Sony FE 135mm f/1,8 GM

0

A Sony új portréobjektívet jelentett be a prémium kategóriájú G Master szériában.

Az FE 135mm f/1,8 GM objektív 13 lencsetagból épül fel, amelyek között a G Master objektíveknél bemutatkozott extrém aszférikus (XA), valamint szuper alacsony (Super ED) és extra alacsony (ED) szórású lencsetagokat is alkalmaztak a kiváló részletességért, a tökéletes képsarki leképezésért és a minimális színhibáért. A nagy méretű extrém aszférikus tagot mintegy 10 nm pontossággal csiszolják, így érik el, hogy akár 50 Mpixel felbontásnál is tökéletes részletgazdagságot kapjunk és hogy ne jelenhessenek meg az olcsóbb objektívere jellemző körkörös gyűrűk a fókuszon kívüli fényfoltokban (bokeh). A 11 lamellás kialakítás ugyanakkor igyekszik szűkebb blendék alkalmazásakor is kör formájú fényfoltokat adni.

A fókuszáláshoz nem kevesebb, mint négy lineáris motort alkalmaztak, fókuszcsoportonként kettőt-kettőt, így megfelelő nyomaték és precízség áll rendelkezésre az automatikus élességállításhoz.

A csepp- és porálló kialakítású objektív fókuszgyűrűvel, AF/MF kapcsolóval és fókuszhatároló kapcsolóval is rendelkezik, utóbbi segítségével a teljes tartományon kívül a portrézásnál ideális 70cm-2 méter tartományt, vagy a távolabbi témákhoz 1,5m-végtelen tartományt is megadhatunk.

A Sony FE 135mm f/1,8 GM áprilistól lesz kapható, ára 2000 euró lesz.

Sajtóközlemény:

Lenyűgöző felbontást és kiváló AF teljesítményt kínál a legújabb 135 mm-es, F1.8 blendenyílású full-frame Sony G Master objektív

A Sony bemutatta a G Master™ cserélhető objektív termékcsalád legújabb tagját, az E-bajonettes, 135mm F1.8 full-frame, széles blendenyílású SEL135F18GM telefotó objektívet.

A Sony legfejlettebb optikai technológiáival ellátott objektívjét a vállalat mérnökei úgy tervezték, hogy megfeleljen a Sony G Master sorozatra jellemző magas elvárásoknak. A Sony csúcsminőségű G Master márkának ismertetőjegyei közé tartozik a kivételesen magas felbontás és a lenyűgöző bokeh effekt is. A pehelykönnyű objektív nemcsak gyors autofókusz (AF) követésre képes, hanem számos professzionális funkciót is tartalmaz, ezáltal válik egy sokoldalú, nagy teljesítményű, professzionális portré-, esküvő-, sport- és amatőr fotósok elengedhetetlen kiegészítőjévé.

„A Sony továbbra is kiemelten kezeli a folyamatosan bővülő FE és E-bajonettes objektív termékcsaládot. A régóta várt 135 mm-es prímlencse sorozatban a 31. natív full-frame tükör nélküli objektívünk, amely egy fotósok körében elterjedt fókusztávolságú lencsével biztosítja a G Master minőséget professzionális és amatőr fotósoknak egyaránt. Ezzel együtt immáron összesen 49 Sony natív Alpha™ E-bajonettes objektív található kínálatunkban. Célunk, hogy piacvezetőhöz méltóan olyan új és sikeres termékeket alkossunk a képalkotó üzletágban, amelyek segítik a felhasználókat olyan képminőségű témák megörökítésében, amelyekről eddig csak álmodhattak” – mondta Yann Salmon-Legagneur, a Sony Europe digitális képalkotás részlegének marketing igazgatója.

