A Profoto első „rendszervakuja”: Profoto A1 AirTTL

0

A Profoto új vakut jelentett be, amelyet az eddigi legkisebb stúdióvakujukként aposztrofálnak.
A valójában első ránézésre rendszervakunak betudható fényforrás a szokásos külsővel rendelkezik, egyedül a méretesebb fej árulkodik róla, hogy itt nem egy egyszerű rendszervakuról van szó.

A gépvázra is felhelyezhető Profoto A1 teljesítménye 76 Ws (vigyázat, nem kulcsszám!), amelyet 9 Fé tartományban, 1/512-ig csökkenthetünk tized lépésekben (2,0-10,0 között módosítható a teljesítmény). A rendszervakuk zoomfejéhez hasonlóan a sugárzási szög itt is állítható a fej előtti előtét elforgatásával, bár jóval szűkebb mértékben. A fej felfelé 90 fokban emelhető, illetve oldalirányban is elfordítható, mint a legtöbb rendszervakunál.

A vezérlés lehet TTL elvű, de manuális teljesítmény is beállítható. A vaku támogatja a nagy sebességű HSS vakuzási módot is, illetve rendelkezik vezeték nélküli, rádiós vezérléssel is, így a gépváztól eltávolítva is használhatjuk.

A működtetéséhez szükséges energiát lítium-ion akkumulátor szolgáltatja, amely 350 maximális teljesítményű villantáshoz nyújt elegendő energiát, a kondenzátorok feltöltését pedig maximum 1,2 mp alatt el is végzi. A rendszervakukkal szemben az A1 modellfényt is kínál, amelyet a hordozhatóság és az akkumulátoros működés miatt LED-ek szolgáltatnak.

A vakura különféle fényformálók helyezhetők, a gyártó kínálatában terelőlapot, diffúzort, nagylátószögű előtétet, színmódosító szűrőket találunk, amelyeket mágneses elv alapján rögzíthetünk a vakufejre.

A Profoto A1 Air TTL természetesen kompatibilis a Profoto Air Remote TTL rádiós távvezérlőjével.

Az új vaku Canon és Nikon gépekhez lesz megvásárolható, ára 995 amerikai dollár lesz.