Vegyél profi zoomos lyukat! Pinhole Pro X

0

A legutóbbi Meyer Optikos Kickstarter (és Indiegogo) botrány után jómagam is óvatosabban kezelem az ilyen kalapozós termékeket, de ezt most nem tudom kihagyni, mert szerintem totál poén.

Azt hiszem, azt senkinek sem kell bizonyítani, hogy a fotózás olyan képzőművészeti terület, ahol mindenki egyedit akar alkotni. Ehhez nem csak jó látásmódra és szaktudásra, de jó eszközökre is szükség van. Napjaink modern, nagy felbontású fényképezőgépeihez készült objektívjei olyan precízséget képviselnek, amelyek már alig mutatnak bármiféle optikai hibát: néha már egy lencse becsillanás is ritkaságszámba megy. Pedig komolyan hozzájárulhat egy kép hangulatához.

Sokan éppen ezért vissza-visszanyúlnak a régi technológiákhoz, pár éve reneszánszát élte a filmes negatívra fotózás régi gépekkel, most pedig úgy néz ki, hogy a Camera Obscura elvét kezdik „hájpolni”, vagy legalábbis szeretnék, ha hype-olnánk.
A lyukkamera tagadhatatlanul különleges képi világot tár elénk, bár azért ehhez az is vastagon hozzájárul, hogy a közép- vagy nagyformátumú alapanyagok homogenitása sok esetben nem tökéletes – sőt, ahogy egy ferrotípiánál is, a nem tökéletes alapanyag végső fotón való visszaköszönése nem hogy káros, hanem pont ellenkezőleg, előnyös, hiszen egyedivé, utánozhatatlanná teszi a képet.

Lyukkamerát pofon egyszerű készíteni, erről sok-sok blogbejegyzés érhető el a neten, erről a Fotózz!hu mellékletünkön is található egy felhasználói cikk Digitális lyukkamera címmel, de ha valaki részletesebb ismertetőre vágyik, ebből az angol nyelvű cikkből sokat tanulhat.

De mi van, ha valaki nem érzi magát elég ügyesnek ahhoz, hogy lyukkamerát készítsen?
Akkor sincs veszve semmi, mert a világ legegyszerűbb képleképező eszközéből sokan akarnak hasznot húzni, így elérhető nagyformátumú nyersanyaggal együtt kínált, 160 fokos látószögű „Solarcam„, tükörreflexesre fejlesztett lyukkamera előtét, illetve most már a MILC-ek tulajdonosainak sem kell barkácsolni ahhoz, hogy lyukkameraként használhassák a gépüket.

A lustaságnak persze ára van, Thingify által készített különböző előtétek (mert ugye objektívnek ezt nem nevezhetjük) 40-70 amerikai dollárba kerülnek (majd).
A Pinhole trió külön-külön és egyben is megvásárolható.
A Pinhole Pro nyolc féle rekeszméretet kínál (0,1mm-től 0,05 mm-es lépésekben 0,25 mm-ig ha jól rémlik, mert a Kickstarter oldalon esküszöm, hogy láttam egy ilyen táblázatot, de hiába keresem, most sehol sem lelem, ha valaki megtalálja egy linket dobjon nekem, köszi! 🙂 ), a Pinhole Pro X a világ első zoomos lyuka (SLR-hez 40-60mm, APS-C MILC-hez 18-36mm), 0,25 mm-es rekesszel, míg a Pinhole Pro S egyetlen rekeszt kínál, nagylátószöggel kombinálva.

Az előtéteket Canon EF, Nikon F, Sony/Minolta A és Pentax K bajonettes SLR-re, illetve Sony E, Fujifilm X és mikro NégyHarmados MILC-ekre vásárolhatjuk meg.

Persze az oldalon mindenféle hiperszuper marketing anyag is megtalálható, akit érdekel, azt is megtudhatja, hogy mi a titka a precíz gyártásnak, jóllehet, a lyukkamera pont azért poén, mert nem tökéletes. Sebaj.

Azért azt most is el kell mondjuk, hogy nincs kizárva, hogy egy Kickstarter projektből valóban kapunk végső terméket is, de a hírünk elején linkelt sztoriból vonjuk le a következtetést és legyünk óvatosak!