Hoppá! Full-frame szenzort is kirajzol a Fujinon XF 56mm f/1,2 objektív!

0

Albert Chandra, a Foodgrapher blog alapítója és szerkesztője érdekes felfedezést tett az APS-C szenzoros Fujifilm MILC-ekhez készült Fujinon 56mm f/1,2 objektívvel, amikor kipróbálta azt egy Sony Alpha 7R vázon. Tapasztalata ugyanis az volt, hogy ez az objektív kirajzolja a teljes képkockát.

Igaz, mivel az objektív eleve tükör nélküli fényképezőgéphez készült, nem egyszerű felhelyezni a szintén tükör nélküli Sony 7R-re, a kis bázistávolságok miatt ugyanis adapter itt nem jöhet szóba. Az objektívet azonban sikerült úgy átalakítania, hogy rögzíthesse azt a vázon. Persze innentől kezdve a rekeszvezérlés már nem elérhető, de így is izgalmas fotókat készített vele.

Az érdekes az, hogy a képeken vignettálásnak nyoma sincs, még a módosítatlan fotókon sem, emiatt egy kicsit elbizonytalanodtam, hogy valóban a Fujinon objektíve volt-e a vázon, vagy csak egy jóféle mókás posztnak készült az egész. De a képsarkok eléletlenedése mégis azt az érzést kelti bennem, hogy akár igaz is lehet a történet. Sajnos a feltöltött képek eredetije sem tartalmaz EXIF adatokat, így mindenki jóhiszeműségére bízzuk, hogy elhiszi-e, hogy ezek a képek Sony 7R vázon készültek Fujinon 56mm XF f/1,2R objektívvel:



További részletek és fotók a Foodography blogban találhatók:
https://www.foodgrapher.com/2018/10/fuji-56mm-f12-full-frame.html

Címlapkép: Albert Chandra