Adobe AI a manipulált képek felismerésére

0

Az Adobe fejlesztőmérnökei olyan mesterséges intelligenciára alapuló eljárást dolgoztak ki, amelynek segítségével egy képről meghatározható, hogy az eredeti-e, avagy manipulált.

Az algoritmus a képek különböző területeinek zajprofilját, illetve kontrasztját vizsgálva állapítja meg, hogy a képi elem eredetileg is rajta volt-e a fotón, vagy más képről került rá. A Photoshopban járatosabbak bizonyára tapasztalták már, hogy a klón eszköz használata során egy-egy zajosabb képrészletről jelentős mértékben eltűnhet, vagy megváltozhat a képzaj, főleg, ha nem 100% opacitással dolgozunk. Hasonlóképpen módosul a képzaj profilja ha healing brush-t alkalmazunk. A nagy frekvenciás zaj helyreállítására általában a frekvencia elkülönítés elvét használják, ez azonban nem minden esetben képes a teljes zajprofilt visszaállítani, főképp ha a triggerfrekvencia alatti spektrumrészletről van szó. Az Adobe eljárása az ilyen módszerrel módosított képeket is nagy biztonsággal képes felismerni, sőt, azt is képes megmutatni, hogy hol történt módosítás a fotón.


Remélhetőleg a módszer hamarosan elérhető lesz valamelyik frissítés után a Photoshop CC-ben is, így a fotópályázatok szervezői sokkal könnyebben szúrhatják majd ki a manipulált fotókat.