Fókuszban a bíróság

0

Az Országos Bírósági Hivatal idén is meghirdette „Fókuszban a bíróság” című fotópályázatát, amelyre négy kategóriában várják az amatőr fotósok képeit:

  • A bírósági munka, mindennapok a bíróságokon
  • Bírósági épületek homlokzata, épületek belső terei
  • Bírósági épületek környezete, bírósági épületek által ébresztett érzelmek, hangulatok
  • Tárgyalótermi életképek

Ezen belül a mobiltelefonnal készített fotók külön díjazás alá esnek.

A kategóriák nyertesei 200e Ft pénzdíjat nyernek, emellett három, egyenként 25e Ft-os különdíjat és közönségdíjat is kioszt a szervező.

Nevezni a jelentkezési lap és a pályázói nyilatkozat kitöltését követően CD vagy DVD lemezen, maximum 5 fotóval lehet.
Nevezési határidő: 2018. október 5., péntek 12 óra.

A technikai követelmények, valamint a további részletek a sajtóközleményben olvashatók:

Sajtóközlemény:

„Fókuszban a bíróság”

Az Országos Bírósági Hivatal elnöke „Fókuszban a bíróság” címmel 2018-ban is pályázatot hirdet amatőr fotográfusok részére.

Innen letölthető a pályázati felhívás, a regisztrációs lap és a pályázói nyilatkozat.

PÁLYÁZATI HATÁRIDŐ

2018. október 5., péntek 12 óra

PÁLYÁZAT BENYÚJTÁSÁNAK HELYE

Országos Bírósági Hivatal
Kommunikációs Osztály
1055 Budapest, Szalay utca 16.

PÁLYÁZATI KATEGÓRIÁK

I. A bírósági munka, mindennapok a bíróságokon
Életképek ábrázolása a bíróságokon. Életképek a bírósági folyosókon. Bírák, igazságügyi alkalmazottak, portré, emberábrázolás, munka közben ábrázolás, otthondolgozás (a bíró hozzájárulásával).
A pályázók képsorozatokban, illusztrált szituációkban is gondolkozhatnak, pl.: a bíró egy napja, a döntés előtt, a döntés pillanata. A képsorozat 5-10 képből állhat (Egy képsorozat egy alkotásnak számít. Egy fotóval és képsorozattal is lehet pályázni. A képsorozathoz és a fotóhoz is lehet rövid szöveget, képaláírást, magyarázatot hozzáfűzni maximum 200 karakterig.)
A képsorozat ne legyen egy oldalon összeszerkesztve, kivéve, ha ezt a koncepció megköveteli. Képsorozat esetén a zsűrinek joga van a képeket megbontani, fotókat kivenni, új sorrendbe helyezni.

II. Bírósági épületek homlokzata, épületek belső terei
Homlokzatok, belső terek ábrázolása.
A pályázók képsorozatokban is gondolkozhatnak. A képsorozat 5-10 képből állhat (Egy képsorozat egy alkotásnak számít. Egy fotóval és képsorozattal is lehet pályázni. A képsorozathoz és a fotóhoz is lehet rövid szöveget, képaláírást, magyarázatot hozzáfűzni maximum 200 karakterig.)
A képsorozat ne legyen egy oldalon összeszerkesztve, kivéve, ha ezt a koncepció megköveteli. Képsorozat esetén a zsűrinek joga van a képeket megbontani, fotókat kivenni, új sorrendbe helyezni.

III. Bírósági épületek környezete, bírósági épületek által ébresztett érzelmek, hangulatok
Az épület környezetét dekorációként felhasználó épületképek, a figyelmet a lényegről elterelő épületfotográfiák, az épület legjellemzőbb részletét kiemelő, a valósághű ábrázolással minél kellemesebb hatást keltő fotók. Az építész szándékainak megértésére és szubjektív tolmácsolására létrehozott épületfotográfiák. Az épület, mint objektum körbejárását, a teret, a tömeget, a formák játékát, a fény modulációt, az arányok ritmusát bemutató fotók.
A pályázók képsorozatokban is gondolkozhatnak. A képsorozat 5-10 képből állhat (Egy képsorozat egy alkotásnak számít. Egy fotóval és képsorozattal is lehet pályázni. A képsorozathoz és a fotóhoz is lehet rövid szöveget, képaláírást, magyarázatot hozzáfűzni maximum 200 karakterig.) A képsorozat ne legyen egy oldalon összeszerkesztve, kivéve, ha ezt a koncepció megköveteli. Képsorozat esetén a zsűrinek joga van a képeket megbontani, fotókat kivenni, új sorrendbe helyezni.

