Jó hír? Nagy felbontású EOS R válthatja az EOS 5DS szériát…

0

Nem szokásunk alaptalan pletykákkal foglalkozni, most sem azért teszem, mert több helyen felröppent már olyan hír, hogy jövőre érkezik egy nagy felbontású, RF bajonettes full-frame MILC a Canontól.

Az ok, amiért tasztatúrát ragadtam nem más, mint maga az elv.
Mint tudjuk, a Canon az EOS 5DS sorozatában az igen nagy felbontású modelljei készíti, pontosabban kettőt, amelyek egyaránt 50,6 Mpixeles szenzorral készülnek, egyik AA szűrővel másik nélküle. Bármelyik típust is választjuk, az ilyen extrém nagy felbontásnál már óhatatlanul beleütközünk a mikroberázás problémájába. Itt nem a hagyományos értelemben vett berázásra kell gondolnunk, amelyet kezünk viszonylag alacsony frekvenciás remegése okoz, hanem olyan nagy frekvenciás rezgésekre, amelyek bőven a reciprok szabályon túl is érvényesülnek. Azaz egy 50 mm-es objektívvel könnyen előfordulhat, hogy akár 1/200 mp-nél is olyan apró, pixel szintű (vagy akár még kisebb) berázás jelentkezhet, amiről nem dönthető el első ránézésre, hogy berázás, fókusz hiba, vagy az objektív gyengesége okozza a kép enyhe életlenedését. A kiváltó ok pedig általában maga a tükör, vagy a zárszerkezet. Szerencsére az 5DS modelleknél van lehetőség az expozíció enyhe késleltetésére, de ez azért már jól mutatja, hogy a DSLR-ek fizikai korlátai nem csak a 12-14 kép/mp-es sorozat sebességnél, de az 50 Mpixeles felbontásnál is lassan tetten érhetők.

A tükröt nem használó MILC-eknél is előfordul a mikroberázás, ilyet tapasztaltunk már relatív kis méretű szenzort használó Olympus csúcskategóriás gépnél is. Itt maga a zárszerkezet okozza azt a magas frekvenciájú rezgést, ami ronthatja a képélességet (hiába, hogy masszív állványon és komoly fejen volt a gép). Erről korábbi írásunkban számoltunk be: Ennyire rázza be a gépet csak egy redőnyzár!

Ezek alapján nem kérdéses, hogy a mikroberázás valóban problémát okozó jelenség és esetenként a redőnyzár helyett szükséges lehet az elektronikus zár használata (ha már az első redőnyt kiváltjuk, az már sokat segít).

Kérdés persze, hogy az 5DS és 5DS R felhasználók milyen sűrűn futnak bele a mikroberázás problémájába és szívesen váltanának-e egy olyan gépre, ahol ez ritkábban jelentkezik.