Nagy bajonettet kap a közelgő Nikon MILC?

0

A Nikon augusztus 23-án jelenti be komoly mérföldkőnek számító, full-frame szenzorral készülő tükör nélküli fényképezőgépét, amelyről egyelőre nem sokat tudni (még pletyka szinten sem). Érdekes lesz látni, hogy vajon egy ilyen horderejű bejelentés előtt is kiszivárognak-e majd adatok.
Ha pontos specifikációkat nem is, de néhány érdekes, apró részletet a Nikon maga publikál a bejelentés előtt, így az objektív új bajonett csatlakozójáról is láthatunk egy képet – persze ügyesen úgy megvilágítva a gépet, hogy lehetőleg semmi plusz információ ne álljon rendelkezésre, így az is lehet, hogy a bajonett lesz nagyobb a jelenlegi F csatlakozónál, de az is, hogy a gép lesz kisebb. Vagy mindkettő egyszerre.

Mindenesetre ha a bajonett valóban nagyobb méretű, akkor elviekben megteremti annak lehetőségét, hogy későbbiekben akár középformátumú szenzorhoz is tervezzenek és gyártsanak objektívet, ugyanezzel a bajonettel, s ez esetben a full-frame szenzor csak egy kisebb lépés lesz a komolyabb, 6×4 cm-eshez közelítő középformátumú szenzorhoz képest, ami akár egy későbbi gép képérzékelője is lehet. Hiszen úgy, ahogyan most is használhatók gond nélkül az APS-C DSLR-eken a DX és FX objektívek is, úgy a közelgő MILC esetében is elképzelhető, hogy használhatók lesznek rajta a hozzá tervezett és a nagyobb szenzorhoz tervezett objektívek. A középformátumú szenzornál pedig a teljes képkörüket kirajzoló objektívek mellett a full-frame szenzorhoz tervezettek úgy lesznek alkalmazhatók, mint manapság a full-frame gépeken a DX objektívek (automatikus képkivágás).

Talán erre utalhatnak a „Gateway to a New Dimension” (átjátó egy új dinemzióba) és a „response to the challenges of the future” (válasz a jövő kihívásaira) mondatok.