Itt az új Sony szörnyeteg: DSC-RX10 IV

0

A Sony ma New-York-i sajtótájékoztatóján bejelentette 1″ szenzoros prémium kompakt ultrazoom fényképezőgépének frissítését, a DSC-RX10 IV-et.

Neal Manowitz

A sajtótájékoztató elején természetesen a kötelező piaci körkép köröket hallgathatta végig a közönség. Neal Manowitz, a Sony Észak-Amerika digitális képalkotás üzletágának vezérigazgatója elmondta, hogy a cég 2017-ben 48%-os növekedést ért el a full-frame szenzoros fényképezőgépek piacán, emellett a Sony jelenleg a legnagyobb szenzor beszállító a világon.

Tsutomu Hamaguchi

Ezt követően Tsutomu Hamaguchi, a fényképezőgép és kamera üzletág általános igazgatója mutatta be a múlt héten bejelentett DSC-RX0 felső kategóriás kamerát/akciókamerát, amely az RX vonal legkisebb tagja.

A lényeg azonban ezután jött, méghozzá a legnagyobb RX fényképezőgéppel, a nagy szenzoros prémium kompakt DSC-RX10 negyedik kiadásának bejelentésével.

Hamaguchi úr elmondta, a DSC-RX10 III modell a full-frame szenzoros MILC gépekkel rendelkezők körében is igen népszerű volt, így másodgépnek is tökéletes, hiszen nagy (1″ típusú) szenzora, nagy átfogású zoomobjektíve de kompakt kialakítása remek mindenessé teszi.

Az új modellben marad a 25×-ös zoomátfogású, 24-600 mm ekv. gyújtótávolságú, f/2,4-4 fényerejű Zeiss® Vario-Sonnar® T* objektív, amely 4,5 Fé előnyt nyújtó stabilizátorral is rendelkezik, de a gyártó tovább javítja az előd képességeit, amelyek közül kiemelték a 315 fázis-különbség érzékelő fókuszpontot, amely a képmező 65%-át fedi le, az akár 0,03 mp-es fókusz sebességet (nyilvánvalóan ideális esetben, amikor minimálisan van csak eltérés a helyes fókusz és az aktuális beállítás között).
A legkomolyabb előrelépés azonban a sorozat sebességben történt, amely a villámgyors rétegelt CMOS szenzornak, a képérzékelő felület mögé elhelyezett méretes puffer memóriának és a gyors képfeldolgozó processzornak egyaránt köszönhető. Így érték el a hihetetlen 24 kép/mp sebességet, ráadásul mindezt folyamatos élességállítás mellett, teljes 20 Mpixeles felbontásban, akár RAW formátumban is.

Könnyű utánaszámolni, hogy ez 12 bites színmélység esetén közel 5,8 Gbit/mp kiolvasási sebességet jelent (20,1M×24×12). Elképesztő!

A nagy sebesség a videofelvétel területén is tetten érhető. A pixel összevonás nélküli, 30 kép/mp-es XAVC S tömörítésű Ultra HD felvételkészítésen túl Full HD-ben is videózhatunk, ez esetben 120 kép/mp-ig választhatunk képfrissítést, slow-motiont pedig akár 1000 kép/mp-cel is készíthetünk, ami 40×-es lassítást jelent. A videókat S-Gamut/S-Log2/S-Log3 utómunkát segítő színprofilban is menthetjük. Az Ultra HD videókból 8 Mpixeles állóképeket is menthetünk, a slow-motion videókból pedig 2 Mpixeles képkockák lophatók ki.

További részleteket Mark Weir, a Sony Észak-Amerika digitális képalkotás üzletágának technológiai igazgatójától tudott meg a publikum.

Mark Weir

A bemutatóban arra is kitért Weir úr, hogy főképp kik azok, akik számára a DSX RX10 IV ideális útitárs lehet, ők pedig nem csak az utazó fotósok, hanem azok is, akik természetfotósok, és akik sportfotósok. A DSC RX10 IV ugyanis ezekre a feladatokra is tökéletesen alkalmas.
A technológiai részletekről szóló diák képei hírünk alján érhetők el!

Az időjárásálló szigetelésekkel ellátott Sony Cyber-shot DSC-RX10 IV októbertől lesz kapható, ára az USA-ban 1700 dollár lesz, itthon bruttó 529.000 Ft-ot kell majd érte fizetnünk.

