Fujifilm X-Pro3 EVF probléma

0

A Petapixel és a DPReview is írt arról a jelenségről, amelyet Etienne Waldron fotográfus fedezett fel X-Pro3-as gépén (de fórumokban többen is panaszkodnak ilyen hibára), amely bizonyos – eddig tisztázatlan – körülmények között túl világos képet mutat a hibrid/elektronikus keresőben.

A hibajelenség során a keresőben látható kép túl világos ahhoz, hogy használható/élvezhető legyen, nagyjából úgy néz ki, mint egy igen erősen túlexponált kép. A probléma azonban nem csak az élőképet érinti, hiszen a menü megjelenítésénél is ugyanígy túl erőteljes megvilágítás tapasztalható.
A hiba csak a hibrid/elektronikus keresőt érinti, a lehajtható LCD-n ilyen probléma nem jelentkezik.

A felfedezett „bug” már csak azért is komoly, mivel az X-Pro3 hátsó LCD-jét csak akkor használhatjuk élőkép megjelenítésére, ebből adódóan fotózásra is, ha azt előzőleg lehajtjuk, amelyet egyébként a gyártó nem is véletlenül alakított ki így, pontosan azért tette ezt, hogy a fotózás során az átnézeti/hibrid-elektronkikus keresőt használjuk és élvezzük a fotózást (több kutatás is bizonyítja ugyanis, hogy ha egy LCD-t bámulunk – akár okostelefonét, akár fényképezőgépéét – akkor kvázi kiesünk az eseményekből és mint külső szemlélő látjuk csak azt, de nem éljük azt át).

A Fujifilm egyelőre keresi a hiba okát, amely úgy tűnik, hogy hardveres eredetű. Erre utalhat az, hogy egy FujiX fórum felhasználó posztjában azt írta, hogy nála is előfordult a probléma, amelyről a forgalmazó elismerte, hogy fényképezőgép hiba és visszatérítette számára a vételárat.
Arról sincs egyelőre pontos, hivatalos információ, hogy az érintett készülékeket mely régiókba szállították – így könnyen lehet, hogy hazánkba nem is került a problémás modellekből. Aki azonban rendelkezik már X-Pro3 géppel és hasonló jelenséget észlelt, vegye fel a kapcsolatot a Fujifilm Magyarországgal.