Az FE 135mm F1.8 GM F1.8 beállítások mellett is egyenletesen magas felbontást biztosít a középpontól a szélekig. Fejlett optikai kialakításában található egy XA (extrém aszférikus) lencse és egy Super ED (extraalacsony szórású) üvegtag, így hatékonyan javítja az általános telefotó objektívekkel készült felvételeken megjelenő képtorzulásokat. Továbbá a Super ED és egy ED üvegtagok mérnöki pontosságú elhelyezése nemcsak kiegyenlíti a tengelyirányú kromatikus aberrációt, de a lenyűgöző képminőség érdekében minimalizálja a színeltolódást és maximalizálja a felbontást is. Az objektívet a Sony egyedi tükröződésmentes nanokristály bevonatával látták el a jellemzően hátsó megvilágítású portréfotózáskor keletkező becsillanás és szellemkép kiküszöbölésére.

Az új telefotó prímobjektívbe építettek egy XA lencsetagot, amelyet a Sony legújabb bokeh szimulációs technológiáival finomították a tervezési és gyártási szakaszban. A lencsetag célja, hogy vezérelje a szférikus aberrációt és lenyűgöző bokeh hatást állítson elő. A 11 lamellából álló körkörös blende mechanizmus segít a rendkívül természetes és gyönyörű defókuszált háttér létrejöttében. Az objektív mindemellett dual-autofocus csoportokat és egy lebegőfókusz mechanizmust is tartalmaz a még szebb közelikért, amelyek alatt a minimális fókusztávolság csupán 0,7 méter, a maximális nagyítás pedig 0,25x.

Az FE 135mm F1.8 GM objektívet felszerelték négy (dupla elülső és hátsó), Sony által szabadalmaztatott XD (extrém dinamikus) lineáris motorral is, amelyek együttesen meggyőző sebességű és precizitású AF vezérlést nyújtanak. A vezéralgoritmus segíti a gyors válaszidejű működést, ráadásul csendes és gyakorlatilag vibrációmentes AF vezérlést biztosít. Mindezen technológiákat és funkciókat az objektív egy pehelykönnyű, csupán 950 gramm tömegű, hordozható vázban nyújtja a felhasználóknak.

Az FE 135mm F1.8 GM objektív részletes beállítási lehetőségeket kínál, amellyel megfelel a professzionális vezérlési és megbízhatósági kívánalmaknak fotózáskor és videózáskor egyaránt. A lehetőségek között található az íriszgyűrű, amely intuitív és folyamatos blendevezérlést tesz lehetővé, valamint a fókuszgyűrűben található lineárisan reagáló MF, amely precízen szabályozza a kézi fókuszálást. A fókusztartomány-limiter kapcsoló, a két testreszabható fókuszrögzítő gomb és a fókuszváltó gomb, amellyel gyorsan váltogathat az auto vagy manuális fókuszt, lehetővé teszik, hogy gyorsan és problémamentesen alkalmazkodhasson a változó fotózási körülményekhez.

Új cirkuláris polárszűrők
Az FE 135mm F1.8 GM objektív mellett a Sony bejelentette a legújabb cirkuláris polárszűrőket is. A 49 mm, 55 mm, 62 mm, 67 mm, 72 mm, 77 mm és 82 mm-es átmérőjű objektívekhez készült új polárszűrők közel kétszer hatékonyabban járulnak hozzá a kiemelkedő képminőséghez és felbontáshoz, mint a már piacon lévő Sony körkörös polárfilterek, így kiváló kiegészítőivé válnak a Sony csúcsminőségű G Master termékeknek. A vékony kialakítású ZEISS® T* bevonat nemcsak elnyomja a becsillanó fényeket, de megelőzi a kép sarkainál előforduló besötétedéseket és maximalizálja a teljesítményt is.

Elérhetőség
Az új FE 135mm F1.8 GM objektív és az alábbi cirkuláris polárszűrők 2019 áprilisától érhetők el Európában.
• 49mm (VF-49CPAM2)
• 55mm (VF-55CPAM2)
• 62mm (VF-62CPAM2)
• 67mm (VF-67CPAM2)
• 72mm (VF-72CPAM2)
• 77mm (VF-77CPAM2)
• 82mm (VF-82CPAM2)