Alacsony felbontású videoguru gép érkezik Panasonic GH5s néven?

0

Egyes pletykák szerint jövő februárban érkezhet a Panasonic új tükör nélküli cserélhető objektíves fényképezőgépe, amely talán a GH5s nevet kapja. Más forrás pedig december 15-ét adta meg a bejelentés várható dátumának.

Egyelőre tehát semmi sem biztos, de azt rebesgetik, hogy a GH5-höz hasonló képességű lesz, de szenzorát kifejezetten videózásra, azon belül is a gyengén megvilágított helyeken történő könnyű felvételkészítésre fejlesztették, azaz vélhetően jelentősen kisebb felbontású lesz, mint a 20 Mpixeles GH5.

Igazság szerint a 3840×2160 pixeles Ultra HD, illetve a 4096×2160 pixeles 4k videókhoz elegendő is egy 4096×3072 pixeles, vagyis 12,5 Mpixeles szenzor, amellyel egyébként a fotózás sem kizárt, csupán manapság már a 12 Mpixel kevésnek tűnhet (pedig a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy 300 dpi pixelsűrűséggel nyomtatva 35×26 cm-es nyomatot kapunk, kiváló felbontásban, tehát igazság szerint a legtöbb esetre ez a felbontás még fotóban is elég lehet). A kisebb felbontású szenzor nagyobb pixeleket jelent, ami jótékony hatású a képzajra. Elképzelhető lehet egy 16 Mpixeles modell is, de ennek gyakorlati jelentősége jóval kisebb lenne, hiszen a GH3 is 16 Mpixeles szenzorral dolgozik, ráadásul 16 Mpixelből már csak leméretezéssel lehet elérni az Ultra HD illetve 4k felbontásokat, szemben a feltételezett 12,5 Mpixeles szenzorral, ahol csak a szükséges oldalarányú képkivágást kellene csak eszközölni.

A videoguru gép persze vélhetően drágább lesz, mint a GH5, emiatt kicsi az esélye annak, hogy olyannak is jó vétel lenne, aki csak fotózni szeretne. Mindenesetre kíváncsian várjuk mit tud villantani a Panasonic.