Irány a 169 Mpixel: Sony Alpha 7R III

0

Ma jelenti be a Sony hivatalosan az Alpha 7R full-frame szenzoros MILC-ének legújabb ráncfelvarrását.

A Sony A7R III megőrzi a korábbi modell 42,4 Mpixeles szenzorát, de megújítja a szolgáltatások nagy részét. Az 5 tengelyes stabilizáció hatékonysága 1 Fé-kel 5,5 Fé-re javul, de komoly előrelépés történik a sorozat tekintetében is, ahol a korábbi 5 kép/mp helyett immár akár 10 kép/mp sebesség is elérhető, ráadásul a sorozat hossza RAW formátumban is elérheti a 76 RAW képet (UHS-II kártyát használva). Folyamatos élőkép mellett a sorozat sebessége 8 kép/mp lehet. A sorozatfelvételek könnyebb kezelhetősége érdekében lejátszás módban a gép csoportosítja az egy sorozatban készült fotókat, így a hosszú sorozatokkal teli memóriakártyán is könnyen kereshetünk képeket.

A fotókat 15 Fé dinamika átfogás leképezésére is képes 14 bites RAW formátumban is elmenthetjük, ezt pedig elektronikus zárral is párosíthatjuk (amely a korábbi modellnél még csak 12 bites RAW formátummal volt elérhető), 12 bites színmélységgel csupán a 10 kép/mp-es sorozatsebességnél kell megelégedjünk.

A gép dupla kártyafoglalatot is kapott, így nincs akadálya annak, hogy egyszerre két memóriakártyára rögzítsük az eseményeket. A kártyafoglalatok közül az egyik UHS-II támogatású, míg a másik UHS-I SD kártyát vagy Memory Stick Duo kártyát képes fogadni.


A gépbe az előző modellénél nagyobb felbontású OLED elektronikus kereső kerül, amelynek felbontása 3,69 millió képpont. Javult az autofókusz teljesítménye, pontossága is, emellett a képmező 68%-át fedi fázis-különbség érzékelő AF pont, a választható fókuszmezők számát pedig 425-re növelték (ebből 399 fázis-különbség érzékelő). A gyártó adatai alapján a követési sebesség közel duplájára nőtt. Kényelem szempontjából nem mellékes, hogy a fókuszpontok között most már joystickkel választhatunk.
A szenzor pixel szintű eltolásával statikus téma esetében óriási, mintegy 169 Mpixeles részletgazdagságú kép is készíthető, ehhez a gép négy RAW képet ment, de ezeket utólag, számítógéppel állíthatjuk csak össze egy nagy felbontású képpé.

A videofelvétel terén változatlanul Ultra HD a legnagyobb felbontás, ami elérhető, de immár S-Log2 és S-Log3 mentési lehetőséget is kapunk, illetve Full HD felbontásban akár 120 kép/mp frissítés is választható.

A Sony A7R III november végétől lesz kapható, ára 3500 euró lesz.

A Sony Alpha 7R III főbb tulajdonságai:

  • 42,4 megapixeles fullframe (35,9 x 24mm) BSI-CMOS érzékelő
  • statikus téma esetén több képes RAW felvétel amely utólag 169 Mpixel részletgazdagságú képpé alakítható
  • BiONZ X feldolgozórendszer
  • ISO100-32000 érzékenység, kiterjeszthető ISO50-102400 közé
  • továbbfejlesztett AF-rendszer, 425 AF mérőmező, -3 Fé érzékenység
  • Csillapított zárszerkezet, 500 ezer expozícióra tervezve
  • 5-tengelyes stabilizátor, 5,5 Fé előnnyel
  • Ultra HD videofelvétel XAVC S tömörítéssel (100 Mbps sávszélességgel)
  • Időkód és nyers videó jel HDMI-n
  • 3,68 millió képpontos OLED kereső, 0,78x-os nagyítással, 100% lefedettséggel
  • Dönthető, 1,44 millió képpontos, 3″-os hátsó LCD
  • USB3.0, Wi-Fi és NFC csatlakozás (mobilos távvezérlési lehetőséggel)