Hivatalos a HD PENTAX-D FA★50mm f/1,4 SDM AW

0

Pár nappal ezelőtt már kiszivárogtak a Pentax új 50mm f/1,4 full-frame objektívének adatai, amelyek most a hivatalos bejelentés során pontosnak bizonyultak.

Új adat is érkezett a hivatalos anyaggal együtt, ez pedig a július végén forgalomba kerülő objektív ára, amelyet 1200 euróban adtak meg. Kérdés, hogy vajon ezért az árért versenyképes tud-e lenni a már piacon lévő 3rd party 50mm f/1,4 mellett (igaz, pont az új Art szériás Sigma 50mm f/1,4 nem érhető el Pentax bajonettel… Vajon véletlen?).

Sajtóközlemény:

HD PENTAX-D FA★50mmF1.4 SDM AW

Nagyteljesítményű, nagy fényerejű, fix gyújtótávolságú
Star-szériájú objektív
PENTAX K-bajonettű digitális tükörreflexes fényképezőgépekhez

TOKYO, 2018. 06. 29. -a RICOH COMPANY, LTD. és a RICOH IMAGING COMPANY, LTD. örömmel jelentjük be a HD PENTAX-D FA★ 50mmF1.4 SDM AW-t. Ez a nagyfényerejű, fix gyújtótávolságú objektív az elismert PENTAX Star (★) sorozat legújabb modellje — a K-bajonettel rendelkező digitális tükörreflexes gépekhez készült PENTAX objektívek legjobb képalkotási teljesítményével büszkélkedik.

Az új objektívhez a PENTAX felülvizsgálta a csúcsszínvonalú Star sorozatot érintő házon belüli szabványokat annak érdekében, hogy a különböző képalkotási hibákat maximálisan kompenzálja és a legjobb képminőséget biztosítsa. A PENTAX úgy tervezte meg az objektíveket, hogy minden kompatibilis fényképezőgépvázzal biztosítsa a legmagasabb képminőséget — még akkor is, ha következő generációs digitális tükörreflexes kamerákra szerelik, amelyek még a jelenlegi modelleknél is jobb képminőséget és nagyobb teljesítményt fognak nyújtani. Az új objektív az új generációs, nagy teljesítményű Star-sorozattól megkövetelt kiváló képalkotási teljesítményt nyújtja, kivételes felbontást biztosítva a kép közepétől a szélekig, még nyitott rekesznél is. A PENTAX eredeti lencsebevonat technológiájának köszönhetően — a legújabb, kivételesen alacsony tükröződésű Aero Bright Coating II bevonatot is beleértve, valamint a kiváló minőségű, becsillanástól és szellemképektől mentes extra éles, kontrasztos fényképeket eredményező HD Coating bevonatot is. A por- és időjárásálló kivitel megbízhatóvá és tartóssá teszi még a rendkívüli kültéri körülmények között történő fotózáshoz is.

Az új HD PENTAX-D FA★50mmF1.4 SDM AW fő tulajdonságai

1. Új generációs, nagy teljesítményű Star-sorozatú objektív, F1.4 maximális rekesznyílással
Ezt az objektívet a nagy teljesítményű Star sorozat új generációs tagjaként fejlesztették ki — úgy alakították ki, hogy rendkívül tiszta, nagy kontrasztú, még a sarkokban is éles képeket biztosítson azáltal, hogy számos képalkotási hibát a minimumra csökkent. A Star-sorozat szabványainak széles körű felülvizsgálatát követően a PENTAX úgy tervezte meg ezt az optikát, hogy nagymértékben javítsa a felbontóképességet; előre tekintetbe véve a fejlett, következő generációs kameravázak használatát is. Kivételesen jó képminőséget biztosít még
tág rekesznél is, a gyönyörű bokeh hatás mellett; valamint a közeli fókusztartományok esetén is
kiemelkedő képalkotás jellemzi. Az új generációs Star-sorozatú objektívek első modelljeként,
ez a nagyfényerejű alapobjektív rendkívül nagy, F1.4-es maximális rekesznyílással rendelkezik, amely számos különböző fotótéma esetén jól alkalmazható, beleértve a portré fotózást a háttér látványos életlenítésével, és a kézből történő fotózást beltéri jeleneteknél.

