STC Optical: szűrőt a bajonett mögé!

0

Köztudott, hogy az extranagy látószöget, illetve nagy gyújtótávolságot kínáló objektíveknél egyaránt probléma a szűrők használata. Utóbbiak esetében általában az objektív végén lévő nagyon nagy átmérőjű frontlencse nehezíti a helyzetet, míg előbbieknél maga az extranagy látószög teszi lehetetlenné, hogy a kis görbületi sugarú, de nagy átmérőjű frontlencse elé szűrőt helyezzünk.
A teleobjektívek esetében legtöbbször az objektív végén alakítanak ki kinyitható szűrőtartót, a nagylátószögű objektíveknél viszont a hátsó lencsetag mögé lehet esetleg zselészűrőt (vékony lapot) helyezni.

Az STC Optical most mindkét esetre, sőt, bármilyen objektív használatához olyan szűrőt kínál, amely teljesen független az objektívtől, hiszen azt nem az objektívre, hanem a gépvázba, a bajonett csatlakozó mögé kell helyezni. Így könnyebb a szűrőt tisztán tartani (nem szennyeződik), a szenzor sem porosodik és a tükröződések, visszaverődések mértéke is alacsonyabb lehet, mint a frontlencse elé helyezendő ND szűrők esetében.

Eddig Canon, Nikon és Pentax DSLR-ekhez, valamint Fujifilm, Sony, Olympus és Panasonic MILC-ekhez kínáltak ilyen megoldású szűrőtartót, valamint szűrőket, most a Canon EOS R rendszerhez is elkészült a megfelelő adapter, amelyet a bajonettcsatlakozó mögé, de a zárszerkezet elé kell helyeznünk. A szűrők között ND (4 Fé, 6 Fé, 9 Fé és 10 Fé), infravörös (590nm, 720nm, 850nm), IR vágó (615nm, 625nm, 635nm, 650nm), valamint asztrofotózáshoz fényszennyezés hatását csökkentő (sárga) szűrő is megtalálható. A szűrők nagy tisztaság SCHOTT® B270 üvegre készülnek.