Érkezőfélben a Fujifilm X-Pro3

0

Ha a pletykák igazak, akkor a Fujifilm holnap reggel fogja bejelenteni új APS-C szenzoros tükör nélküli fényképezőgépét, az X-Pro3-at.

A gép egyik érdekessége, hogy hátulján alapesetben csak egy kis méretű státusz LCD-t láthatunk, ahhoz, hogy élőképet, vagy a készített fotókat a hátsó LCD-n nézzük vissza, a hátsó LCD panelt le kell hajtanunk. A hibrid (optikai és 3,69 millió képpontos OLED) kereső miatt viszont a keresőben is láthatunk akár élőképet, akár a készített képeket, így a hátsó LCD-re gyakorlatilag ritkán lehet szükség.
Biztos vagyok benne, hogy ez első körben jelentősen megosztja majd a fotósokat, ugyanakkor a retró stílus, a filmes géphez hasonló kezelés miatt akik eddig szerették az X-Pro szériát, ők ezután is kedvelni fogják.

A titánium külső borítású, időjárásálló szigetelésekkel ellátott X-Pro3-ba 26,1 Mpixel felbontású X-Trans 4 szenzor kerül, amely mellé egy X-Processor 4 képfeldolgozó processzor kerül. Az automatikus élességállítás pontosságáért továbbfejlesztett AF algoritmus felel, a fókuszrendszer érzékenysége egyébként -6 Fé lesz (igaz, nem tudni, milyen objektívvel). Újdonság az AF határoló, amellyel beállíthatjuk azt a tartomány, ahol az élességállítás dolgozzon, ez pedig az összes XF objektívvel elérhető lesz. További új funkciókat is kap a gép, ezek közül új HDR módról csiripelnek a madarak.
Visszatérve az elektronikus (hibrid) keresőre, a képfrissítése 100 kép/mp lesz, de egy opció bekapcsolásával a gyorsan mozgó témák még precízebben jeleníthetők meg. Az OLED elektronikus kereső 97%-os sRGB színtér lefedettségű lesz, így a színhelyes megjelenítéssel sem lehet komoly probléma.
Természetesen a gép továbbra is lehetőséget kínál az optikai és elektronikus kereső együttes használatára, amelynek során az optikai kereső képében egy kis méretű elektronikus kép is megjelenik, például a kézi élességállítás elősegítésére.

A hátsó státusz LCD 1,28″ méretű, itt a film szimulációs mód, vagy a szokásos fotózási paraméterek jelenhetnek meg (érzékenység, záridő, hátra lévő képek száma, stb.).
Ha lehajtjuk e hátsó panelt, akkor a kb. 3″-os, 1,62 millió pixeles, érintésérzékeny LCD-t is használhatjuk.

A Q gomb funkcióját is kicsit átdolgozták, így most már választhatunk, hogy 4, 8, 12 vagy 16 menüelem jelenjen-e meg.

Az akkumulátort az USB Type-C csatlakozón keresztül a fényképezőgépben is tölthetjük (azt egyelőre nem tudni, hogy használat közben is tölthető-e az akku, vagy táplálható a gép az USB-ről).
A géphez kiegészítő markolat is készül.

Végül két adat került még ki a netre, ezek a méret és a tömeg:

  • 140,5 x 82,8 x 46,1 mm
  • 497g