriában szerepelhet.
  • A zsűri által beválogatott munkákból minőségi katalógus készül, amelyből a beválogatott fotók szerzői tiszteletpéldányt kapnak. A tiszteletpéldányon kívül a katalógus megrendelhető lesz a www.fotobiennale.ro oldalon, 15 € áron.
  • A pályázónak teljes mértékű szerzői és személyiségi jogokkal kell rendelkeznie a beadott pályaművek fölött. A szervezők nem vállalnak felelősséget ezek hiányából eredő jogvitákban.
  • A zsűri döntése végleges és nem vitatható. Értesítéskor minden szerző megkapja a zsűri névre szóló pontozását. A kiállítás megfelelő népszerűsítése érdekében a képeket a rendezők szabadon, szerzői jogdíj fizetése nélkül, de a szerzők nevének feltüntetésével felhasználhatják.
  • A szerzők a kép/képek beküldésével tudomásul veszik a pályázati feltételeket.

A fenti feltételek bármely pontjának nem megfelelő pályaműveket a szervezők kizárják a versenyből.

A kiállításra bejutó képek nagyítását a szervezők, illetve a fő támogató a Canon vállalja. A kiállítás 2017. október 14-én nyílik meg Sepsiszentgyörgyön, az Erdélyi Művészeti Központ harmadik emeleti kiállítótermében.

Pályázati naptár

A képek beérkezésének határideje: 2017. szeptember 20.
Zsűrizés: 2017. szeptember 23-24.
A pályázók értesítése e-mailon a zsűri döntéséről: 2017. szeptember 25.
Kiállítás-megnyitó és díjkiosztó ünnepség: 2017. október 14.
Katalógusok kiküldése: max. 2018. áprilisa

Díjazás:

Kategóriánként:

  • I. díj – 660  €
  • II. díj – 440  €
  • III. díj – 220  €

Zsűri tagjai:

A zsűri elnöke:
Ádám Gyula – Románia / Csíkszereda

Zsűri:
Eifert János A.FIAP – EsFIAP – Magyarország
Eugen Negrea AFIAP – Románia / Bukarest – a Romániai Fotóművészek Szövetségének elnöke (AAFR),
Louis Guermond – Franciaország
Tordai László Ede AFIAP – Románia / Marosvásárhely

Pótzsűri:
Dezső László AFIAP – Románia / Gyergyószentmiklós