Panasonic interjú és S1R tapizás

0

A Photokina nem csak arra ad lehetőséget, hogy elsők között próbálhassuk ki az újdonságokat, de szinte mindig van alkalom arra is, hogy leüljünk a gyártók egy-egy képviselőjével egy kötetlenebb beszélgetésre. Tegnap a Panasonic standján az egyik tárgyalóba voltam hivatalos, ahol más újságírókkal együtt faggathattam Maeda Katsunori urat a cég új termékeiről és jövőbeni elképzeléseiről.

Az elmúlt években egyre magasabb szegmensbe léptek be a Lumix G sorozat Micro FourThirds gépei. Megjelent a GH5 és GH5s, amelyeket a profik is előszeretettel használtak, azonban akadtak olyan felhasználási területek, ahol nagyobb szenzorra volt szükség. A Panasonic üzleti lehetőséget látott a full frame szenzoros tükör nélküli gépek területén, így belevágott a Lumix S sorozat kifejlesztésébe. A Mikro Négyharmados rendszer fejlesztése természetesen nem áll le, hiszen ahogy Maeda úr elmondta, a feladatok 90%-ára az a rendszer tökéletesen megfelel még a profik esetében is. Arra a kérdésemre, hogy az új gép szenzorát is házon belül gyártják-e, mint ahogy korábban a legfőbb komponensek esetén tették, Maeda úr kitérő választ adott. Hogy számíthatunk-e további belépőkre, akik az L bajonettet támogatják szintén nem kaphattunk választ, mivel a bajonettet a Panasonic is csak licenceli a Leicatól, így a japán cég nem dönthet a rendszer támogatásáról és az új belépőkről. Viszont a full frame-nél nagyobb szenzorral a Panasonic egyelőre nem tervez fényképezőgépet, mert a középformátumú gépeket főleg stúdióban használják, ahol nincs akkora szükség a gyors AF-re és a képstabilizátorra, ami a Panasonic erősségei. Egyelőre a most bejelentett kisfilmes szenzorméretű gépekre szeretnének koncentrálni.

Rákérdeztem, hogy tervezi-e a Panasonic megújítani a DFD fókuszrendszerét és áttérni fázis-különbség érzékelésre a jövőben. De válaszban egyértelműen jelezték, hogy a Lumix S sorozat gépei a közeljövőben biztosan nem kapnak új AF rendszert, mivel a Panasonic hisz a DFD-vel kiegészített kontraszt alapú automatikus élességállításban. A következő években ezt a rendszert fogják tovább tökéletesíteni.

A 4k illetve 6k mód implementálásáról is kérdeztünk, hogy vajon ez bekerül-e majd az új S széria gépeibe is. Természetesen ezek a gépek is kínálják majd a 4k Photo és 6k Photo módokat, de azt egyelőre nem tudni, hogy a nagyobb szenzor miatt szükséges lesz-e képkivágást alkalmazni. Arra a kérdésemre sem tudtak egyelőre egyértelmű válasszal szolgálni, hogy várható-e RAW formátum támogatása ezeknél az üzemmódoknál.

Jelenleg egy látványos trend, hogy egyre több fotós kezdi el videofelvételek készítésére is használni a fényképezőgépét, de ettől ezek a fényképezőgépek nem szorítják ki a videokamerákat a piacról. A professzionális videokamera szegmens megmarad, hiszen megvan a maga helye a piacon.

A hagyományos fényképezőgépeket az okostelefonok világából a 2-3 kamerás eszközök szorongatják, amelyek egyre jobb képeket készítenek. A Panasonic mérnökei azonban úgy látják, hogy a digitális bokeh biztosan nem lesz jobb, mint a valós, így a mobiltelefonok maximum a belépő szinten tudnak vevőket elcsábítani. A számok azt mutatják, hogy a felső kategória eladásai még erősödtek is az utóbbi időben. Nem szabad elfelejteni, hogy nem csak a mobiltelefonok okosodnak, hanem a fényképezőgépek is, így az S sorozat tagjai már mesterséges intelligenciát és mélytanuló algoritmusokat használnak az emberek, a tárgyak és a különböző témák felismerésére.

Az interjú után lehetőségünk volt a készülőben lévő fényképezőgépet, pontosabban annak élethű makettjét (mockup modelljét) kézbe venni. Igazán kényelmes fogású a gép, a felső státusz LCD-jével a tükörreflexes DSLR-ekről érkező fotósok szokásait is képes lesz kielégíteni. A hátsó kijelző fel-le dönthető lesz, az elektronikus keresőről pedig azt mondták, hogy az iparág eddigi legjobb képminőségét adja majd, azaz nagy a valószínűsége, hogy a 3,69 millió képpontot is meghaladja. A funkcionálisan nem használható gépen erről sajnos még nem tudunk meggyőződni.

Méretében egyébként tényleg a full-frame szenzoros tükörreflexeseket idézi, arról, hogy nincs benne tükör, csak a vastagsága árulkodik. Egy felső-középkategóriás G9 mellett azonban határozottan nagyobb.

A dupla kártyafoglalatos (XQD és SD) fényképezőgéppel nem kérdés, hogy a japán gyártó a profikat igyekszik meghódítani.