61 Mpixellel: Sony Alpha 7R IV

0

A Sony nagy sikeres titkolózás után (pletyka szinten sem jelent meg semmi a feltételezett gépnéven kívül) ma bejelentette New Yorkban az új tükör nélküli, full-frame szenzoros cserélhető objektíves fényképezőgépét, az Alpha 7R IV-et.

Az új gép a világon elsőként kínál 61 Mpixel felbontású, hátsó megvilágítású (BSI) CMOS szenzort, amelyre 15 Fé dinamika átfogást ígér a gyártó. 5 tengelyes szenzor stabilizálása 5,5 Fé hatékonyságú.
A fényképezőgép a nagy felbontása ellenére kiváló sorozatlövő, ugyanis 10 kép/mp sebességre képes folyamatos témakövetés mellett, ezt a sebességet pedig 70 képig képes tartani.
Lehetőség van a Leica kisfilmes képkocka méretű szenzorból APS-C képkivágású fotók mentésére is, ezek 26,2 Mpixelesek.

Fókuszrendszere 576 fázis-különbség érzékelőt kínál, amely a teljes képmező 74%-át fedi le, emellett 425 kontraszt AF pont is rendelkezésre áll.

A képek komponálásához 5,76 millió képpontos OLED elektronikus kereső áll rendelkezésre, ennek képfrissítése 60 vagy 120 Hz is lehet.
A videósok igényeinek kielégítésére 4k videófelvétel készíthető Super35 képkivágással, amelyet S-Log2 és S-Log3 mentés, valamint HDR mód egészít ki. A Multi interface-en keresztül XLR adapter is elérhető, így a külső, kiváló mikrofonok alkalmazására is van lehetőség.

A továbbfejlesztett Pixel Shift Multi Shooting funkció segítségével 16 teljes felbontású kép készíthető, miközben a szenzor igen apró, 1 vagy fél pixel méretű elmozdulást végez. Az így létrehozott óriási fájlból asztali számítógéppel 240,8 millió pixeles képet készíthetünk.

A Sony Alpha 7R IV augusztustól lesz kapható, a váz ára 4000 euró lesz.

A Sony Alpha 7R IV főbb tulajdonságai:

  • 61 megapixeles fullframe (35,7 x 23,8mm) BSI-CMOS érzékelő
  • statikus téma esetén több képes RAW felvétel amely utólag 240 Mpixel részletgazdagságú képpé alakítható
  • BiONZ X feldolgozórendszer
  • ISO100-32000 érzékenység, kiterjeszthető ISO50-102400 közé
  • továbbfejlesztett AF-rendszer, 576 fázis különbség érzékelő és 425 kontraszt alapú AF mérőmező, -3 Fé érzékenység (f/2,0 objektívvel)
  • Csillapított zárszerkezet, 500 ezer expozícióra tervezve
  • 5-tengelyes stabilizátor, 5,5 Fé előnnyel
  • Ultra HD videofelvétel XAVC S tömörítéssel (100 Mbps sávszélességgel)
  • Időkód és nyers videó jel HDMI-n
  • 5,76 millió képpontos OLED kereső, 0,78x-os nagyítással, 100% lefedettséggel
  • Dönthető, 1,44 millió képpontos, 3″-os hátsó LCD
  • USB3.2 Type-C, Wi-Fi és NFC csatlakozás (mobilos távvezérlési lehetőséggel)

Sajtóközlemény:


A Sony bemutatta a világ első 61 megapixeles hátsó megvilágítású full-frame képérzékelős nagy felbontású Alpha 7R IV fényképezőgépet

A kompakt méretű αTM (AlphaTM) rendszer magas felbontást, széles dinamikus tartományt és kiváló teljesítményt nyújt

