Összeáll a Hasselbladdal a Xiaomi?

0

Mint tudjuk, sok mobiltelefon gyártó működik együtt neves fényképezőgép gyártókkal, már csak azért is, hogy a saját termékeik jobban eladhatók legyenek.
Hiszen mennyivel jobban mutat egy félig-meddig ismeretlenül csengő Huawei nevű okostelefon másik oldalán a Leica felirat, vagy éppen egy Nokia telefonon a Zeiss.
Ugyanígy brand növelő eszközként használja a Motorola a Hasselblad nevet, pedig nyilvánvaló, hogy köze sincs a középformátumú rendszerekhez az ezekben a készülékekben megtalálható szenzoroknak és lencsetagoknak.

A Xiaomi nemrégiben úgy döntött, hogy egy közösségi oldalon – a kínai Weibo-n – szavaztatja meg, hogy melyik fényképezőgép branddel álljon össze. A lehetséges gyártók között a Canon, a Nikon és a Hasselblad (is) szerepelt.

A válaszadók többsége a Hasselbladot jelölte meg (1930), a második legnépesebb csoport Canon feliratot látna szívesen a Xiaomi telefonok hátulján (1059), a harmadik helyezést az az opció kapta, amely szerint nem kell összeállni senkivel, s csak ezek után került a rangsorba negyedikként a Nikon (269).
Persze ez nem jelenti azt, hogy biztosan a Hasselbladdal kezdődnek meg a tárgyalások, ezt majd a vezetőség eldönti. Mindenesetre ha a Hasselblad mellett maradnának, akkor ez a döntés logikusnak is mondható, elég nagy ugyanis a valószínűsége, hogy a Canon vagy a Nikon messze elhajtana egy kínai okostelefon gyártót. A Hasselblad viszont bizonyos üzleti szempontok alapján valóban rászorul arra, hogy minden csatornán népszerűsítve legyen, így egy esetleges kooperáció nem csak a Xiaominak, de a svéd gyártónak is jól jöhet.

A Xiaomi egyébiránt nagyon nyomul a piaci részesedésért, így nem kérdéses, hogy a lehetőségek közül az optimálisat fogja választani – ami nem feltétlenül jelent más technológiát, mint eddig, azaz biztos, hogy megmarad a jól bevált Samsung szenzoroknál.