A Canon idén az RF bajonettre fókuszál

0

Az EOS Magazinban jelent meg az az interjú, amelyet Mike Burnhill-lel, a Canon európai technikai menedzserével készítettek. Ebben több kérdésre is válaszol Mike, amelyek java része az új tükör nélküli rendszerrel kapcsolatos.

Válaszaiban elmondja, hogy az RF bajonettet úgy tervezték, hogy a jövőbeli fejlesztések is könnyebben megoldhatók legyenek (ezért van 12 csatlakozója, az EF 8 csatlakozópontjával szemben), mint erősebb fókuszmotor, amelyhez nagyobb teljesítmény kell, vagy éppen egy power zoom megoldás (motoros zoom).

Idén az RF bajonettes objektívek fejlesztésére koncentrálnak, így nagy valószínűséggel ilyen bajonettel érkeznek csak új modellek. EF bajonettre várhatóan csak jövőre jelenik meg új objektív.

A szenzor-stabilizálást a Canon is szeretné bevezetni, de már induláskor úgy, hogy az együttműködjön az objektívbe épített optikai stabilizátorokkal. Bár sok gyártó ezt már megoldotta, nekik arra is figyelni kell, hogy a többi gyártó szabadalmait se sértsék. Tény, hogy sokan igénylik már ezt a fajta dupla stabilizálást, így a Canon tervei között is szerepel, hogy ezt a felhasználói igényekre szabva bevezessék (a mikor azonban még továbbra is nagy kérdés…).

Az EOS M rendszer fejlesztése is tovább folytatódik, s noha az RF bajonett lehetővé tenné APS-C szenzor alkalmazását is ilyen vázban, az APS-C vonal marad az EOS M rendszeré, nem terveznek APS-C szenzoros RF bajonettes MILC-et piacra dobni (egyébként valószínűleg csak valami mozis cinema kameraként lenne értelme Super 35 méretben, vagy sport/természetfotós vonalat feltételezve az EOS 7D Mark II MILC megfelelőjeként).