  • A világ első 35 mm-es full-frame 61 megapixeles hátsó megvilágítású Exmor R™ CMOS képérzékelő szenzor a legújabb generációs BIONZ X™ képfeldolgozó processzorral ötvözve
  • 15 fényérték tónusátfogás alacsony képérzékenységnél, amely természetes színárnyalatokat eredményez alacsony megvilágításban és világos fények mellett is
  • Nagysebességű sorozatfelvétel akár 10 képkocka/másodperc sebességgel teljes AF / AE követéssel kb. 7 másodpercig , megnövelt pufferrel és hozzávetőleg háromszor több APS-C módban
  • 567 fókuszsík-fázisérzékeléses AF pont, ami a képterület 74%-át fedi le és 425 kontrasztérzékelős AF pont
  • Bemutatkozik a valós idejű Eye AF filmfelvételekhez , fejlesztett valós idejű követéssel és valós idejű Eye AF-el állóképek rögzítéséhez
  • APS-C móddal rendelkezik, amely lenyűgöző 26.2 megapixeles ii felbontást garantál
  • 5,76 millió pontos UXGA (Ultra-XGA) OLED Tru-Finder ™ képkereső kiemelkedő részletességgel, fényerővel és kontraszttal
  • Számtalan kapcsolódási lehetőségek: nagy-sebességű WiFi támogatás, vezeték nélküli távoli asztali kapcsolódás ,, FTP vezeték nélküli adatátvitel, gyorsabb USB-s adatátvitel és más egyebek
  • Professzionális 4K filmfelvételi funkciók: teljes képmezős felbontás pixel binning nélkül Super 35mm módban , S-Log3 HDR munkafolyamat-támogatással
  • Digitális audióinterfésszel ellátott Multi Interface Shoe™ (MI Shoe) kiváló minőségű hangrögzítést garantál a Sony mikrofonjaival és az XLR adapterrel
  • További kialakításbeli fejlesztések, mint a javított markolat és tesztreszabható gombok

A Sony bejelentette, hogy a rendkívül sokoldalú és nagy teljesítményű Alpha 7R IV (ILCE-7RM4) fényképezőgéppel bővíti a népszerű Alpha™ 7R full-frame tükör nélküli termékcsaládot.

A Sony új, eddigi legnagyobb felbontású full frame fényképezőgépe lenyűgöző képminőséget kínál elképesztő felbontással, széles dinamikatartománnyal, kiváló fókusszal, gyors sorozatfelvételi móddal és sok minden mással.

„Innovatív fejlesztéseinkkel tovább feszegetjük a technológiai határokat és újraértelmezzük a digitális fényképezőgépek által nyújtott lehetőségeket” – mondta Yann Salmon Legagneur, a Sony Europe digitális képalkotó eszközeiért felelős marketing igazgatója. „Az új Alpha 7R IV ötvözi a közepes formátumú képminőséget, a gyors sorozatfelvételt, a rendkívül gyors fókuszálást és számos fejlesztést a kialakítás, a kapcsolódás és a használhatóság terén. Az új fényképezőgép korábban elképzelhetetlen lehetőségeket teremt a fotósoknak, videósoknak és egyéb alkotóknak tartalmaik rögzítéséhez.”

A képminőség új szintje
Az új Alpha 7R IV-ben a világon elsőként egy újonnan fejlesztett 35 mm-es full-frame, hátsó megvilágítású, 61 megapixeles,ii CMOS-érzékelő található. Az új érzékelő hátsó-megvilágítású kialakítása és zajcsökkentő technológiája kiváló felbontást biztosít alacsony zajszint és magas érzékenység mellett. Alacsony ISO-érzékenység esetén a fényképezőgép 15 fokozatnyi dinamikus tartományt képes elérni, amely sima átmeneteket eredményez a sötétségtől egészen a csúcsfényekig. A kiemelkedő színreprodukciót a legfrissebb Alpha™ fényképezőgépek algoritmusai garantálják.

A fényképezőt egy vázba integrált, öttengelyes képstabilizáló algoritmus vezérli, amelyet a nagy felbontású képérzékelő teljesítményéhez finomhangoltak, így akár 5,5 fokozattal nagyobb zársebességet tud nyújtani. Az átalakított mechanizmus magába foglalja a záregységet, hogy elnyomja a finom rázkódást, a javított képstabilizáló algoritmus pedig hatékonyan csökkenti a kép elmosódottságát.

