Ha fotóznád a Starlink vonatot, kedden kelj korán!

0

A SpaceX két hete, június 4-én bocsátotta Föld körüli pályára a globális internetszolgáltatás megoldását célzó Starlink műholdcsalád 8. csoportját, amely pár nap múlva hajnalban jól látható formában vonul majd át a magyar égen.

fotó: Komka Péter / MTI

A csupán 250 km magasságban száguldó, egymást nagyon kis távolságban követő műholdcsoportot Komka Péter (MTI) már korábban megörökítette fotóján, de ha Neked is kedved támadna valamilyen asztrofotót készíteni, amelyben szerephez jutnának a Starlink műholdak, akkor itt az idő!
Pontosabban itt lesz az idő, méghozzá június 23-án, kedden, hajnal 2 óra 51 perc 48 másodperckor, amikor is várhatóan igen látványosan, 0,2-es magnitúdóval fénylik majd fel az égbolt kvázi közepén (80 fok magasan) az egyelőre inaktív műholdcsoport, s halad majd nagy sebességgel kelet-északkelet irányba.

Egyébként nem ez lesz az egyedüli időpont, egy nappal korábban, hétfőn 02:49:24-kor szintén látszani fognak a műholdak, de jóval alacsonyabban (kb. 33 fok magasságban dél felé) és gyengébb fénnyel (1,6-os magnitúdó), illetve a keddi időponthoz képest egy nappal később, szerdán is, 02:54:12-kor, 43 fok magasan (észak felé), 1,3-as magnitúdóval.

További információt a SatFlare.com oldalon találsz.