Jön a Canon „instant” fényképezőgépe

0

Ma még csak pletyka, de pár nap múlva valóság lesz a Canon ZV-123 néven emlegetett „instant” fényképezőgépe, amely hőszublimációs (azaz külön tintát nem igénylő) nyomtatót is tartalmaz, így a fotózás után azonnal készülhet is a papírkép.

Nagy kérdés persze, hogy manapság, amikor két kattintással szétküldhetjük fotóinkat a világhálóra, lesz-e különösebb jelentősége annak, hogy egy kütyü képes azonnali papírképet készíteni. Nyilván teljesen más e-mailben elküldeni vagy facebookon közzétenni egy képet, mint a helyszínen az illető kezébe adni a papírképet.
A profik azonban most ne kapjanak a szívükhöz, nem egy elképesztően nagy piaci rést kíván betömni a Canon, hiszen ezek a modellek inkább a fotózással hobbi szinten foglalkozóknak készülnek, akik nem igénylik a páratlan optikai teljesítményt és az elképesztő fejlettségű szolgáltatásokat. Úgy is lehetne mondani, hogy kicsit a retró szerelmesei fognak ennek igazán örülni, Polaroid utánérzése miatt.

A gép egyébként valóban nem kínál csúcsteljesítményű technikát, szenzora 8 millió képpontos lesz (ami persze a nyomtatandó 8×5 cm-es papírképhez bőven sok is), érzékenysége ISO100-1600 közötti, optikája pedig fix 25 mm-nek megfelelő gyújtótávolságú, f/2,2 fényerejű, 30 cm-es közelponttal, vélhetően pánfókuszos kialakítással, hogy az autofókuszra ne kelljen várni (egyébként sem látnánk, hogy sikerült-e élesre állnia, mert LCD nem kerül a gépre). Az objektív körüli részt úgy alakították ki, hogy szelfi fotózásnál segítségül használhassuk majd a tükröződő felületet.
A képeket azért nem csak papíron, de micro SD kártyán is megkapjuk.

A 12×8×2,1 cm-es fényképezőgép mindössze 188 grammot nyom, nyomtató egysége 314×600 dpi felbontású.
Azt egyelőre nem tudni, hogy a beépített Bluetooth 4.0 adapter segítségével használhatjuk-e majd közvetlenül kis külső nyomtatóként okostelefon mellé, de igen nagy rá az esély, hogy ez így lesz.