Hivatalos: Sony FE 24mm f/1,4 GM

0

A Sony bejelentette felső kategóriás objektívjeit tartalmazó G Master szériájának legújabb tagját, a Sony FE 24mm f/1,4 GM modellt.

A 24 mm-es gyújtótávolságú, nagy fényerejű objektív kategóriájában igazán könnyűnek számít, hiszen míg a legtöbb ilyen látószöget adó, hasonló fényerejű darab 600-650 gramm közötti tömegű, addig a Sony új terméke mindössze 445 grammos. A kis tömeg azonban nem megy és nem mehet a minőség rovására, erre a G Master besorolás, valamint a három extra alacsony szórású (ED) és a két extrém aszférikus (XA) tag alkalmazása is a garancia. Frontlencséjét fluorin bevonattal látták el, így tisztítása, illetve tisztán tartása könnyebb.

Az időjárásálló szigetelésű tubusba épített objektívben direkt meghajtású ultrahang frekvenciás fókuszmotor mozgatja a fókuszcsoportot, amely precíz, gyors és csendes élességállítást eredményez. A maximális fényerőnél szűkebb blende használatakor is szép, körkörös bokeh érdekében nem kevesebb, mint 11 lamellából álló rekeszt használtak, ami szintén ritkaság ebben a gyújtótávolság tartományban.

Videográfusok számára jó hír, hogy az objektív hátsó részén lévő rekeszgyűrűnél kikapcsolható a harmad értékre ugrás, így folyamatos átmenettel szűkíthető a rekesz.

Az új, nagylátószögű, nagy fényerejű, full-frame szenzort is kirajzoló objektív október közepétől lesz kapható, ára 1600 euró lesz.

Sajtóközlemény:

A Sony bemutatta a Full-Frame objektív termékcsalád legújabb tagját, a 24mm F1.4 G Master™ objektívet

Az új, nagy blendenyílású és nagy látószögű objektív kategóriájának legkisebb és legkönnyebb objektívje, amely nagyszerű élességet biztosít F1.4 beállítás esetén is

A Sony bemutatta az egyedülálló full-frame G Master sorozat legújabb tagját, a várva várt 24mm F1.4 objektívet. A Sony mérnökei az új FE 24mm F1.4 GM (SEL24F14GM) objektívet úgy tervezték, hogy kategóriájának legjobb teljesítményét nyújtsa bármilyen rekeszbeállítás esetén, így kiváló választás lehet a legigényesebb fotósoknak is. A kis méretű és pehelykönnyű lencsében egy φ67 mm átmérőjű szűrő foglal helyet, amelynek mérete 75,4 mm x 92,4 mm, tömege pedig alig éri el a 445 grammot. Az FE 24mm F1.4 GM objektív a G Master sorozatra jellemző magas felbontást és gyönyörű bokeh-effektet kínál felhasználóinak.

Ez a kiváló képminőségű és kompakt objektív tökéletes kiegészítője a Sony α6500 és az α6300 APS-C típusú képérzékelős, tükör nélküli fényképezőgépeinek. Megjelenésével a felhasználók immáron összesen 48 Sony α E-bajonettes objektív közül választhatják ki a nekik megfelelőt. A Sony célja, hogy egyedülálló fejlesztéseivel és kínálatával minden fotós, videós és multimédia tartalomgyártó igényeit maximálisan kielégítse, valamint maximalizálja az α™ fényképezőgépek nyújtotta szolgáltatások sokszínűségét.

Az objektív saroktól sarokig egyenletesen nagy felbontást kínál, még F1.4 blendenyílás mellett is. Az FE 24mm F1.4 GM új belső kialakítással büszkélkedhet, amelyben 10 csoportba rendezték az összesen 13 optikai elemet, valamint továbbá XA (extrém aszférikus) és három ED (extra alacsony szórású) lencsetagot is tartalmaz A két XA lencsetag együttesen csökkentik a szagittális peremsugarak kialakulását, így az olyan fényforrások, mint a csillagfények is torzulás nélkül örökíthetők meg. A Sony egyedülálló Nano AR bevonata gátolja a becsillanást és a szellemkép kialakulását, így lenyűgözően tiszta tájképek készíthetők a Nap pozíciójától függetlenül.

A csupán 445 gramm tömegű objektív rendkívül kis méretű és pehelykönnyű kialakítása mellett is piacvezető teljesítményre képes. A tájfotósoknak jó hír, hogy többé nem kell nagy súlyú felszerelést magukkal cipelniük a kiválasztott helyszínhez. Csomagjuk még tovább csökkenthető, ha az FE 24mm F1.4 GM objektívet a Sony díjnyertes α7 / α9 vázaival használják. Az objektívben egy új, nagy teljesítményű DDSSM (Direct Drive SSM) meghajtórendszer dolgozik, amely körülbelül háromszor nagyobb tolóerőt biztosít, mint a régebbi DDSSM motorok. Az új motor továbbá gyors válaszidőt, magas pozicionálási pontosságot és csendes működést biztosít állóképek és videók felvétele közben is.

Táj- és csillagfotózási képességei mellett az FE 24mm F1.4 GM kiváló közeli felvételek rögzítésére képes 0,24 méterre lévő témákról is, amelyeken szintúgy lágy és természetes bokeh-effektek jelenhetnek meg. A Sony egyedülálló G Master Series legújabb tagjaként az objektív a sorozatra jellemző hihetetlen képminőséget és bokeht kínálja. A bokeh minőségét befolyásolja a szférikus aberráció, a longitudinális és laterális kromatikus aberráció is, amelyek színátfolyást okozhatnak. Ezért a Sony mérnökei a gyártási fázisban gondos ellenőrzés mellett minden objektívet egyenként teszteltek annak érdekében, hogy a lencsék a lehető legjobb bokeh- és képminőséget jeleníthessék meg.

Mindemellett az FE 24mm F1.4 GM objektív jónéhány professzionális beállítási lehetőséget kínál, amelyek megkönnyítik a használatot állóképek és videók felvétele közben is. A rekeszgyűrűvel könnyen és egyszerűen beállítható a blende mérete, a rekeszkapcsolóval pedig igény szerint aktiválhatók vagy kioldhatók az ütközők. A fókuszgyűrű lineáris válaszú manuális fókuszt tartalmaz, mellyel a manuális fókusz gyorsan és pontosan vezérelhető. A testreszabható fókusz rögzítő gomb és a fókuszmód kapcsoló gyors váltást tesz lehetővé az auto- vagy manuális fókuszbeállítások között, így könnyedén alkalmazkodik a váltakozó körülményekhez.

Az FE 24mm F1.4 GM objektív 2018 októberétől érhető el Európában.