Így készülnek a Fujifilm gépek és objektívek

0

Sajnos nem minket, hanem a cinema5D-t invitálták Sendai-ba, a Fujifilm egyik gyárába, pedig micsoda élmény lehet egy ilyen gyárat meglátogatni. De hogy ne csak maguk örömére nézelődjenek, a cinema5D egy rövid filmet is készített, amelyet (természetesen a Fujifilm előzetes egyeztetésével – esetleg a nem publikus részek kivágásával) közzétettek youtube csatornájukon.

A kisfilmből jól látszik, hogy milyen körülmények között készülnek az objektívek.

Már a belépés sem egyszerű, több részes védőruhába kell öltözni, ami megakadályozza, hogy az átlagos utcai ruhákból millió szám szétszálló apró szöszök a levegőbe jussanak, ahonnan aztán a lencsékre tapadhatnának.
Az öltözködés után jön az egyik oldalon sűrített levegőt befúvó, másik oldalon vákuumcsöves tisztítókamra, ahol az öltözködés során a védőruhára került szöszöktől szabadulhatunk meg.

Ha ezzel is megvagyunk, akkor léphetünk be a gyártás valódi területére.

Itt érdemes még néhány dolgot megfigyelnünk: a dolgozók karján földelést biztosító karpántok találhatók, amivel gyakorlatilag nullára csökkentik a sztatikus feltöltődést, így minimális kockázata van annak, hogy az esetlegesen mégis bekerülő apró szöszöket, vagy a bőrünkről leváló hámsejteket magukhoz vonzzák a lencsetagok, vagy az objektív tubusa.

A továbbiakban látható, ahogy kézzel szerelik össze az objektívet, majd a kalibráló padról is lesz egy snitt.
Ezután jön a FinePix X-T2-t összeszerelő részlegben készült rész.