Vakuval és 4k videóval érkezik az Olympus PEN E-PL9

0

Bár felbontásában nem változott, több fejlesztést is megkapott az Olympus új belépőszintű tükör nélküli cserélhető objektíves fényképezőgépe, a PEN E-PL9.

A 16 Mpixeles NégyHarmados szenzort használó gépbe immár beépített, felpattanó vaku is került, így a kevés fényben történő fotózásnál sem kell feltétlenül az egekbe ereszteni az érzékenységet. Aki persze nem elégszik meg a kis vaku által adott fénnyel, természetesen ezúttal is használhat a vakupapucsba illeszthető rendszervakut.

Megújult a fókuszrendszer is, amely 121 fókuszpont használatát teszi lehetővé a korábbi 81 választhatóval szemben.

A legnagyobb előrelépés azonban a videofelvételi képességeknél érhető tetten, hiszen míg a két évvel ezelőtti E-PL8-nál Full HD felbontásbna maximalizálták a mozgóképrögzítés felbontását, az E-PL9 már Ultra HD (4k) videó rögzítését is támogatja. E felbontásban a képfrissítés maximum 30 kép/mp lehet (Full HD-nél szintén max. 30 kép/mp, HD-nél max. 120 kép/mp).

Tovább viszi a Wi-Fi képességet az E-PL9 is, de a könnyebb csatlakoztathatóság és kisebb fogyasztás érdekében Bluetooth 4.0 LE kapcsolat is használható. Ezen keresztül indítható a Wi-Fi funkció, amely a képáttöltésen túl a gép okostelefonról való vezérlését is lehetővé teszi.


Az Olympus E-PL9 bruttó 190 ezer Ft-ért lesz kapható, 14-42mm f/3,5-5,6 EZ objektívet is tartalmazó kitért pedig bruttó 240 ezer Ft-ot kell majd fizetnünk.

Az Olympus PEN E-PL9 főbb jellemzői:

 • Képérzékelő: 17,3×13 mm-es, 16,1 Mpixeles LiveMOS szenzor
 • 3 tengelyes szenzorstabilizálás
 • ISO200-25600 érzékenység, 1/3 Fé lépésköz, ISO100-ra kiterjesztés
 • Objektív: micro FourThirds (MFT) bajonett
 • Elektronikus kereső nincs
 • TruePic VIII képfeldolgozó processzor
 • 8,5 kép/mp sorozat sebesség
 • Rekesz- és zársebesség előválasztás, teljes kézi üzemmód
 • RAW formátum támogatása
 • Módválasztó tárcsa
 • LCD: 3″ 1,037 millió képpontos, kapacitív érintésérzékeny, dönthető és felhajtható
 • 3840×2160 pixeles (4k Ultra HD) és 1920×1080 pixeles (Full HD) videórögzítés (30 kép/mp) sztereó hanggal, MOV konténerben, max. fél óráig
 • LiveGuide élőkép mód a beállítások vizuálisabb elvégzéséhez
 • 16 féle művészi szűrő
 • Automatikus expozíció sorozat
 • HDR sorozat
 • Live Time – LiveView időzített frissítés hosszú expozíciónál
 • Beépített Wi-Fi és Bluetooth adapterek, okostelefonról vezérlés lehetősége
 • 121 pontos automatikus élességállítás, arcfelismerés
 • SD/SDHC/SDXC kártyahely
 • Li-ion akkumulátor
 • Hi-Speed USB2.0 és HDMI csatlakozás

Sajtóközlemény:

A legújabb Olympus PEN még kifinomultabb érintőkijelző-kezelhetőséggel és mobilalkalmazás segítségével életre keltő funkcióval, az utoljára készült felvételek megtekintéséhez

Új Olympus PEN E-PL9: a fényképezőgép, amivel már csak egy érintésre vagy a kreatív énedtől

2018. február 7., Hamburg – Bár a fotózás élvezetét egyre többen és többen fedezik fel a mobiltelefonoknak köszönhetően, sokak számára a váltás egy igazi fényképezőgépre több mint ijesztő. A szemet gyönyörködtető kivitel és a kiemelkedő minőségérzet mellett az új Olympus PEN E-PL9 a képminőségben és csak a magas szintet jellemző kreatív lehetőségeket tekintve is jelentős ugrást jelent. Sőt, a váltást kevésbé fájdalmassá teszi az érintőkijelzővel elérhető, új Advanced Photo üzemmód.