Az α7R IV modellben az újonnan megjelent 5,76 millió képpontos elektronikus UXGA OLED Tru-finder EVF képkereső működik, amely rendkívüli pontossággal és élethűen jeleníti meg az apró részleteket, az α7R III-hoz képest 1,6-szor nagyobb felbontással. A képminőséget “Standard” és “High” módokkal lehet változtatni, továbbá a másodpercenkénti képkockák száma is beállítható 60 vagy 120 fps-re a legkedvezőbb fotózási körülmények eléréséhez.

Ezen felül a megújult Pixel Shift Multi Shooting funkció immáron 16 teljes felbontású képből összeállított fotót képes készíteni. A funkció segítségével a kamera fél/egy képpontos programozott közzel mozdítja el az érzékelőt, és így 16 képponteltolásos képet készít el, és az eredeti 963,2 millió pixelből álló kép adatmennyiségét körülbelül 240,8 millió pixelre (19008 x 12672) tömöríti össze az új képen az “Imaging Edge” asztali alkalmazás segítségével. Ideális választás építészeti, művészeti és egyéb állóképek készítéséhez, lévén a funkcióval lenyűgözően részletes és pontos színvilágú képeket készíthetünk.

Fotózási és fókuszálási sebesség
Az α7R IV full-frame tükör nélküli fényképezőgép teljes felbontású képek esetén akár 10 képkocka/másodperces sebességre képes, kb. 7 képkocka/másodperces v AF/AE követéssel teljes felbontású képek esetén (JPEG / RAW) és körülbelül 3x másodperces sebességet APS-C vágó mód esetén, ami 26.2 megapixeles képeket készít. Ez biztosítja a mozgó alanyok részletgazdag és rendkívül pontos megörökítését.

Az Alpha 7R IV megújult fókuszrendszere 567 pontos fókuszsík-fázisérzékeléses AF pontot tartalmat, amely a képterület körülbelül 74%-át fedi le. A 425 pontos kontrasztérzékelős AF megnöveli a pontosságot és a megbízhatóságot gyengén megvilágított helyszíneken és egyéb helyeken, ahol legjobban ki lehet használni a kontrasztérzékelős AF-et. A több AF-pont, az AF-érzékelő szélesebb lefedettsége és a továbbfejlesztett AF-algoritmus tovább javítják a követési teljesítményt, így még a bonyolult vagy hirtelen mozgások is megbízhatóan és minden eddiginél nagyobb pontossággal követhetőek.

Az Alpha 7R IV támogatja továbbá a mesterséges intelligenciára épülő valós idejű AF funkciót, amely elképesztő pontossággal és valós időben rögzíti az alany szemét. A funkció elérhető emberi és állati alanyokhoz egyaránt, a megfelelő beállítást a fotózási körülmények alapján választhatjuk ki. Ezen felül a frissen fejlesztett alany felismerő algoritmus által vezérelt valós idejű Követésvii funkció biztosítja a fókuszrendszer megbízhatóságát és pontosságát. A vibrálás csökkentő fotó-mód automatikusan felismer minden mesterséges fényt a fotózási területen, és csökkenti azok hatásait.

Megnövelt kapcsolódási lehetőségek a gyors munkafolyamatokért
Az új α7R IV számos különböző távoli kapcsolódási funkciót és adatátviteli módszert támogat a professzionális munkafolyamat fejlesztése érdekében. Az új modell egyaránt támogatja a hagyományos 2,4 GHz-s és a nagysebességű 5GHz-es Wi-Fi kapcsolatot , ami gyorsabbá és stabilabbá teszi az átviteli folyamatot. A Sony fényképezőgépek között elsőként az Alpha 7R IV-ben elérhető a számos alkotó által igényelt vezeték nélküli csatlakozás asztali számítógépekhez viii, amely sokkal több szabadságot biztosít a fotósoknak, így korlátozás nélkül mozoghatnak a stúdióban és fotózási helyszíneken egyaránt.

A gyors WiFi® és vezeték nélküli adatátvitelviii mellett a kamerát SuperSpeed Type-C™ USB (USB 3.2 1. generáció) portokkal látták el, amely elképesztően gyors vezetékes adatátvitelt biztosít, az Alpha 7R III teljesítményének kétszeresét, az Imaging Edge szoftver használatával. A fényképező támogatja az FTP háttér-adattovábbítást, így a fotósok könnyedén elküldhetik képeiket egy adott távoli FTP szerverre a fotózási folyamat megszakítása nélkül.

