Fotodiox TLT ROKR

0

A Fotofiox új adaptert dob piacra TLT ROKR néven, amelynek segítségével régi manuális középformátumú objektívet használhatunk full-frame vagy APS-C szenzoros fényképezőgépen tilt-shift objektívként.

Mint tudjuk, az alak korrekcióra (perspektíva korrekcióra) és speciális effektusokra (döntött élességi sík) használható tilt-shift objektívek elég borsos áron kaphatók, amelynek fő oka az lehet, hogy a képsarki vignettálás elkerülésére ezek általában nagyobb képkört vetítenek, mint a kisfilmes képkocka. A Fotodiox adapterének köszönhetően azonban bármelyik Pentax 6×7-es objektívből kisfilmes tilt-shift objektívet varázsolhatunk. Ráadásul nagyobb korrekciót érhetünk el vele, mint a legtöbb kisfilmes tilt-shift objektívvel, hiszen utóbbiak általában 6-8° döntésre és ±12 mm eltolásra képesek, a Fotodiox adapterével viszont akár 10°-os döntés és ±20 mm eltolás is elérhető, illetve 360 fokban körbe is forgatható az adapter az optikai tengely körül (a döntött sík forgatásáért).


A Pentax 6×7 középformátumú objektíveket fogadó adaptert Canon EF, Nikon F és Sony A bajonettes DSLR-ekhez, valamint Fujifilm X és Sony FE bajonettes MILC-ekhez érhető el, 200 amerikai dolláros áron.