A Sony Cyber-Shot DSC-RX10 M4 főbb jellemzői:

  • Időjárásálló kivitel
  • 20 megapixeles, 1″-os Stacked (rétegelt) Exmor RS CMOS szenzor
  • ISO64-25600 érzékenység
  • 24-600mm (ekv.), 25× zoomos Zeiss Vario-Sonnar T* zoomoptika, f/2,4-4 fényerővel
  • akár 1/32000 mp záridő elektronikus zárral
  • villámgyors AF-rendszer 315 fázis-különbség érzékelő szenzorra integrált fókuszponttal
  • 24 kép/mp-es sorozat sebesség
  • beépített vaku és vakupapucs
  • max. 40x-es lassított videó mód Full HD felbontásban (240-1000 kép/mp)
  • Ultra HD (3840 x 2160 pixel) XAVC S videofelvétel, pixel összevonás nélkül, 100 Mbit/s, S-Gamut/S-Log2/S-Log3 támogatás (max 29 perc)
  • 2,36 millió képpontos, 0,7×-es nagyítású OLED kereső
  • dönthető 3″ képátlójú, 1,44 millió képpontos LCD
  • RAW formátum támogatása
  • testre szabható menü
  • tripla objektív gyűrű (zoom, fókusz, rekesz)
  • SDXC (UHS-I) és MemoryStick Pro-HG Duo kártyafoglalatok
  • USB2.0 és tömörítetlen microHDMI kimenetek
  • Wi-Fi és NFC (mobilos távvezérlési lehetőséggel)
  • lítium-ion akkumulátor, 400 kép készítése egyetlen feltöltéssel

A részletes specifikációt adatlapunk tartalmazza, melynek linkje hírünk alatt található.




Frissítés: 2017.09.15.
Megérkezett a magyar nyelvű sajtóközlemény:
Sajtóközlemény:

A Sony új RX10 IV fényképezőgépe villámgyors automatikus élességállítást (AF), 24 képkocka/mp sebességű sorozatfelvétel funkciót és flexibilis 24–600 mm F2.4-F4 zoomobjektívet kínál

  • A világ leggyorsabb[i], 0,03 mp-es AF-sebessége[ii], 24 képkocka/másodperc sebességű,[iii] teljes AF-AE-követéses sorozatfelvétel funkcióval
  • A képkocka kb. 65%-át lefedő, 315 fókuszsíkfázis-érzékeléses AF-pont
  • ZEISS® Vario-Sonnar T* 24–600 mm[iv]4-F4 nagy blendenyílású, erős nagyítású zoomobjektív
  • 4K[v] videófelvétel teljes pixelkiolvasással pixelösszevonás nélkül

 

A Sony a bemutatta a nagy elismerésnek örvendő Cyber-shot® RX10 sorozat új, vezető modelljét, az RX10 IV fényképezőgépet (DSC-RX10M4 modell).

 

Az új RX10 IV modell a világ leggyorsabbi, 0,03 mpii sebességű automatikus élességállítását kínálja, melynek része a 24 képkocka/mp sebességű, teljes AF/AE-követéses sorozatfelvételiii funkció, a leggyorsabb, professzionális, cserélhető objektíves fényképezőgépekkel versenyre kelő, 315 fázisérzékeléses AF-pont és a kiemelkedően flexibilis 24–600 mmiv F2.4-F4 ZEISS® Vario-Sonnar objektív. A modell a mobilitás és a sebesség egyedülálló ötvözésével a legjobb kompakt megoldás az amatőr és hivatásos fotósok számára.

 

A lenyűgöző RX10 IV fényképezőgép a legújabb 1.0 típusú 20,1 megapixeles[vi] Exmor RS CMOS rétegelt képérzékelővel, DRAM chippel, BIONZ X™ képfeldolgozó processzorral és felhasználói LSI-vel van felszerelve. Ezek az összetevők közösen teszik lehetővé a működés és a teljesítmény teljes sebességének maximalizálását, így biztosítják a lehető legmagasabb kép- és videominőséget a 24–600 mmiv objektív teljes tartományában.