A hatékony és gyors munkafolyamat megteremtése érdekében a Sony bejelentette az “Imaging Edge” asztali alkalmazások 2.0-s verzióját (Remote/Viewer/Edit). xiii A „Remote” alkalmazással a PC képernyőjéről élőben irányíthatja és felügyelheti a fotózást, a „Viewer” alkalmazással gyorsan megnézheti, értékelheti és kiválaszthatja a nagy képtárak fotóit, az „Edit” alkalmazással RAW-adatokat kiváló minőségű fotókká dolgozhat ki.

A lehető legkényelmesebb adatátvitelt a Sony Imaging Edge Mobile™ alkalmazás legfrissebb verziója biztosítja, amellyel a fényképezőgép még kikapcsolt állapotban lévő csatlakoztatott okostelefonokra is továbbítja a kiválasztott képeket.

Nagy felbontású 4K és professzionális filmkészítési funkciók
A lenyűgöző állóképek mellett az új Alpha 7R IV kiemelkedő filmrögzítési tulajdonságokkal rendelkezik, 4K (3840×2160) felbontású videók rögzítésére képes Super 35mm módban ix pixel binning nélkül. Ez kivételesen részletes és pontos 4K videófilmek rögzítését teszi lehetővé. Továbbá elérhető az S-Log 2 és az S-Log 3 a színskálázás bővítéséért, az S-Log 3 14 rekeszállású dinamikus tartományt eredményez. A HLG (Hybrid Log-Gamma) technológia szintén elérhető az azonnali HDR munkafolyamat támogatásához.

Az új sokoldalú full-frame fényképezőgép gyorsabb, precízebb Fast Hybrid autofókuszt használ, így egyenletesebb, stabilabb automatikus fókuszálást biztosít videofelvételnél, még abban az esetben is, ha valami bemozdul a videóalany elé. Az új Érintéskövetés funkció videofelvételnél is használható, így a monitoron a kívánt témát megérintve indíthatja el a követést.

A Sony kamerák közül elsőként az Alpha 7R IV-ben érhető el a valós idejű Eye AF videók készítésénél vi. A bekapcsolást követően a fényképező automatikusan rögzíti az alany szemét, amelyet megbízhatóan és pontosan követ, így a fotósnak mindössze a kép tartalmával kell foglalkoznia. Ember fotózása esetén az Érintéskövetés funkció automatikusan elindítja az Eye AF-et.

További újítás a multifunkciós aljzathoz (MI Shoe) hozzáadott digitális audiointerfész, ami közvetlen kapcsolódást tesz lehetővé az új ECM-B1M puskamikrofonhoz vagy az XLR-K3M adapterkészlethez, így kiváló minőségű zajmentes hangfelvételek készíthetők. Time-lapse videókhoz időközi képek készíthetők, valamint 120 képkocka/másodperces HD felvételek lassított és Quick Motion módban.

Fejlesztett kialakítás és testreszabhatóság
Az új Alpha 7R IV számos olyan kialakítás és használatbeli fejlesztést tartalmaz, melyet a Sony professzionális fotós közösségének visszajelzései alapján alkottak meg.

A maximális strapabíróság érdekében az új Alpha 7R IV még inkább ellenáll a pornak és a nedvességnek a kamera felületén , az akkumulátornál és az adathordozó-nyílásoknál elhelyezett kiegészítő borításnak köszönhetően. A fényképezőt pehelykönnyű és tartós beépített magnézium ötvözetű borítással látták el, amelyhez egy hatcsavaros extrakemény bajonett tartozik.