A kis méretek a fotós kifejezőerő elképesztően széles palettájának elérhetőségét rejtik – például az Olympus igen népszerű M.Zuiko objektívválasztékát. A jelenleg már több mint 20 modellből álló sorozatban találjuk a nagyszerű M.Zuiko Digital 45mm F1.8 objektívet, mely ideális látószögével és gyönyörű, természetes bokeh-val remekel a portréfotózás témakörében.

A videósok nagy örömére a vázba épített képstabilizátorral támogatott, elmosódásmentes 4K filmkészítés előnyeit élvezhetjük – az új fejlesztésű, beépített vaku által pedig minden E-PL9 gépet használó fotós mindig megfelelő kiegészítő fénnyel dolgozhat. Akik azonnal meg akarják osztani újabb és újabb alkotásaikat online, a Bluetooth és WiFi-kompatibilitás egyszerűségét élvezhetik a mobiltelefonhoz történő csatlakozás során.

A március közepétől elérhető Olympus PEN E-PL9 fehér, fekete, vagy barna színben, vázként és kitként is választható (verziók és árak lentebb láthatók).

Mindent a kifejezőerőért
A kreatív lehetőségek számának növekedése egy fényképezőgépben könnyen az ijesztő méretű menürendszer problémáját hozhatja. Ennek leküzdése érdekében az Olympus PEN E-PL9 a fotós tapasztalatszerzést és kísérletezést fokozatosan, az érintéssel elérhető kreatív funkciókkal kezdve teszi lehetővé – a hagyományos beállítások elérhetősége előtt.
Az AUTO üzemmód számos tipikus fotós szituációt felismer – például csoportkép készítését, vagy mozgó téma felvételét – majd egy szempillantás alatt ennek megfelelően választja ki az ideális beállításokat. A finomhangolás szükségességét érezni kell, nem pedig félni tőle – ebben pedig az érintőkijelzőn megjelenő fényerő, szín, kontraszt és több hasonló paramétert beállító csúszkák segítenek. A kijelző lefordításával csúcsminőségű selfie-ket lőhetünk, amit például az érintéssel elérhető e-Portrait módban finom bőrárnyalatokkal tehetünk még szebbé. Mindez pedig egy kifejezetten kisméretű és könnyű vázban, mely egyszerre tradicionális, ugyanakkor modern érzetével nyer meg mindenkit.

Művészet – nem csak a művészet kedvéért
Az Olympus úttörőként alkalmazott Művészi szűrői új életre kelnek az érintőkijelzőn elérhető új rendszernek köszönhetően, így a kijelzőn látható élőkép effekttel történő átváltoztatása minden eddiginél egyszerűbb. Az új Bleach Bypass és Instant Film szűrőkkel együtt tizenhatféle effekt között választhatunk – az Instant Film egy nosztalgikus visszanyúlás a korai instant fényképezőgépeket jellemző túlzott színek hangulatához. Napfényben használva a szűrő csak finoman jelenik meg. Ha azonban este, vakuval használjuk, kifejezetten megdöbbentő átalakulást hoz: a sötét területek zölddé, a bőr meleg fényűvé válik, így egy olyan felvételt kapunk, melynek egyszerre nosztalgikus hangulata és mégis valamennyire új érzete lesz.

Az Olympus közvetlen hozzáférést biztosít a téma üzemmódokhoz az érintőkijelző segítségével. Egyszerűen, az elképzelt kompozíciónak legjobban megfelelő képet kétszer megérintve választhatjuk ki a témát, ami alapján a gép automatikusan állítja be az ideális paramétereket. Az egyszerűsített kreatív kezelhetőség innovatív elérhetőségét az új Advanced Photo (AP) mód foglalja keretbe. Az Olympus elsők között alkalmazott technológiái, mint például a Live Composite korábban csak a menürendszer mélyén voltak elérhetők – sokszor a gépek használói nem is fedezték fel ezeket. Szeretnénk egy képet a barátainkról egy fényfestéssel megbolondított, kivilágított épület előtt, éjjel? Ezt a korábban szinte elérhetetlen kompozíciót most az AP módban egy ikont megérintve, az E-PL9 gépünket stabil felületre helyezve, gond nélkül oldhatjuk meg. És akkor még fel kell fedeznünk a többszörös expozíció, a HDR, a Sweep Panorama, valamint a közeli témák fotózásakor óriási segítséget nyújtó Focus Bracketing funkció előnyeit!

