Hivatalos: Samyang AF 85mm f/1,4 FE

0

A Samyang bejelentette autofókuszos 85mm f/1,4 objektívét Sony E bajonettes, full-frame szenzoros tükör nélküli fényképezőgépekhez.

A Samyang hatodik autofókuszos Sony E bajonettre készült objektíve az AF 85mm f/1,4 FE az egyik legkomolyabb fejlesztés, amelyet a koreai gyártó eddig véghez vitt. Noha alapvetően a 85 mm-es gyújtótávolság sok optikai hibánál kevésbé igényel igen komoly precízséget, egy portré objektívnél nagyon fontos a kiváló élesség, a remek bokeh és a minimális asztigmatizmus (már csak azért, hogy ne csak képközépre komponált modellről lehessen nagy részletgazdagságú képet készíteni, hanem a képsarkok is kellően finom rajzolatúak legyenek), a színhiba visszaszorítása nem egyszerű.

Ennek érdekében extra alacsony szórású lencsetagot is felhasználtak, méghozzá az optikai rendszer elején, közvetlenül a nagy törési mutatójú tag mögött.

A gyors automatikus élességállítást se bízták a véletlenre, hiszen nem valami egyszerű DC motort építettek be, ami a kontraszt alapú AF meghajtáshoz korántsem lenne ideális. A gyártó ultrahang frekvenciás dupla lineáris motort választott (DLSM – Dual Linear Sonic Motor), amely könnyedén és gyorsan mozgatja a fókuszcsoportot.

A gondtalan fotózás érdekében csepp- és porállóságot biztosítós szigetelésekkel látták el az objektívet több ponton.

A fél kg-ot nyomó Samyang AF 85mm f/1,4 FE ez év tavaszától lesz kapható, a termék ára egyelőre nem ismert.