IV. Tárgyalótermi életképek
Bírósági tárgyalások, tárgyalótermek.
A pályázók képsorozatokban is gondolkozhatnak. A képsorozat 5-10 képből állhat (Egy képsorozat egy alkotásnak számít. Egy fotóval és képsorozattal is lehet pályázni. A képsorozathoz és a fotóhoz is lehet rövid szöveget, képaláírást, magyarázatot hozzáfűzni maximum 200 karakterig.) A képsorozat ne legyen egy oldalon összeszerkesztve, kivéve, ha ezt a koncepció megköveteli. Képsorozat esetén a zsűrinek joga van a képeket megbontani, fotókat kivenni, új sorrendbe helyezni.

V. A fenti kategóriákban mobiltelefonnal készített képeket különdíjként értékeli a zsűri
A pályázók a jelentkezési lapon jelölik, hogy mobiltelefonnal készítették-e a fotót.

DÍJAZÁS

  • Az egyes kategóriák nyerteseinek díja: 200.000 Ft
  • OBH elnöki különdíj: 25.000 Ft
  • Bíráló Bizottság különdíj: 25.000 Ft
  • Közönségdíj: 25.000 Ft
  • Mobiltelefonnal készített fotók nyertesének díjazása: 25.000 Ft

A PÁLYÁZÓK KÖRE

  • amatőr fotográfusok
  • a pályázat nyílt, amelyen – a pályázati feltételek elfogadása mellett – bárki részt vehet.

PÁLYÁZAT BENYÚJTÁSÁNAK MÓDJA

  • jelentkezési lap kitöltése
  • pályázati nyilatkozat kitöltése
  • a pályázók összesen 5 db pályaművel pályázhatnak (1 képsorozat 1 pályaműnek minősül).
  • pályázatok benyújtása DVD-n vagy CD-n kétféle formátumban:
  • a kép hosszú fele minimum 1024 képpont, maximum 1280 képpont legyen, RGB színmódban. A file maximum 10 megabájt méretű és JPEG formátumú lehet, valamint
  • a kép hosszú fele minimum 4000 képpont (12 megapixel), a kép CMYK színmódban és 300 dpi felbontásban, digitális JPEG vagy TIF formátumban legyen.
  • Szkennelt fotó esetében a hosszabbik oldal érje el az 50 cm-t, 360 dpi felbontás mellett.
  • a fájlok megnevezése:
  • KATEGÓRIA_NÉV_CÍM Pl.: KAT1_Minta_János_Képcím, KAT1_Minta_János_Képcím_kicsi (a kis felbontású képek esetében)

A BÍRÓSÁGI ÉPÜLETEKBE VALÓ BELÉPÉSRŐL

  • Az Országos Bírósági Hivatal hivatalos úton tájékoztatta a bíróságok elnökeit a fotópályázattal kapcsolatban, azonban a bíróságra való belépést megelőzően, a bírósági épületbe való belépés feltételeiről szíveskedjenek egyeztetni az illetékes sajtóosztállyal (telefonon vagy e-mailben).
  • A bíróságok sajtószóvivőinek elérhetősége az alábbi linken érhető el: http://birosag.hu/media/sajtoszovivoi-halozat-elerhetosegei

SZERZŐI JOGOK

  • A Pályázó a pályázati nyilatkozat kitöltésével a beküldött alkotás szerzői vagyoni jogairól az Országos Bírósági Hivatal javára lemond, a felhasználás jogát az Országos Bírósági Hivatalra ruházza át.
  • A pályázó hozzájárul, hogy beküldött alkotásait az Országos Bírósági Hivatal a bíróságok épületein belül kiállítsa, interneten és intraneten, valamint saját kiadványaiban közzétegye, illetve bármilyen más módon felhasználja.
  • A Pályázó a pályázati nyilatkozat kitöltésével kijelenti, hogy a művén esetlegesen szereplő személyeknek a kép elkészítésével kapcsolatos engedélyével a Ptk. 2:48.§ (1) bek. szerint rendelkezik.
  • A Bíráló Bizottság a pályázatból kizárja mindazokat, akik a pályázati feltételeknek nem felelnek meg, illetve a formai és technikai követelményeket nem, vagy hiányosan teljesítik. Nem nevezhetők közízlést sértő képek.
  • A pályázat kiírója a pályázati kiírást bármikor visszavonhatja, és a bíráló bizottság döntése alapján eredménytelennek nyilváníthatja.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

A korábbi fotópályázatok képei ide kattintva érhetők el.

Címlapfotó: Pap Szabolcs