Sony Alpha 9 II

0

A Sony bejelentette új, full-frame szenzoros tükör nélküli fényképezőgépét, az Alpha 9 II-t.

A Sony Alpha 9 II (ILCE-9M2) kifejezetten sportfotósoknak illetve fotóriporterek számára készült, ezt bizonyítja igen nagy sebességűre feltornászott sorozat képessége.
A gép felbontása maradt az elődnél már megismert 24,2 Mpixeles, a sorozatsebesség viszont mechanikus zárral már 10 kép/mp (korábban 5 kép/mp volt), míg elektronikus zárral akár 20 kép/mp is lehet, amely a továbbfejlesztett 60 kép/mp-es frissítésű témakövető fókusszal együtt fantasztikus lehetőségeket kínál a fotósoknak. Javítottak a szenzor stabilizáláson is, így a korábbi 5 Fé helyett immár 5,5 Fé is elérhető (50mm f/1,4 objektívvel).

Továbbfejlesztették a váz külső részeit is, amely az időjárásálló szigetelések számának növelésében is megmutatkozik, de tetten érhető az expozíció kompenzációt beállító tárcsán is, amely immár rögzítő gombbal is rendelkezik a véletlen elfordítás ellen.
A képek gyors átmásolására is komoly hangsúlyt helyeztek, így a beépített Wi-Fi adapter immár az 5 GHz-es IEEE 802.11ac szabványt is kezeli, ezen felül pedig gigabites Ethernet csatlakozó is került a gépre.
Érdekes lehetőség a képek hangmegjegyzéssel való ellátása, amely nem kifejezetten nagy újdonság, hiszen ilyet már a régi kompakt gépek is kínáltak, de valamiért ez a funkció kikopott az új modellekből. A Sony most ismét elővette és beépítette az Alpha 9 II-be, így a képek készítésénél hangrámondással segíthetjük a későbbi képválogatást.

Változatlan maradt az elektronikus kereső, a hátsó LCD és a főbb kezelőszervek is.

A Sony Alpha 9 II októbertől lesz kapható, a váz ára 5400 euró lesz.

A Sony Alpha 9 II főbb jellemzői:

 • Képérzékelő: 35,6 x 23,8 mm, 24 Mpixel effektív felbontású, 28 Mpixel teljes pixelszámú rétegelt BSI-CMOS
 • szenzor stabilizálás 5,5 Fé előnnyel
 • ISO100-51200 érzékenység, ISO50-204800-ra kiterjeszthető
 • Objektív csatlakozás: E bajonett
 • APS-C szenzorhoz tervezett objektívekkel választható képkivágás, vagy teljes kép mentése
 • 3,69 millió képpontos elektronikus kereső, 0,78×-es nagyítással, 100% lefedettséggel
 • rekesz- és zársebesség előválasztás, teljes kézi üzemmód
 • max. 1/32000 mp-es zársebesség elektronikus zárral, redőnyzárral max. 1/8000 mp
 • RAW formátum támogatása
 • max. 20 kép/mp sorozat sebesség akár 239 RAW fájlig
 • LCD: 3″-os, dönthető, érintésérzékeny, 1,44 millió szubpixel
 • 3840×2160 pixeles teljes képkockás videófelvétel 30 kép/mp-cel, vagy Full HD felbontásban 120 kép/mp
 • sztereó beépített mikrofon
 • fejhallgató és mikrofon csatlakozó, XLR támogatás adapterrel
 • kontraszt alapú automatikus élességállítás, 693 fázis-különbség alapú AF pont a szenzorra integrálva
 • automatikus expozíció sorozat 5 képig
 • beépített Wi-Fi adapter (b/g/n/ac) NFC-vel, 1000 Base-T LAN csatlakozás
 • dupla SD/SDHC/SDXC kártyafoglalat, UHS-II kompatibilitás
 • Li-ion akkumulátor (700 kép egy feltöltéssel CIPA ajánlású mérés szerint)
 • Hi-Speed USB2.0 és micro HDMI csatlakozás

Frissítés: megérkezett a magyar nyelvű sajtóközlemény.

Sajtóközlemény:

A Sony bemutatja az Alpha 9 II-t fejlett kapcsolódási lehetőségekkel és sportfotósok és újságírók számára kialakított munkafolyamat-támogatással

Az új Alpha 9 II új funkciókkal vegyíti az Alpha 9 utolérhetetlen sebességét a szakmai igények érdekében

A Sony bejelentette az Alpha 9 II-t (ILCE-9M2), a népszerű α™(Alpha™) full-frame cserélhető objektíves fényképezőgép-termékcsalád legújabb tagját, melyet kifejezetten sportfotósok és fotós újságírók számára alakítottak ki.

