Metabones Nikon F – Fujifilm GFX 1,26× adapter

0

A Metabones új adaptert dobott piacra, amelyet a középformátumú Fujifilm GFX rendszer felhasználóinak szán.
Az 5 lencsetagból felépített adapter Nikon F bajonettes objektíveket fogad, amelyek képét 1,26×-osára nagyítja és vetíti a GFX középformátumú szenzorára, ennek köszönhetően hozzávetőlegesen ugyanakkora látószöget használhatunk a GFX vázakon, mint amit az F bajonettes objektív ad kisfilmes szenzoron. Ennek persze az az ára, hogy a fényerő pontosan ilyen mértékben romlani fog, azaz egy 70-200mm f/2,8 objektív 88-252mm-es f/3,5-nek adódik majd, vagy egy 85mm f/1,4-ből 107mm f/1,8 lesz.

Az adapter levehető Arca-Swiss kompatibilis állványtalppal rendelkezik, a kényelmes használat érdekében gyűrűs rekeszállítást is kínál, amelyet kattanásmentes módon is használhatunk (ha épp videózni támadna kedvünk).
A Metabones adaptere elsősorban a Nikon natív F bajonettes, nem E jelzésű full-frame objektívjeihez készült, így DX objektív esetében erős vignettálásra számíthatunk. Az újabb, elektronikus blendevezérléssel rendelkező (E jelölésű) objektíveknél nem érhető el a blendeállítás funkció, azaz ezekkel a modellekkel csak nyitott blendén fotózhatunk.

A Metabones Nikon F – Fujifilm GFX 1,26× adaptere 520 amerikai dollárért vásárolható meg.
Hasonló, de lencsetagok nélküli, szorzó funkciót nem kínáló adaptere már régebb óta van a Metabones-nak a Fujifilm GFX rendszerhez, amely szintén F bajonettes objektíveket fogad manuális rekesz és fókuszvezérléssel, ennek ára 130 dollár.