A váz továbbfejlesztett markolatot kapott, amely kényelmesebb és biztosabb fogást nyújt a fényképezőgépnek. Mindemellett nem csak az AF-ON gomb mérete nőtt, de érzékenysége is pontosabbá vált. Az új, többfunkciós joystick mellett az expozíció kompenzációs tárcsagomb és az újratervezett hátsó tárcsagomb teszik könnyedebbé a vezérlést. A professzionális felhasználás megkönnyítése érdekében az új fényképezőgépet két UHS-II kompatibilis adathordozó-nyílással látták el, így még nagyobb tárhely és gyorsabb olvasási/írási sebesség érhető el.

Számos professzionális felhasználó kérésére a fényképezőgép két UHS-II kompatibilis adathordozó-nyílással rendelkezik, amely nagyobb összkapacitást és gyorsabb írási/olvasási sebességet eredményez.

A megnövelt kényelem érdekében bővült az egyéni felhasználói beállítások tárhelye. Mostantól a fényképező beállítások meghatározó többsége elmenthető külső memóriakártyára is. Minden kártyára legfeljebb 10 beállítás menthető és olvasható be azonos típusú kamerákon.

A másfélszer nagyobb pixelméret ellenére az akkumulátor üzemideje is növekedett – a CIPA-szabvány szerint egy töltéssel az LCD kijelző használatával akár 670, a képszenzor használatával akár 530 kép készíthető. Az üzemidőt tovább növeli a kiegészítő függőleges markolatba (VG-C4EM) helyezhető két akkumulátor, a kiegészítő többakkumulátoros készlet (NPA-MQZ1K) pedig négy Z akkumulátort képes befogadni. A fényképezőt USB csatlakozón keresztül is lehet tölteni.
 
Új kiegészítők
A Sony az alábbi kiegészítőket mutatta be az Alpha 7R IV fényképezőgéphez:
A por- és nedvességállóxx VG-C4EM függőleges markolat az Alpha 7R IV fényképezőgéphez hasonlóan könnyen használható, határozott, biztos fogást biztosít kétszer hosszabb üzemidővel, valamint a vázon található USB aljzaton történő akkumulátor töltési lehetőséggel.

ECM-B1M puskamikrofon
A nyolc nagyteljesítményű mikrofonegység és a továbbfejlesztett digitális jelfeldolgozó egy rendkívül kompakt mikrofonban kaptak helyet. A három választható irányítottsági minta között megtalálható a Szuperirányított felvételi minta is. Az Alpha 7R IV digitális csatolófelületekkel kompatibilis multifunkciós aljzatán az audiojel közvetlenül, digitális formában jut a fényképezőgépbe a lehető legtisztább hangzás érdekében.

XLR-K3M XLR adapterkészlet
Két XLR/TRS kombinált jack dugó és egy 3,5mm-es sztereó mikrofondugasz áll rendelkezésre, amelyek megkönnyítik a feldolgozás utáni munkafolyamatot. Az Alpha 7R IV digitális csatolófelületekkel kompatibilis multifunkciós aljzatán az audiojel közvetlenül, digitális formában jut a fényképezőgépbe a lehető legtisztább hangzás érdekében. A csomag hosszabbító hangkábeleket is tartalmaz, amely könnyedén csatlakoztatható professzionális rigekhez vagy fényképezőgép-keretekhez.

SF-M series TOUGH memóriakártya
Az ultraerős UHS-II SD memóriakártya akár 277MB/mp-es olvasási sebességre képes, így kitűnően alkalmazható extrém fotózási körülmények között, valamint hatékonyabbá teszi a munkafolyamatokat. A macOS-en és Windows-on is elérhető fájl helyreállító szoftver teljes körű védelmet nyújt adatainak.

MRW-S3 SD-memóriakártya-olvasó
Személyi számítógéphez csatlakoztatható gyors USB hub UHS-II SD/microSD kártyaolvasóval, amely támogatja az USB 3.1 Gen 2 interfészt és 100W-os USB áramellátást (USB PD) biztosít, a fotózás utáni munka hatékonyságának jelentős növelésére.

Elérhetőség
Az új Alpha 7R IV Full-frame cserélhető objektíves fényképezőgép 2019 augusztusától kapható Európában.

Az VG-C4EM függőleges markolat és az ECM-B1M puskamikrofon 2019 szeptemberétől, az XLR-K3M adapterkészlet pedig 2019 októberétől kapható Európában.