Az új Alpha 9 II tartalmazza az Alpha 9 legnépszerűbb elemeit: a szédítő sebességet, az akár 20 képkocka/másodperc sebességű elsötétülés-mentes folyamatos fényképezést automata fókusszal és expozíciókövetéssel, valamint a másodpercenként 60-as AF/AE műveletet , és további meghatározó funkciókat, melyeket a szakértők iránymutatásai alapján alakítottak ki. A fejlesztések között megtalálhatjuk a lényegesen megújult kapcsolódási és fájlátviteli lehetőségeket, a 10 kép/másodperc sebességű mechanikai záras folyamatos képalkotást, az optimalizált algoritmusokkal fejlesztett AF-et, és a tartósságot és a kezelhetőséget szem előtt tartó, újra tervezett kialakítást.

“A felhasználóink visszajelzése kiemelten fontos a Sony számára, mindig nyitottak vagyunk a konstruktív kritikára – mondta Yann Salmon Legagneur, a Sony Europe digitális képalkotó eszközeiért felelős marketing igazgatója. “Az Alpha 9 II-t különböző ügynökségek, sportújságírók és fotósok Alpha 9-el kapcsolatos visszajelzései alapján alakítottuk ki. A kapcsolódási és hálózati fejlesztések jelentősen felgyorsítják a professzionális munkafolyamatot, a felhasználói élményt pedig a kialakítást és feldolgozási teljesítményt érintő apróbb módosítások egészítik ki. Az eddig összesen 55 bemutatott natív objektívből álló rendkívül sokoldalú E-bajonet szériánk – melyben szerepel többek között a szuper-telefotó 600mm-es és a 400mm-es G Master™ széria – kiegészíti ezt az újdonsült fényképezőgépet, amely a korábbiakban elképzelhetetlen lehetőségeket teremt a professzionális fotósoknak, legyen szó bármilyen helyszínről vagy körülményről.”

Magasabb színvonalú kapcsolódási lehetőségek a professzionális munkafolyamatok érdekében

Az Alpha 9 II beépített 1000BASE-T hálózati adapterrel rendelkezik, ami nagysebességű és stabil adatátvitelt tesz lehetővé nagyméretű fájlok esetén is. Ezen felül a digitális biztonság érdekében a fényképezőgép támogatja az SSL és a TLS (FTPS) titkosítási protokollt, ami jelentősen megnöveli az asztali számítógépes távoli fotózás sebességét, csökkenti az időbeli akadozást és

az élőkép késését a ‘Remote Camera Tool’ asztali alkalmazás használatakor. Az Alpha 9 2.4 GHz-s sebességéhez képest szintén nőtt a beépített vezeték nélküli LAN kapcsolódás sebessége, amely az Alpha 9 II esetében immáron 5 GHz (IEEE 802.11ac) , és teljes támogatással rendelkezik az IEEE 802.11a/b/g/n/ac szabványok terén.

Az Alpha 9 II rendelkezik egy Voice Memo funkcióval, mely lehetővé teszi a hang alapú információk társítását a képekhez egy visszajátszható auditív emlékeztetőként, ezzel pedig jelentősen segíti a hírszolgáltatók munkáját. A hangadatok és képek könnyedén továbbíthatók lesznek a szerkesztőknek, akik így már rendelkeznek a szerkesztéshez szükséges fontos információkkal. Egyéb esetben pedig a fotós a ‘Transfer & Tagging add-on’ “Imaging Edge™” applikációval átküldheti a fotókhoz csatolt hangüzeneteit mobiltelefonjára, és a hanganyagokat automatikusan átalakíthatja szöveggé IPTC metadata formájában a JPEG képekhez társítva. A fenti opciók automatikusan és manuálisan is elérhetők lesznek a fotós beállításától függően.

A vezeték nélküli hang/kép transzfer és az automatikus hang-szöveg átalakítás összehangolása és az FTP által csatolható hangmellékletes képtranszfer lehetővé teszi, hogy akár okostelefon nélkül is használjuk a fényképezőgépet és küldjük FTP szerverre munkánk eredményét. A gyorsabb munkafolyamatok érdekében az alkalmazáson belüli FTP beállításokat a kamerára is átküldhetjük Bluetooth® segítségével.