 

Gyors élességállítás, gyors felvétel

Az új RX10 IV a Sony RX10 sorozat fényképezőgépei közül elsőként biztosítja a Fast Hybrid AF rendszert, amely az érzékelő kb. 65%-át lefedő 315 fázisérzékeléses AF-pont és a kontrasztérzékelős AF előnyeit ötvözve teszi lehetővé a kiemelkedően alacsony, 0,03 mp-esii reakcióidőt. A nagysebességű élességállítás és az objektív 24–600 mmiv széles tartománya együttesének köszönhetően a téma mindig pontos részletességgel és tisztasággal rögzíthető.

 

Ezen kívül, az RX10 IV a Cyber-shot fényképezőgépek közül elsőként alkalmazza a High-density Tracking AF nagy sűrűségű követő AF-technológiát. A korábban csak a Sony nagy sikerű cserélhető objektíves fényképezőgépeiben megtalálható fejlett technológia az AF-pontokat egy tárgy köré összpontosítva javítja a követés és az élességállítás pontosságát, így még a legkiszámíthatatlanabb alanyokról, így a gyorsan mozgó sportolókról és repülő madarakról is könnyedén készíthetők kiváló felvételek.

 

Az új RX10 IV modellben a tökéletesített automatikus élességállítás funkció részeként a népszerű Eye AF, Touch Focus és Focus Range Limiter[vii] továbbfejlesztett változata is elérhető. Az AF-ON és több AF-mód úgy, mint az AF-S, az AF-C és az AF-A is beállítható, amelyek a felhasználó igényei és a képfelvételi körülményektől függően könnyen módosíthatók.

 

Az AF-rendszer ideális kiegészítőjeként az RX10 IV akár 24 képkocka/mpiii sebességű, teljes AF/AE-követéses, nagy sebességű sorozatfelvétel lehetőségét kínálja, amelynél a puffer határa lenyűgöző módon akár 249 kép lehet[viii]. A feldolgozói teljesítmény terén történt jelentős fejlesztéseknek köszönhetően a képkereső megjelenítési késleltetés a sorozatfelvételnél számottevően csökkent, így a fontos pillanatok a legnagyobb magabiztossággal rögzíthetők. A kényelmesebb visszajátszási élmény érdekében a sorozatfelvételek nem egyesével, hanem csoportokban tekinthetők meg.

 

Az RX10 IV nagy sebességű torzításmentes zárt (a zár legnagyobb sebessége akár 1/3200 mp is lehet) tartalmaz, amely csökkenti a gyorsan mozgó tárgyak fotózásakor gyakran tapasztalt „gördülő zár” jelenséget, és bármely módban képes a teljesen hangtalan képrögzítésre, beleértve az elektronikus zár használatával készített nagy sebességű sorozatfelvételeket is. A felhasználó igénye szerint lehetőség van a mechanikus zár mód bekapcsolására is.

 

ZEISS® Vario-Sonnar T* 24–600 mm-es F2.4-F4 objektív

A Cyber-shot RX10 IV fényképezőgép 24–600 mmiv ZEISS® Vario-Sonnar T* objektívje F2.4-F4.0 nagy maximális blendenyílással rendelkezik, amellyel a teljes zoomtartományban, beleértve az ultra-telefotót, is kivételes képminőség érhető el. Az objektív részeként a Super ED (rendkívül alacsony színszórású) üveg és ED aszférikus lencsék a színbeli eltérések, míg a ZEISS® T* bevonat a becsillanás és a szellemképződés minimalizálásáról gondoskodik.

 

Az objektív beépített Optical SteadyShot™ képstabilizátort tartalmaz, melynek célja, hogy csökkentse a fényképezőgép rázkódását és a képek életlenségét. A funkció használatával kb. 4,5 fokozattal gyorsabb záridővel képes azonos eredményre.

 

Ezen kívül, 72 cm-es minimális fókusztávolság és 0,49-szeres maximális nagyítás esetén 600 mm-es, teljesen kinyitott állapotban az objektívvel lenyűgözően részletgazdag tele-makró képek készíthetők.

 

Professzionális videofelvétel

Az új RX10 IV a legújabb Cyber-shot RX fényképezőgép, amely a 4K (QFHD 3840 x 2160) videofelvétel előnyeit kínálja, részben azzal, hogy a Fast Hybrid AF rendszernek köszönhetően az RX10 III modellhez képest kétszer gyorsabb élességállítási sebesség érhető el vele.

