Mikro NégyHarmad bajonettet kapott egy Sony RX0

0

Az amerikai B&H Photo webáruházában jelent meg a Back-Bone Gear Ribcage által módosított Sony RX0, amelynek előlapját eltávolították és helyére egy mFT bajonettet építettek. Egy plusz adapterrel C bajonettes objektíveket is felhelyezhetünk.

Nyilván a Sony RX0 1″ típusú szenzora kisebb, mint a NégyHarmados szenzor, így nem kaphatjuk meg az mFT objektívek teljes látószögét, sőt, a képek alapján az is jól látszik, hogy még az 1″ szenzor teljes képét sem. Azt nem írják, hogy végeredményben milyen képkivágásra kell számítanunk, csak a szokásos jó dolgokat említik meg, amit az RX0 tud, mint FullHD videofelvétel, UltraHD HDMI kimenet, 21 Mpixeles felbontás, stb.

Egyébként úgy tűnik, hogy maga az átalakítás nem túl tökéletes, hiszen egy vásárlói értékelés már érkezett a termékre, ami nem túlzottan pozitív. A vásárló elmondása szerint kilenc változatot is próbált, de egyiknél sem sikerült a szenzor középpontjába helyezni az optikai tengely, de ennél nagyobb baj, hogy a bajonett sem párhuzamos a szenzorsíkkal, így valamelyik oldalon mindenképpen életlen(ebb) képet fogunk kapni. A vásárló azt is leírja, hogy kapcsolatba lépett az átalakítást végzővel, aki elmondta, hogy képtelenség tökéletesen kalibrálni a bajonettet.

Ebből is jól látszik, hogy micsoda pontossággal kell a fényképezőgépek szenzorát a bajonetthez igazítani, amelybe általában bele sem gondolunk! Teljesen természetesnek vesszük, hogy ha vásárolunk egy gépet, akkor az optikai tengely az a szenzor közepére esik, hogy a gép aljával párhuzamos a szenzor hosszabbik oldala, hogy a szenzor síkja teljesen párhuzamos a bajonettel, stb.