2:1-es nagyításra is képes a Laowa szupermakrója

0

A Venus Optics hivatalosan is bejelentette Laowa 24mm f/14 Probe 2× objektívét, amelyet még 2016-ban demózott az akkori Photokinán.

Az igen hosszú (kihuzatú) és vékonyka objektív nem a nagy gyújtótávolságával és a kiváló fényerejével fog hódítani, hiszen általában a makróobjektívek 100 mm környékén dolgoznak, fényerejük pedig többnyire f/2,8. Ezzel szemben a Laowa 24 mm-es gyújtótávolságú, látószöge 85 fokos, ami nagyobb mélységélességet ad (persze ez is relatív). Fényereje azonban csak f/14 (igaz, a makróobjektívek f/2,8 fényereje is csak a végtelen tárgytávolságra igaz, közelpontnál általában f/4-f/5,6 közötti).

A közelpontja 47 cm-es, munkatávolsága 2 cm, itt képes 2:1 leképezési arányra. A könnyebb fotózás érdekében a furcsa formájú objektív frontlencséje köré apró LED-eket építettek, amely segít a téma megvilágításában. Bár egy ilyen óriási nagyítású objektívnél már nem csak az alacsony zársebesség, vagy a bemozdulás okozza a fejfájást a fotósnak, hanem az is, hogy az apró mélységélességből ne essen ki a téma (ezért érdekesek azok a gyári bemutató fotók, ahol a hátizsákos fotós kézből makrózik… esélytelen, hogy fókuszban tartsa a gépet, de videózásnál ez talán kevésbé lesz feltűnő!).

Aki tehát ilyen objektívben gondolkozik, tartsa fejben, hogy nagy érzékenység használatára lesz szükség, vagy statikus témánál egy jó állványra és szélcsendes időre.

A szeptembertől kapható objektív Canon EF, Nikon F, Sony E és FE gépekhez érhető el, ára 1400 dollár lesz, de a kezdeti kampányban 1200 dollárért is hozzájuthatunk.