Tanulási folyamat
Az elsődlegesen a felvételek fényképezőgépről okostelefonra vezeték nélkül történő átvitelét segítő, ingyenes OI.Share alkalmazáson új, könnyen elérhető „Hogyan csináljuk” videókat találunk az E-PL9 egyszerű használatbavételéhez. A felvételek átviteléhez az E-PL9 a Bluetooth LE és Wi-Fi kombinációját alkalmazza, így a fényképezőgép akkor is csatlakoztatva van az okostelefonhoz, amikor „alszik”. Szeretnénk esetleg megnézni, vagy importálni pár új képet, de a fényképezőgép a hátizsákunkba van ásva? Ez többé már nem probléma! Mindössze az alkalmazást kell megnyitnunk – ekkor a fényképezőgép „felébred”, anélkül, hogy kivennénk és bekapcsolnánk.

Minőség – a technológia segítségével
Hogyan segít az E-PL9, amiért az általa készített felvételeink kiemelkednek a tömegből? Például az Olympus szintén úttörő innovációja, a vázba épített képstabilizátora. A gyenge fényviszonyok között elmosódott képek kockázatának minimálisra csökkentése érdekében a rendszer kiegészül a rendkívül gyors TruePic VIII képprocesszorral, mely az Olympus fényképezőgépek kiemelkedő csúcsmodelljéből, az OM-D E-M1 Mark II gépből származik. Segítségével nagyobb zársebességet választhatunk* tovább javítva annak esélyét, hogy éles felvételeket örökítünk meg kihívást jelentő körülmények között is.
Bár a fényképezőgépek használói jellemzően pontosan tudják, hogyan kell a kívánt témára állítani az élességet, mindössze a kijelzőt megérintve azonban sokkal intuitívabb módon végezhetjük el ezt a feladatot. Választhatunk érintéssel történő fókuszálást, illetve érintéssel történő exponálást (ezt ki is kapcsolhatjuk). A közeli témák fotózásához a kijelzőt megfelelő szögben döntve, a leginkább megfelelő képterületet egy érintéssel pontosan kijelölve növelhetjük a felvétel eredményességének esélyét. A 121 AF pont a képterület legnagyobb részét lefedi, így a képen szinte bárhová fókuszálhatunk.

Tanuld meg szeretni az objektíveket!
Egy rendszerfényképezőgép élete az elérhető objektívek palettájától függ – amelyeknek meg kell felelni az egyre növekvő igényeknek. Jelenleg sok Olympus PEN fotós választja szinte azonnal az M.Zuiko Digital 45mm F1.8 portréobjektívet. Hogy miért? Ha telefonnal, vagy kompakt fényképezőgéppel fotózunk, az objektívek jellemzően nagylátószög-tartományt fognak be – így biztosítva sokoldalú használhatóságot. Sajnos emberi arc fotózásakor a nagylátószög láthatóan torzít, ami nem megfelelő eredményhez vezet. Egy klasszikus portréobjektív – mint például a 45mm F1.8 – finomabbá, lágyabbá teszi a perspektívát, így jóval szebb portréfotók készítését teszi lehetővé. A nagy rekesz ráadásul természetes hatású bokeh hatást, a háttér finom elmosódását okozza. Manapság a telefonok egyre inkább imitálják ezt a hatást, de egy megfelelő objektívvel készített „valódi” fotókkal összehasonlítva ez ég és föld.
A másik terület, ahol a rendszerfényképezőgépek igencsak kiemelkednek: a makró fotózás. Ha az E-PL9-re az „egész napra ajánlott” M.Zuiko Digital ED 30mm F3.5 Macro objektívet választjuk, az ékszerek, ételek, anyagok, vagy akár a virágok részleteinek teljesen új világa tárul elénk.

A jelenleg elérhető több mint húszféle Olympus M.Zuiko objektív mellett ráadásul a különféle adapterekkel több száz klasszikus objektívet használhatunk.

Kibővített jótállási idő és fotós tippek: MyOlympus
Az Olympus PEN E-PL9 annak az átfogó rendszernek a részét alkotja, amely a kalandot kereső embereknek készült – akiknek hasonlóan kalandos képalkotó igényeik ráadásul egy közösséggé kovácsolják őket. A kiváló értékarányt tovább szépíti az ingyenes jótállási idő-meghosszabbítás hat hónappal**, melynek eléréséhez mindössze regisztrálni kell új fényképezőgépünket a MyOlympus online platformon: www.my.olympus.eu.

