HD Pentax-D FA★85mm f/1,4 ED SDM AW

0

A Ricoh még március végén jelentette be az új generációs Pentax portréobjektívének fejlesztését, amely most hivatalosan a Pentax Star széria részévé vált.

A full-frame szenzoros DSLR-ekhez fejlesztett új, nagy fényerejű portréobjektívben három Super ED és egy aszférikus lencsetag is megtalálható, így a kromatikus aberráció minimálisra szorítása, valamint a képsarkok helyes leképezése is megoldott. A nyitott blendénél szűkebb rekesz esetében is szép bokeh-ről 9 rekeszlamella gondoskodik.
Az időjárásálló kivitelű, Star sorozatú optika automatikus élességállítását nagy nyomatékű gyűrűs ultrahangos motor biztosítja, a rekesz beugrasztását pedig az újabb modellekkel kompatibilis módon elektromágnesesen vezérlik.

A HD Pentax-D FA★85mm f/1,4 ED SDM AW objektív június közepétől lesz kapható, ára 1900 amerikai dollár lesz.

Sajtóközlemény:

HD PENTAX-D FA★85mm F1.4ED SDM AW

Nagy fényerejű, közepes teleobjektív K-bajonettes tükörreflexes fényképezőgépek számára; a második fix gyújtótávolságú modell az új generációs, nagy teljesítményű Star objektív sorozatban

TOKYO, 2020. május 28., a RICOH COMPANY, LTD. és a RICOH IMAGING EUROPE, S.A.S. Bejelentette a HD PENTAX-D FA★85mm F1.4ED SDM AW objektívet. Ez a nagy fényerejű, közepes teleobjektív a második fix gyújtótávolságú modell az új generációs PENTAX Star (*) objektív sorozatban. PENTAX K-bajonettes tükörreflexes fényképezőgépek számára tervezve, ez a sorozat képviseli a PENTAX objektívek legmagasabb képalkotási fokát.

A Star sorozat a PENTAX objektívek legjobbja, így az új generáció fejlesztésénél a PENTAX átfogóan ellenőrizte a házon belüli, legmagasabb elvárásoknak megfelelő szabványait még a jövőben megjelenő, még a jelenlegi modelleknél is jobb képminőséget és teljesítményt nyújtó PENTAX tükörreflexes fényképezőgépek számára is. A végső képminőség utáni kutatásban fejlesztve, ez az új objektív kiemelkedő képalkotást tesz lehetővé, anélkül, hogy a képérzékelőre vagy a képfeldolgozóra hagyatkozna. A fényképész számára a kép elkészítése élménnyé válik, mert az optikai keresőben élesés tiszta képet láthat viszont.

Az új generációs Star sorozat kivételes képalkotási erejét magas minőségű Super ED (extra alacsony fényszórású) üveg lencsetag és egy aszférikus lencsetag biztosítja, így kompenzálva és minimalizálva különféle optikai jelenségeket –különösképpen a kromatikus aberráció hatásos kezelésében. Szinte teljesen megszünteti a torzítást négy méteres fókusztávolságban, amely a portréfotósok körében komoly elvárás. Emellett a PENTAX egy új SDM gyűrűt fejlesztett kifejezetten ehhez az objektívhez, amely hibátlan, nagy gyorsaságú automata élességállítást eredményez, miközben külső tervezésében a kézi élességállításra is hangsúlyt fektet. Ez az új objektív nemcsak a lehető legmagasabb képalkotást, de a fényképezés örömét is biztosítja.

Az új HD PENTAX-D FA★85mm F1.4ED SDM AW fő tulajdonságai

1. Kivételes képminőséget nyújtó új generációs, nagy teljesítményű Star sorozatú objektív

A tükörreflexes fényképezőgépek fejlesztését előre vetítve, a PENTAX olyan objektívet tervezett, amely különlegesen tiszta, nagy kontrasztú, saroktól sarokig éles képek készítését teszi lehetővé, miközben a minimalizálja a különböző optikai jelenségeket és nagyban fokozza a feloldó képességet –ezek az új generációs Star sorozat számára elengedhetetlen tényezők. Még teljesen nyitott rekesznél is kivételesen magas képminőséget, csodálatos bokeh hatást és közeli témáknál is kiemelkedő leképezést nyújt, amik a minőségi felvételek elkészítésének zálogai. Emellett kifejezetten nagy, F1.4 fényrekesze különféle témáknál és körülményeknél hasznos, például a meseszépen mosott hátterű portrék, kézből történő beltéri jelenetek vagy tájképek fotózásánál. A fényképezőgép keresőjében tiszta képet biztosít, így inspirálva a fényképészt a kreativitásra és a képzeletre.

2. Korszerű optikai tervezés

Ez az objektív a kromatikus aberráció visszaszorításához három Super ED (extra alacsony fényszórású) üveg lencsetagot tartalmaz, továbbá egy aszférikus lencsetag gondoskodik a kromatikus és szférikus aberráció, illetve a térelhajlás hatásos kezeléséről, így még nyitott rekesznél is tiszta, kontrasztos, saroktól sarokig éles képek készítését teszi lehetővé. Négy méteres fókusztávolságnál közel nullára csökkentve a torzítást, határozott, torzításmentes képet nyújt. Az objektív magas minőségű, többrétegű HD bevonata a látható fényspektrumot a hagyományos bevonatokhoz képest kevesebb, mint 50%-os visszatükröződésre szorítja, így lecsökkentve a fényfoltok és a szellemkép kialakulását még az olyan nehéz megvilágítási körülmények között is, mint az ellenfény.

3. Új tervezésű, nagy méretű SDM gyűrű

A teljes fókusztartományban a lehető legjobb képminőség eléréséhez ez az objektív egy új tervezésű, nagy méretű SDM gyűrűt tartalmaz, amely hatásosan mozgatja a hagyományos lencserendszereknél több lencstagot felvonultató élességállítást. Az új SDM a HD PENTAX-D FA★50mm f1.4 SDM AW objektívben lévő egységnél körülbelül 1.3x gyorsabban biztosítja a hibátlan automata élességállítást.

4. Por- és időjárásálló felépítés

Mint AW (All Weather, minden időjárásra tervezett) modell, ez az objektív a nyolc, megbízhatóan por-és időjárásálló tömítés tartalmaz, így védve a tubust a beszivárgó vízzel szemben. Por-és időjárásálló PENTAX digitális tükörreflexesre vázon használva tartós, megbízható digitális képalkotó rendszert eredményez a legnagyobb kihívásokat tartogató körülmények között is –esőben, párábanvagy olyan helyeken, ahol víz fröccsenhet a felszerelésre.

5. Egyéb tulajdonságok

  • Kilenc lamellás, kör alakban záródó rekesz a természetes, csodálatos bokeh (háttérmosás) hatás eléréséhez F/2,8 rekeszig, miközben minimalizálja a fénypontok vonalas megjelenését.
  • A külső kialakítás gyűrűje manuális élességállításkor is biztos fogást tesz lehetővé.
  • Elektromágneses rekeszvezérlés a hibátlan, precíz expozíció-szabályozásért videófelvétel közben. **
  • Porálló SP (Super Protect) bevonat a frontlencsén.

** Ez a vezérlés K-1 Mark II, K-1, K-3 II, K-3, KP, K-70, K-50, K-S2 vagy K-S1 vázakon való használatkor áll rendelkezésre.