Január 24-én érkezik az Olympus új MILC-e

0

A fényképezőgépek megjelenése előtt háromféle viselkedés figyelhető meg a gyártók részéről:

  • aki hónapokkal a megjelenés előtt beharangozza fejlesztés előtt álló fényképezőgépét (lásd Nikon a D5-nél és Panasonic a közelgő full-frame MILC-cel)
  • aki a bejelentés előtt pár héttel kedvcsináló videóval vagy sziluett fotóval izgatja a fotós társadalmat (Fujifilm és Olympus, de a Zeiss és a Nikon is készített már ilyeneket a Zeiss ZX1-nél és a Nikon Z bejelentése előtt)
  • és aki a legnagyobb titokban tartja új termékét a bejelentés pillanatáig (pl. Canon).

Persze tagadhatatlan, hogy nem feltétlenül az a legjobb módszer, ha nagy csendbe burkolózva egyszer csak bemutatunk egy elképesztően sokak által várt terméket és bízunk a szaksajtóban, hogy szépeket és jókat írnak róla. Ezer és egy történetet tudnánk mesélni a jól és rosszul működő PR-ról, a hatékony és csapnivaló kommunikációról, az újságírót partnerként vagy épp ellenkezőleg (le)kezelő cégekről. Szerencsére a gyártók is egyre inkább felismerik, hogy a jó marketinghez az is hozzátartozik, hogy az a bizonyos lepel lerántása előtt kicsit előreklámozzák a bejelentés előtt álló terméket és hogy a szaksajtóval jó partneri viszonyt alakítsanak ki, ez pedig jó hatással van a figyelem felkeltésére (és adott esetben annak fenntartására is, lásd a Nikon tavalyi Z kampányát) és a precíz és gyors híradásra is.

A média erejét felhasználva most az Olympus lebegteti meg előttünk bejelentés előtt álló profi fényképezőgépét. A bemutató videóból persze sok minden nem derül ki, de az jól látszik, hogy profi sportfotósokkal demózzák a méretes portrémarkolattal rendelkező gépet és azt is elárulták, hogy a bejelentés január 24-én lesz.