Kész a CF Express 2.0 specifikációja

0

A CompactFlash Association közzétette CF Express 2.0 specifikációját, amelyet az XQD utódjának is tekinthetünk, legalábbis részben.

Részben, hiszen ezek a memóriakártyák háromféle típusban kerülnek majd piacra, amelyek nem csak fizikai méretükben, de elméleti maximális átviteli sebességükben is különböznek.

A Type A lesz a legkisebb, amely az SD kártyáknál néhány milliméterrel igényel majd kevesebb helyet (20×28 mm), a Type B azonos méretű lesz az XQD-val (és egyébként a csatlakozó kiosztás is azonos, így az XQD kártyát fogadó fényképezőgépekben firmware frissítés után a CF Express kártyák is használhatók lehetnek), míg a Type B a Compact Flash-nél is több, mint kétszer nagyobbak lesznek.
Az egyre nagyobb méretű kártyák egyre több adatpályát használnak majd, így a legkisebb Type A csupán egyet, de ez is elegendő lesz 1000 MB/s elméleti sávszélességre, amely megegyezik az XQD 2.0 specifikációban foglalt maximummal. A Type B kettőt, a Type C pedig négyet kap majd, azaz így 2000, illetve 4000 MB/s elméleti sávszélesség áll majd rendelkezésre. Nyilvánvalóan utóbbit főképp nagy teljesítményű és nagy felbontású (8k) kamerákban alkalmazzák majd, míg a Type B területe főképp a fényképezőgépek lesz.

Ez utóbbiak kétszer akkora sávszélességet kínálnak majd, mint a legmodernebb XQD 2.0 specifikációnak megfelelő kártyák.