Kitek, árak és elérhetőség

 • Az Olympus PEN E-PL9 váz 189.990.- HUF*** áron, március közepétől érhető el

 • Az Olympus PEN E-PL9 M.Zuiko Digital ED 14-42mm F3.5-5.6 EZ Pancake objektívvel 239.990.- HUF*** áron, ugyancsak március közepétől vásárolható meg

Külön kapható kiegészítők

 • Az objektívek a rendszerfényképezőgépek lelkéhez tartoznak – és ez alól az E-PL9 sem kivétel. Jelenleg több mint húszféle Olympus M.Zuiko objektív közül választhatunk a szupernagy-látószögtől a vadvilág fotózásához nélkülözhetetlen teleobjektívekig, a különféle kreatív igényeknek megfelelően. További információ: www.olympus.hu/lenses

 • Fashion Accessories divatkiegészítőink stílusos darabjai a mintás vállszíjaktól a bőr táskákig és az egyedi objektív-zsákokig: www.olympus.hu/site/en/c/cameras/pen_cameras/fashion_accessories_pen/index.html

Újdonságok: E-PL9 vs E-PL8

 • Advanced Photo (AP) üzemmód a kreatív fotós beállítások gyorsabb eléréséhez
 • Új, grafikus érintőkijelző-felület a Művészi szűrők, AP és Téma (SCN) mód egyszerű és gyors használatbavételéhez
 • Bluetooth és Wi-Fi kombinált használata a felvételek okostelefonra történő gondtalan átviteléhez
 • Beépített vaku a gyenge fényviszonyok között is megfelelő, elmosódásmentes felvételek készítéséhez
 • 4K 30P videofelvétel állókép kivétel funkcióval
 • Új Bleach Bypass és Instant Film Művészi szűrők
 • 121 AF-pont csoport-fókusz funkcióval a még kifinomultabb mozgásérzékelés és élességállítás-pontosság érdekében
 • Az OM-D E-M1 Mark II csúcsmodellben is alkalmazott TruePic VIII processzor még jobb érzékenységgel gyenge fények esetén is – így általánosan jobb minőségű képek érhetők el, még változatosabb fényviszonyok között is
 • Nagyobb markolat és módválasztó tárcsák finom felületekkel a fém és bőr anyagokon egyaránt
 • „How to” videók az ingyenes Olympus OI.Share alkalmazásban

Az E-PL9 használója

 • Az E-PL9 vásárlója szeretné fejleszteni fotós tudását, de szeretné megkönnyíteni a tanulást a könnyen, érintő-kijelzőről elérhető beállításokkal, valamint automatikus üzem-módokkal, mielőtt a manuális beállításokat megismerné és rendszeresen használná
 • A méret és a tömeg fontos jellemzője, hiszen a csúcsminő-ségű, szemet gyönyörködtető kivitelű fényképezőgépet szeretné magával vinni – a kreativitás lehetőségével együtt
 • A felvételek akár azonnali megosztásának igénye miatt a vezeték nélküli adatátvitel alapvető fontosságú

E-PL9 főbb jellemzők

 • 16MP CMOS érzékelő
 • TruePic VIII processzor
 • 121 pontos AF a még pontosabb élességállításért
 • 4K 30P videofelvétel állókép kivétel funkcióval
 • Kommunikáció okostelefonnal beépített WiFi segítségével – az OI.Share alkalmazás a felvételek megosztását és a fényképező-gép távirányíthatóságát teszi elérhetővé
 • Bluetooth LE a „mindig” elérhető csatlakozásért
 • Vezeték nélküli vezérelhetőség okostelefonnal távirányítással történő felvételkészítéshez
 • Felfelé és lefelé dönthető érintőkijelző
 • Méretek: Sz 117,1mm x Ma 68mm X Mé 39mm
 • Tömeg: 332g (csak a váz)

* Az Olympus PEN E-PL9 AUTO üzemmódja 6400 ISO beállítással (E-PL8: 3200) egy záridő-lépéssel gyorsabb felvételkészítésre képes a képminőség romlása nélkül
** A vásárlás helyén érvényes jogok szerinti kötelező jótállási idő meghosszabbítása hat hónappal.
*** Ajánlott fogyasztói ár