Panasonic Lumix S 20-60mm f/3,5-5,6

0

A Panasonic bejelentette új Lumix S 20-60mm f/3,5-5,6 objektívét, amelyet L bajonettes, full-frame szenzoros MILC-ekkel használhatunk.

Az átlagosnak mondható 24-70mm-es zoomátfogású standard zoomokkal szemben ez az objektív nagyobb látószöget kínál, ugyanakkor telében nem nyújtózkodik olyan távol. Fényereje viszont csak átlagos: f/3,5-5,6 közötti. Ennek köszönhetően viszont mérete és tömege is visszafogott, hiszen mindössze 350 grammot nyom.

Az optikai felépítését nézve nem spórolt a fejlesztőcsapat, az objektívben 11 lencsetag található, amelyek közül kettő aszférikus, három extra alacsony szórású (ED), valamint a méret csökkentéséért alkalmaztak egy ultranagy törési (EHR) mutatójú lencsetagot is.
15 cm-es közelpontjának köszönhetően igen közeli képek is készíthetők, akár 0,43×-es nagyítással.
Az új nagylátószögű zoom a videózásnál is jól használható, hiszen úgy fejlesztették, hogy minimális fókuszlégzés jelentkezzen csak.

Az időjárásálló szigetelésekkel ellátott objektív július végétől lesz kapható, ára 670 euró lesz.

Sajtóközlemény:

Megjelent a Panasonic új, L-bajonettes LUMIX S 20-60mm F3.5-5.6 (S-R2060) cserélhető objektívje a LUMIX S sorozat full-frame fényképezőgépeihez

Wiesbaden, Németország, 2020. május 27. – A Panasonic büszkén mutatta be új, L-bajonettes, cserélhető, standard zoomtartományú LUMIX S 20-60mm F3.5-5.6 (S-R2060) objektívjét, amelyet a LUMIX S sorozat full-frame, digitális, cserélhető objektíves, tükör nélküli fényképezőgépeihez terveztek. A kifejezetten professzionális felhasználásra készült LUMIX S sorozat célja, hogy kimagasló minőségű fényképezőgépeivel és objektívjeivel kompromisszumok nélküli fotós kifejezési lehetőségeket nyújtson.

Az új LUMIX S 20-60mm F3.5-5.6 egy könnyű, kompakt, standard zoomtartományú objektív, amely teljesen lefedi a 20 mm-es ultraszéles és a 60 mm-es standard gyújtótávolság közötti tartományt, sokoldalú felhasználást biztosítva a tájképektől kezdve a pillanatfelvételekig. A széles látószög megkönnyíti a beltéri fotózást, ahol behatároltak a terek, és a 0,15 m közelikkel (maximum 0.43x nagyítás) gasztrofotózást is kiválóan támogatja. A LUMIX S 20-60mm F3.5-5.6 objektív a videofelvételek terén is gördülékeny, kimagasló minőségű felvételeket biztosít, mert úgy tervezték, hogy felvétel közben elnyomja a nemkívánatos „focus breathing” hatást, azaz az élességállítás következtében megváltozó gyújtótávolság jelenségét, ami egy komoly hiba volt idáig a fényképezéshez tervezett cserélhető objektíveknél.

Az objektív 9 csoportba rendezve összesen 11 elemet tartalmaz, többek között 2 aszférikus lencsét és 3 ED (extra-alacsony szórású) lencsét, amelyek hatékonyan csökkentik a tengelymenti és a nagyításból eredő kromatikus aberrációt. Az asztigmatizmust is képesek korrigálni az aszférikus lencsék, amelynek köszönhetően kiváló felbontás érhető el. Ezenfelül, az UHR (ultramagas törésmutatójú) lencsék egyenletes képminőséget biztosítanak a kép közepétől egészen a szélekig, és fontos szerepet játszanak a méretcsökkenésben.

A kompakt, mindössze körülbelül 350 grammos súlyával a LUMIX S 20-60mm F3.5-5.6 bámulatosan könnyen hordozható. A rugalmas felhasználás érdekében a por- és cseppálló* kivitellel mostoha körülmények között, akár -10 fokban is használható az objektív. Ráadásul az objektív elején található fluor alapú bevonat taszítja a vizet és az olajat is. A szűrő átmérője 67 mm, és a kör alakú rekesz 9 lamellából áll.

A Panasonic és az L-bajonettes gyártókat tömörítő L-Mount Alliance elkötelezett az L-bajonettes objektívek fejlesztése mellett, hogy a felhasználók igényeinek megfelelően tovább bővítsék a választékot.

A LUMIX S-R2060 részt vesz a LUMIX PRO programban. A LUMIX PRO programot azért indította a Panasonic, hogy a LUMIX falhasználók mindig számíthassanak a támogatásra. A program szolgáltatásait a tagok nem csak saját országukban, hanem a szakmai útjaik során meglátogatott országokban is igénybe vehetik (a www.lumix-pro.com oldalon további részletek találhatók a jogosultsági szintekről, az országokról és a termékekről, valamint elolvashatók a részvételi feltételek is).
*A por- és cseppállóság nem jelent garantált védelmet arra az esetre, ha a fényképezőgépet közvetlenül por vagy víz éri.
* A kialakítás és a műszaki adatok előzetes értesítés nélkül változhatnak.