Ha nem tudod megvenni, béreld!

0

A Hasselblad új lehetőséget indított útjára, amely szinte bárki számára lehetővé teszi, hogy középformátumú Hasselblad fényképezőgéppel fotózzon anélkül, hogy meg kellene vennie a drága felszerelést.

Ha kellene mondani egy olyan fényképezőgép gyártót, amelyik az utóbbi években sikertelenséget sikertelenségre halmozott, akkor minden bizonnyal a szegény Hasselbladot mondanák a legtöbben. Elég csak a nem túl jó eredménnyel zárult MILC próbálkozásokra gondolni, amikor is a Sony E bajonettes gépeit kívánta saját név alatt értékesíteni, persze kicsit „hassysítva”, mutatós fa markolattal, de igen elborult árképzéssel.

Szintén nem volt túl jó hír év elején az, amikor kiderült, hogy a DJI többségi tulajdont szerzett a patinás svéd gyártó részvényeiben, ami szintén azt mutatta, hogy nem megy jól a szekér.

Hogy az új többségi tulajdonos nyomására indult-e útjára a bérlési program, vagy egyébként is ez volt a stratégiai programban, azt nem tudjuk, de azt igen, hogy a világ legnagyobb piacaival rendelkező országaiban már van lehetőség középformátumú Hasselblad X1D-50C váz és kétféle objektív (90mm f/3,2 és 45mm f/3,5) hivatalos, gyártói értékesítési rendszerben történő bérlésére.
Sajnos ebből egyelőre mi magyarok kimaradunk, hiszen jelenleg csak Ausztráliában, Kanadában, Franciaországban, Németországban, Hong Kongban, Spanyolországban, Svájcban, az Egyesült Királyságban és természetesen az USA-ban lehet elérni ezt a szolgáltatást.

A bérlés költsége egyébként Európában 110-170 euró/naptól indul, de hosszabb időre kedvezőbb napidíj érhető el. Ennyivel azért nem úsznánk meg a dolgot, hiszen csak a vázra 4200 euró kauciót foglalnak be a bankkártyánkról (az objektívekre további 1000, illetve 1500 eurót). Ez utóbbi miatt egyébként vélhetően Magyarországon egyébként sem lenne népszerű a szolgáltatás, hiszen kevesen engedhetik meg maguknak, hogy millió Ft feletti likvid egyenleggel rendelkezzenek.