Lecsap a Minolta zombi?

0

Ki ne emlékezne a legendás Minoltára, arra a nagy múltú japán cégre, akik nem csak fénymásolók, fax gépek és lézernyomtatók gyártásával foglalkoznak, hanem többek között a Dynax filmes SLR, illetve a DiMAGE digitális kompakt gépek fejlesztése és gyártása is az ő nevükhöz fűződik.

2001-ben a Minolta bejelentette DiMAGE 5 és DiMAGE 7 gépeit, amelyek érdekessége a 28-200 mm ekv. gyújtótávolságú, manuális zoomos objektíve volt, ezen felül pedig átlagnál nagyobb, 2/3″ típusú szenzort használtak. Ennek egyit utódja, a DiMAGE A1 volt az első szenzor stabilizálást is megvalósító kompakt digitális fényképezőgép (tehát a szenzor stabilizációt a Minoltának köszönhetjük).

2003-ban a Konica megvásárolta a Minolta fényképezőgép és képalkotás üzletágát, így ezt követően Konica Minolta név alatt jelentek meg az új modellek.
A kompakt gépek mellett a DSLR-ek fejlesztésébe és gyártásába is belefogtak, 2004-ben bemutatták az első DSLR-jüket, a Konica Minolta Dynax 7 Digital-t (USÁ-ban a Maxxum 7 Digital-t), amely 6 Mpixeles APS-C szenzorral dolgozott és támogatta a korábbi A bajonettes Minolta objektíveket.

A Konica nem sokáig tartotta érdemesnek a Minoltával való szorosabb munkát, illetve az egész digitális fotózás piacból nem sikerült komolyabb sikert összehoznia, így 2006-ban az egész Minolta fotós szegmenst eladta a Sony-nak, fényképezőgépekkel, objektívekkel, szabadalmakkal együtt.
A Minolta vonalát tehát a Sony vitte tovább, igaz, a DSLR, majd az ezt követő SLT (félig áteresztő tükrös) gépek fejlesztését ma már gyakorlatilag abbahagyták, így szép lassan a Minolta név és a korábbi Minoltához köthető termékek is kihaltak.

A történetbe ekkor kapcsolódik be egy befektető cég (bizonyos Elite Brands Inc.), akik úgy látták, hogy a Minolta elég nagy név ahhoz, hogy újra érdemes legyen ezen brand alatt kínai termékeket forgalmazni. Mint tudjuk, a kínaiak szeretnek európai és amerikai befutott nevekkel dolgozni, így alakult ki az, hogy ma Maxell, Agfa, Polaroid és Kodak termékekkel is találkozunk, amelyeknek persze semmi közük az ismert márkák minőségéhez. E csapathoz most már hozzávehetjük a Minolta nevet is. Ennek érdekessége azonban az, hogy a Konica Minolta fénymásolók és lézernyomtatók továbbra is a japán céghez köthetők, azaz ezek a termékek a jól ismert minőséget hozzák, csupán a Minolta digitális fényképezőgépekkel kell vigyázni!


Egyelőre három kompakt fényképezőgépet találunk Minolta név alatt, két ultrakompaktot (5×-ös és 12×-es zoomosak), illetve egy 35×-os zoomos ultrazoomot.
Nyilván ezek a fényképezőgépek korábbi, nem Minolta modellek reinkarnációi, esetleg más objektívvel, más szenzorral, ma már elvárt szolgáltatásokkal (pl. Wi-Fi), de a képminőségük, összeszereltségük, megbízhatóságuk már nem a régi Minolta gépeké. Vigyázzunk ezekkel!