Robert Capa Magyar Fotográfiai Nagydíj 2021

0

Idén is megrendezik a Robert Capa Magyar Fotográfiai Nagydíjat, amelyre a nevezéseket augusztus 1-től szeptember 15-ig várják.
A zsűri három ösztöndíjast választ majd ki, nekik 500 ezer Ft ösztöndíj és 200 ezer Ft kiállítás szervezési költségtérítés jár, ezen felül a fődíjast további 3 millió Ft nagydíjjal jutalmazzák.

Részletek a sajtóközleményben és a pályázat weboldalán olvashatók.

Sajtóközlemény:

ROBERT CAPA MAGYAR FOTOGRÁFIAI NAGYDÍJ 2021 PÁLYÁZATI KIÍRÁS

A ROBERT CAPA KORTÁRS FOTOGRÁFIAI KÖZPONT KIÍRJA A ROBERT CAPA MAGYAR FOTOGRÁFIAI NAGYDÍJHOZ KAPCSOLÓDÓ 2020/2021. ÉVI PÁLYÁZATOT AZON KÖZÉPGENERÁCIÓS ALKOTÓK MUNKÁJÁNAK ELISMERÉSEKÉPPEN, AKIK KIEMELKEDŐ TELJESÍTMÉNYT NYÚJTANAK A MAGYAR FOTOGRÁFIA TERÜLETÉN.

A Capa-nagydíjat minden évben olyan, a fotográfia bármely ágában dolgozó alkotó kaphatja, aki szakmailag megalapozott múlttal rendelkezik és korábban kiemelkedő tehetségről tett tanúbizonyságot.

A Capa Központ az ösztöndíjak és a díj odaítélésével is hangsúlyozni szeretné elkötelezettségét a társadalmat gazdagító kreatív művek elkészülése mellett. Az ösztöndíjak és a díj az alkotók további fejlődését és jövőbeni kísérletezésének előmozdítását szolgálja.

A Capa-nagydíj 2021 elnyerése pályázathoz kötött, közvetlen jelölésre nincs mód. A díjra egyéni alkotók vagy kis létszámú (maximum öt fős) alkotócsoportok jelentkezhetnek. A pályázaton 30 év feletti magyar vagy Magyarországon élő külföldi állampolgárok indulhatnak. Alkotócsoportok esetén a pályázók legalább fele kell, hogy megfeleljen ennek a két feltételnek.

Pályázni már folyamatban lévő munkával és a munka befejezését felvázoló szinopszissal lehet, amely kitér a munka végső formájára, installálásának, bemutatásának tervezett módjára is. A pályázati anyag tartalmazhat ugyan korábban már bemutatott elemeket, de csak olyan pályamű díjazható, amely az ösztöndíj során az eredetitől eltérő koncepció szerint egy új művet hoz létre.

A pályázatra olyan dokumentarista indíttatású pályaműveket és szinopszisokat várunk, amelyek társadalmilag elkötelezett alkotói módokról tesznek tanúbizonyságot.

Olyan anyaggal nem lehet pályázni, amely a Capa Központ anyagi támogatásával jött létre vagy a munka egy korábbi fázisában a Capa Központ anyagi támogatásával már bemutatásra került. Nem díjazható olyan sorozat sem, amelynek jogán alkotója más alkotói ösztöndíjban részesül (például NKA, MMA, MFSZ vagy Pécsi József fotóművészeti ösztöndíj). Nem díjazható olyan alkotó, aki a Capa Központ által finanszírozott más ösztöndíjban részesül a Capa-nagydíj zsűrizésekor vagy ösztöndíjas időszaka alatt.

A zsűri a pályázat első szakaszában három ösztöndíjast választ ki, akik a leadott szinopszisaik alapján egy éven át folytatják a már megkezdett munkát, majd erről beszámolnak a zsűrinek. (A zsűri egy pótpályázatot is kiválaszt, amelynek alkotója bármely ösztöndíjas objektív akadályoztatása esetén átveszi annak helyét az ösztöndíjasok között.) Ezek után, a pályázat második szakaszában a zsűri a három ösztöndíjas közül választja ki a nagydíjast.

A három ösztöndíjas megnevezése után az ösztöndíjasok a Capa-nagydíj pályázatára beadott és az ösztöndíj keretében készülő képeikkel más pályázaton nem indulhatnak és az ösztöndíj időszakában ezeket a munkákat nem publikálhatják egészen a nagydíj nyertesének bejelentéséig.

Az ösztöndíjasok az elkészült munkáikat a Capa Központban rendezett csoportos kiállításon személyesen, nyilvánosan és angolul mutatják be a zsűrinek a nagydíj átadása előtt. A kiállítás előállítási költségeire a Capa Központ fedezetet biztosít az ösztöndíj összegén felül.

PÁLYÁZATI DÍJAK
Az ösztöndíjasok 500-500 ezer forint ösztöndíjban és ezen felül 200-200 ezer forint, a beszámoló kiállításuk elkészítéséhez biztosított költségtérítésben részesülnek. A nagydíjas további 3 millió forintot vehet át.