2. A legmodernebb optikai technológia
Az objektívet a PENTAX által kifejlesztett Aero Bright Coating II* bevonattal látják el — a nanotechnológiájú lencsebevonat egy szuperalacsony fénytörésű filmbevonatot alkalmaz. Ez a fejlett lencsebevonat és a kiváló minőségű, többrétegű HD Coating** bevonat — amely a látható spektrum átlagos tükröződés-csökkentése terén a hagyományos többrétegű bevonatok
50%-os tükröződés-csökkentésénél is jobb eredményt ér el — ez az objektív hatékonyan
csökkenti a becsillanásokat és szellemképek megjelenését még rossz fényviszonyok között, például ellenfényben. Három szuper-alacsony diszperziójú üvegelem és egy aszférikus elem optikába építésével hatékonyan kompenzálja a kromatikus aberrációt és a gömbtorzítást, és briliáns, nagy kontrasztú képeket hoz létre még a sarkokban is. Mivel akár egy méteres fókusztávolság esetén is minimálisra csökkenti a torzulást, éles, torzításmentes képeket hoz létre az egész fókusztartományban a minimális fókusztávolságtól a végtelenig.

* A csúcstechnológiát jelentő eredeti PENTAX lencsebevonat technológiát a nanotechnológiából fejlesztették ki. Egy egységes porózus szerkezettel rendelkező szilícium- dioxid réteget alkalmaznak a hagyományos többszörös bevonóréteg felett, hogy széles hullámhossz tartományban csökkentsék a felületi reflexiókat, és éles, kiváló minőségű képeket hozzanak létre.
**HD a High Definition (nagy felbontás) rövidítése.

3. Por- és időjárásálló konstrukció
Az AW (All Weather) modellként kifejlesztett lencse megbízható, porálló, időjárásálló szerkezet, nyolc speciális tömítéssel, amely megakadályozza a víz és a por behatolását a lencse belsejébe. Ha a PENTAX időjárásálló digitális tükörreflexes fényképezőgépével használják, tartós, megbízható digitális képalkotó rendszert alkot, amely rendkívül nagy igénybevételnek tesz eleget — még esőben vagy ködben is, vagy olyan helyeken, ahol fröccsenő víz vagy vízpermet éri.

4. Újonnan kifejlesztett gyűrűs SDM
Ez az objektív egy újonnan kifejlesztett gyűrűs SDM (Supersonic Direct-drive motor) autofókusz motorral rendelkezik, amely akár a meglévő optikákban található SDM nyomatékának akár 7,5- szeresét is elérheti. Ennek a hatalmas teljesítménynek köszönhetően az objektív biztosítja a nehéz, több elemű hátsó lencsetagok sima és nagysebességű eltolódását a fókuszálás során.

5. Egyéb tulajdonságok
・Kilenc lemezből álló, kerek diafragma a természetes, gyönyörű bokeh hatásért az F2.8 blende beállításáig, miközben minimalizálja a pont fényforrások csíkozási hatását
・40 centiméteres minimális fókusztávolság a hatásos a defocus hatású képek rögzítéséhez
・Elektromágneses diafragmavezérlő mechanizmus* a hibátlan, nagy pontosságú expozícióvezérléshez filmfelvétel közben
・SP (Super Protect) bevonattal, hogy az frontlencsét por- és folt mentesen tartsa

* Ez a mechanizmus akkor érhető el, ha a lencse K-1 Mark II, K-1, K-3, K-3, KP, K-70, K-50, K- S2 vagy K-S1 kamerarendszerre van felszerelve.