Bilak Krystyna: Komplement

0

2019. október 2-án, szerdán nyílik meg

Bilak Krystyna
Komplement

című fotókiállítása.

 

Helyszín: Art Market Budapest, P103 stand – Millenáris D épület
Budapest, II. kerület, Kis Rókus u. 16.

Megnyitó: 2019. október 2., 20:00
Az Art Market Budapest új, idén életbe lépő szabályai szerint a kiállítás megnyitóján való részvétel helyszíni regisztrációhoz kötött.

A vendégeket köszönti: Sárvári Zita galériavezető, Deák Erika Galéria

A kiállítás kurátora: Gellér Judit

A kiállítás megtekinthető:
2019. október 3-án 11 és 19 óra között ingyenesen,
2019. október 4-én 11 és 21 óra között, 2019. október 5-én és 6-án 11 és 19 óra között az eseményre váltott belépőjeggyel.

Sajtóközlemény:

A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ az Art Market Budapesten mutatja be a Budapest Portfolio Review 2019 fődíját elnyerő Bilak Krystyna Komplement című fotósorozatát.

Bilak Krystyna képrejtvények mintájára készülő sorozata az érzékelésünket, a kombinálókészségünket teszi próbára.

A manuálisan készített látványok képi rébuszokként működnek, melyekben az emberi test játssza a központi szerepet. Helyzetjelző elemekként az egymásba fonódó kezek, karok, lábak, a félig feltűnő arcok, tekintetek, a szekvenciákként megjelenő pózok, mozdulatok, gesztusok jelenthetnek kulcsot a képtalányok megfejtéséhez. Az illúziókeltő képek csak hosszasabb megfigyelés után, az apró, (ön) leleplező részletek és kombinációk kikövetkeztetésekor érthetők meg.

Bilak Krystyna Komplement című sorozata a fotografikus képek működési módjait kérdőjelezi meg. Képelméleti kérdéseket vet fel, egyszerre reflektálva a fotók megjelenési módjára és dekódolási lehetőségeire, miközben vizsgálódásainak eredményként szemet és elmét mozgató játékra, felfedezésre invitálja a nézőt. (Gellér Judit kurátor)


Bilak Krystyna 1993-ban született Munkácson. 2017-ben szerzett alapfokú (BA) diplomát a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Kar Fotográfia szakán, majd 2019-ben mesterdiplomát a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Fotográfia MA képzésén. Tagja a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának és a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesületnek. 2017-ben elnyerte a Magyar Fotóművészek Szövetsége ösztöndíját. Munkáit 2013 óta rendszeresen mutatja be csoportos és egyéni kiállításokon. Budapesten él és dolgozik. Komplement című sorozata a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Fotográfia mesterképzésének 2019-es diplomakiállítására készült (Témavezető: Máté Gábor, Konzulensek: Puklus Péter és Kudász Gábor Arion).

 

Budapest Portfolio Review

A Capa Központ elkötelezett a magyar fotográfia lehetőségeinek fejlesztése iránt, és ezért fontosnak tartja, hogy minél több magyar fotográfus vegyen részt hazai és nemzetközi programokban. Ezzel a szándékkal rendezte meg 2019. április 12. és 13. között negyedik alkalommal a Budapest Portfolio Review portfólió konzultációt. A szakmai esemény célja, hogy a résztvevők neves hazai és külföldi szakemberekkel konzultáljanak képeikről, visszajelzéseket kapjanak és megmérettessenek. A konzulensek a magyar és nemzetközi fotográfus szakma elismert képviselői (alkotóművészek, galeristák, művészettörténészek, rangos intézmények, ügynökségek, fesztiválok, szervezetek vezetői és munkatársai).