ZSŰRI
Az ösztöndíjak és a díj odaítéléséről neves magyar és nemzetközi szakemberekből álló, öttagú, független zsűri dönt. A zsűri munkáját a titkár segíti, akinek szavazati joga nincs. A zsűrizés több – online és személyes részvételű – fordulóban, zártkörűen és angolul zajlik. A pályaművek – a zsűrizés teljes ideje alatt – nem anonimizáltak. Egy pályázat során az anyagokat két zsűri értékeli: a pályázat benyújtásakor az első zsűri kiválasztja a három ösztöndíjast, a következő évben pedig egy másik zsűri választja ki a három ösztöndíjasból a nagydíjast. Tehát minden zsűri az az évi pályázatok közül három ösztöndíjast, az előző évi három ösztöndíjas közül pedig nagydíjast választ.

A Capa-nagydíj zsűrijének tagjai 2020-ban:

  • Petrányi Zsolt, zsűrielnök, művészettörténész, a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria Jelenkori Gyűjteményének vezetője
  • Simon Bainbridge, főszerkesztő, British Journal of Photography
  • Gintaras Česonis, a Kaunasi Fotográfiai Galéria, Rezidenciaközpont és Kiadó kurátora, a Vilniusi Művészeti Akadémia docense, a Litván Fotográfusok Egyesületének elnöke
  • Verena Kaspar-Eisert, a KUNST HAUS WIEN és a FOTO WIEN kurátora
  • Szarka Klára, kurátor, fotótörténész

titkár: Virágvölgyi István, kurátor, a Capa-nagydíj titkára

A NEVEZÉS SZABÁLYAI
HATÁRIDŐK

2020. augusztus 1., szombat 08:00 — A Capa-nagydíj 2021 pályázatok feltöltésének kezdete
2020. szeptember 15., kedd 23:59 — A Capa-nagydíj 2021 nevezési határideje
2020. október 21., szerda — A Capa-nagydíj 2020 három ösztöndíjasának nyilvános előadása, valamint a Capa-nagydíj 2020 átadása (Robert Capa születésének 107. évfordulója alkalmából). A Capa-nagydíj 2021 első eredményhirdetése, a három ösztöndíjas megnevezése.
2021. október 21., csütörtök — A Capa-nagydíj 2021 átadása (Robert Capa születésének 108. évfordulója alkalmából)

A pályázatot két nyelven, magyarul és angolul, kizárólag elektronikus úton, a capa-nagydij.capacenter.hu weboldalon lehet benyújtani, amelynek tartalmaznia kell:

1. A PÁLYÁZÓRA VONATKOZÓ ALAPINFORMÁCIÓKAT:
adatokat, elérhetőségeket, fényképet – az állampolgárságot vagy lakhelyet igazoló dokumentumot a szervezők a pályázat teljes ideje alatt kérhetnek

2. A PÁLYAMŰRE VONATKOZÓ INFORMÁCIÓKAT:
a már készülő munka bemutatását (képek, képsorozatok – kiegészítésként videók, videósorozatok, dokumentáció stb.)
szinopszist, projekttervet, amelyben a pályázó kifejti, hogy a készülő munkát hogyan kívánja befejezni, milyen végleges formát tervez a munka számára, hogyan tervezi installálni stb. (tartalmi kifejtés és ütemterv)

3. A PÁLYÁZÓ MUNKÁSSÁGÁNAK BEMUTATÁSÁT:
részletes önéletrajzot
portfóliót, referenciamunkákat: minimum egy, maximum öt korábbi munka

A Capa Központ a díjazott műveket népszerűsíti. A Központ nem szerez szerzői jogot a készülő munkák felett, de korlátlanul használhat minden nyertes pályamunkát és az ahhoz kapcsolódó tartalmakat (fotókat, videókat, dokumentációt, könyvet stb.) a díjjal, annak népszerűsítésével, kommunikációjával stb. kapcsolatban és erre harmadik félnek is engedélyt adhat. A nagydíjat elnyerő pályázó vállalja, hogy a nyertes sorozat bármely formában történő nyilvános megjelenése esetén feltünteti a díjazás tényét a díj megnyerését követő öt évig.

A pályázat szabályainak, a formai követelmények vagy a határidők be nem tartása a pályázatból való kizárást vonhatja maga után. A leadott pályaművek tartalmáért az azt leadó pályázó viseli a teljes jogi felelősséget és annak minden következményét, amely lehet a pályázatból való kizárás is. A pályázat (ösztöndíj vagy díj) korábbi nyertesei nem vehetnek részt újra a pályázaton két évig. Ez nem vonatkozik a pótpályázat nyertesére. Nyertes alkotócsoportok tagjai más alkotócsoport tagjaként vagy egyéni pályamunkával újra indulhatnak a pályázaton.

A PÁLYÁZATI ANYAGRA VONATKOZÓ RÉSZLETES TECHNIKAI LEHETŐSÉGEK ÉS KÖVETELMÉNYEK IDE KATTINTVA ELÉRHETŐK.

A LEGGYAKRABBAN HOZZÁNK INTÉZETT KÉRDÉSEKRE IDE KATTINTVA TALÁL VÁLASZOKAT.

További információt a nagydij@capacenter.hu címen kérhetnek.