Platinaszintű sebesség és automatikus fókusz

Az új Alpha 9 II az Alpha 9-nél megismert 35mm full-frame beépített gyorsítótárral rendelkező 24.2 MP Exmor RS™ CMOS képszenzort használja, ezzel biztosítva a páratlan gyorsaságot és a kiemelkedő képminőséget. Az új modell folyamatosan és teljes csendben képes akár 20 képkocka/másodperces sebességre és akár 361 JPEG kép vagy 239 tömörített RAW képet készíthetünk vele a képkereső elsötétülése nélkül, így a fotókészítés közben semmi nem zavarja az EVF működését. A mechanikus redőnyzár használata esetén az Alpha 9 II képes 10 kép/másodperces sebességre, mely nagyjából a duplája az Alpha 9 teljesítményének.

A fényképezőgép másodpercenként 20 képet készít és minden képkocka elkészítéséhez 3 élességinformációt ad az objektívnek, így a gép 60 AF és AE (fénymérési) információval segíti az élesség állító algoritmus munkáját, amely érzékelhetően javítja az AF pontosságát és gyorsaságát – ezáltal a legkiszámíthatatlanabb mozgásokat – különösen a sporttevékenységeket – is a legmagasabb fokú precizitással lehet rögzíteni. Sporteseményeknél szintén hasznos funkció az új fényképezőgép anti-flicker villódzásmentes rögzítési módja , mely automatikusan észleli a fluoreszkáló vagy mesterséges fényeket, és alkalmazkodik hozzájuk a képminőség maximalizálásának érdekében.

Az Alpha 9 II megújult fókuszrendszere 693 fázisérzékeléses AF pontot tartalmaz, amely a képterület körülbelül 74%-át fedi le, és 425 pontos kontrasztérzékeléssel is rendelkezik. A Fast Hybrid Auto Focus rendszer elképesztően gyors és megbízható teljesítményt garantál, mellyel rendkívül pontos felvételeket készíthetünk még a nagysebességű alanyokról is. A pontosságot tovább növelik az egyéb fókuszálási funkciók, mint például a valós idejű Eye AF állatoknál – melyet most egy új algoritmus, a filmekhez kialakított valós idejű Eye AF vezérel; a valós idejű követés , a választható színű fókuszkeret valamint az érintőképernyő fókuszpontja és a képkereső közös használata. Az autofókusz F16-nál gyorsabb blende esetén is folyamatos követésre képes , ami megnöveli a pontosságot alacsony zársebességű fotózások esetén is.

Kifinomult kialakítás és műveletek

 • Megújult BIONZ X™ képfeldolgozó processzor a képszenzor gyors olvasási sebességének maximális kihasználása érdekében. A Bionz X processzor munkáját egy LSI chip segiti, amely megnöveli az AF/AE érzékelés, a képfeldolgozás és az arcfelismerés sebességét
 • Megnövelt por- és nedvességellenállás a kialakításban, a legnagyobb kihívást jelentő kültéri körülményekhez. Erősebb szigetelés a fényképezőtest illesztéseinél, az elemtartó rekesz fedelénél és a memóriakártya foglalatnál
 • A legújabb képfeldolgozó algoritmus csökkenti a zajt a közepes és magas érzékenységi tartományban készített képek esetén és javítja a felbontást és a képminőséget
 • Beépített öttengelyes képstabilizáló algoritmus, mely akár 5,5 fokozattal nagyobb zársebességet képes nyújtani
 • Megújult markolatbeállítás a megnövelt kényelemért és biztos fogásért. Kompatibilis a Sony VG-C4EM függőleges markolatával
 • Javított gombkialakítás és érzés. Megnövelt átmérő és visszacsatolás az ‘AF-ON’ gombnál, kifinomult joystick kialakítású választógomb, tárcsarögzítő gomb exponáláshoz, újratervezett és áthelyezett hátsó tárcsa
 • Újratervezett zármechanizmus az apró bemozdulások okozta elmosódások csökkentésére. A rekesz 500.000 rekeszmozdulat után is tartósan működik
 • USB Type-C™ csatlakozó, amely támogatja az USB 3.2 Gen 1 gyors adatátvitelt
 • Dupla memóriakártya foglalat, amely az UHS-I és az UHS-II típusú SD kártyákat is támogatja, amely nagyobb összkapacitást és gyorsabb írási/olvasási sebességet tesz lehetővé
 • Digitális audióinterfésszel ellátott Multi Interface Shoe™ (MI Shoe), mellyel az új ECM-B1M puskamikrofon és a XLR-K3M XLR adapter közvetlenül csatlakoztatható a kiváló minőségű zajmentes hangfelvételekért

Elérhetőség

Az új Alpha 9 II 2019 októberétől kapható Európában, hozzávetőleg 5490 EUR áron.