Ez volna a Canon APS-C MILC-ek jövője?

0

A Canonnal foglalkozó pletykalapokon sorra tűnnek fel a következő két évben várható, APS-C szenzoros Canon MILC-ekhez, azaz EF-M bajonettel készülő objektívek nevei.
Elsőként nézzük meg ezeket, aztán egy kicsit gondolkozzunk:

  • EF-M 15mm f/2 STM
  • EF-M 52mm f/2 STM
  • EF-M 62mm f/4 Macro IS STM
  • EF-M 18-45mm f/2,8-4 IS STM
  • EF-M 100-300mm f/5,6-8 IS STM

Ahogy írtam, ezeket az objektíveket állítólag a következő két évben hozza majd ki a Canon, ami egyben azt is jelenti, hogy jelenleg nincs semmi biztos infó arról, hogy idén ténylegesen érkezne akár egyetlen EF-M bajonettes objektív is. Akkor vajon honnan tudjuk/tudják ezeket? Nos, természetesen a szabadalmakból, amelyeket a Canon korábban már bejegyeztetett (létezik egyébként egy 100-400mm-es f/5,6-7,1 telezoom szabadalom is). Ezért lehet az, hogy a gyújtótávolság értékeknél sem a megszokottakat látjuk az 52mm-es és 62mm-es esetében. Elképzelhető, hogy végül ezeknél valami könnyebben emészthető számokat kapunk majd, pl. 50 mm, vagy 60 mm, bár az 52 mm akár még jogos is lehet, hiszen közelebb áll egy full-frame szenzorra fejlesztett 85 mm-es portréobjektív látószögéhez, mint ha 50-en hagyják.
Ami viszont a szabadalmakat illeti: most is azt mondjuk, hogy ezekre tekintsünk kellő távolságtartással, a korábban írt cikkünkben írtakat most is fenntartjuk: Ezért ne vedd komolyan a szabadalmakat!

Egy másik pletyka szerint a Canon a jövőben még kisebb APS-C szenzoros gépeket hoz majd ki, amely egy új verseny, a méretbeli versengést hozhatja el (amiben jelenleg a Panasonic lehetne nyerő).