 

Az új RX10 IV 4K-módban pixelösszevonástól mentes teljes pixelkiolvasással a 4K-filmekhez szükséges adatok kb. 1,7-szeresének összesűrítésével biztosítja a legapróbb részletek pontos rögzítését is. Az új készülékben elérhető XAVC S™[ix] formátumnak köszönhetően a videofelvétel bitrátája a felvételi módtól függően akár 100 Mb/s is lehet. A felhasználók 4K-módban (100 Mb/s) 24 vagy 30 képkocka/mp, illetve Full HD módban 120 képkocka/mp-ig terjedő felvételi sebességek közül választhatnak.

 

Az új fényképezőgép több másik professzionális funkciót is kínál, pl. a Képprofil, az S-Log3/S-Gamut3, a Gamma Display Assist, a Proxy recording, a Time Code/User Bit és egyebek. A készüléken külső mikrofon csatlakoztatására szolgáló bemenet és a fejhallgatóval végzett ellenőrzést segítő kimenet is található.

 

Az új fényképezőgéppel szuperlassú[x] videofelvétel is készíthető, kb. 4 mp-es (minőségprioritás módban) és 7 mp-es (felvételi idő prioritás módban) meghosszabbított időtartamban. Ezzel a különleges funkcióval a felhasználók felvételnél 1000, 500 és 250 képkocka/mp közül, míg lejátszásnál 50, 25 és 24 képkocka/mp[xi] opciók közül választhatnak.

 

Fejlettebb működtetés és személyre szabás

Az új RX10 IV modell a Sony legújabb 3.0 típusú, 1,44 millió képpontos, dönthető LCD-kijelzőjét tartalmazza, – a Cyber-shot sorozatban szintén egyedülálló módon – a gyors és könnyű élességállítást biztosító érintéses fókusszal és érintőpanellel. A kijelző a WhiteMagic™ technológiának köszönhetően még a legrosszabb kültéri fényviszonyok között is tisztán és élesen látható. Az új készüléken a kb. 2,35 millió képpontos, nagy kontrasztú, a felvételek valósághű előnézetét és visszajátszását biztosító XGA OLED Tru-Finder™ képkereső segíti. A blendenyílás, a zoom és az élesség állítására három objektívgyűrű áll rendelkezésre, melyek közül a blendenyílás gyűrűje a videokészítéshez ideális módon teljesen hangtalanul és egyenletesen működik.

 

A még jobb személyre szabást szolgálja az új „My Menu” funkció, amellyel akár 30 gyakran használt menüpontot lehet személyre szabni. A menük könnyebb felismerését és a navigációt színkódok, illetve a videofelvételi folyamat leegyszerűsítését az új „Movie Settings“ menü segíti.

 

Az RX10 IV por- és nedvességálló[xii], valamint Wi-Fi®, NFC™ és Bluetooth® kompatibilis.

 

Fogyasztói ár és forgalomba kerülés

Az új Sony Cyber-shot RX10 IV fényképezőgép októbertől lesz megvásárolható. A termékről teljes körű információkat ide kattintva talál.

[i] Az 1.0 típusú képérzékelővel felszerelt fix objektívű digitális fényképezőgépek között. A 2017. szeptemberi sajtóközleménytől számítva, a Sony saját felmérése alapján.

[ii] CIPA-szabvány, belső mérés, f=8,8 mm értéknél (széles látószög), EV6.8, Auto program, Fókuszmód: AF-A, AF-mező: Közép

[iii] „Hi“ sorozatfelvételi mód esetén Hi”.

[iv] 35 mm-es formátummal egyenértékű

[v] 3,840 x 2,160 pixel

[vi] Körülbelüli effektív megapixel

[vii] Csak, amikor a 35 mm-es formátummal egyenértékű fókusztávolság a 150–600 mm-es tartományon belül van

[viii] „Hi“ sorozatfelvételi mód  és „Fine“ képminőség esetén

[ix] Az XAVC S formátumú videofelvételhez Class 10 vagy magasabb besorolású SDHC/SDXC memóriakártya szükséges. A 100 Mbps-hoz UHS-I (U3) SDHC/SDXC kártya szükséges.

[x] PAL-módban. A menüben váltson NTSC-ről PAL-módra!

[xi] Hangfelvételre nincs lehetőség. Class 10 vagy magasabb besorolású SDHC/SDXC memóriakártya szükséges.

[xii] A 100%-os por- és nedvességállóság nem garantált.