Döbbenet! Még mélyebbre csúsztak az eladások…

0

Ahogy azt már egy hónapja megírtuk, a koronavírus okozta gazdasági káosz, a bizonytalanság, illetve a várható emberi reakciók miatt – miszerint gazdaságilag bizonytalan helyzetben érezhetően esni szokott a luxuscikkek forgalma – jelentősen csökkentek a fényképezőgép és objektív eladások a világban. Legalábbis a japán gyártók adatait kézben tartó CIPA jelentése szerint (ebben természetesen nincsenek benne az egyéb, nem japán gyártók, de ők egyébként is csak egy nagyon kis szeletét adják a világ fényképezőgép és objektív forgalmának – gondoljunk itt a Hasselbladra, a PhaseOne-ra, a Leicára, a Samyangra, akik mind-mind nagy gyártók, de a forgalmuk nem vetekszik a japán gyártókéval.

A legfrissebb, májusi adatokat összefoglaló jelentés azonban még borúsabb képet fest.
Konkrétan: az egyébként is gyenge márciusi objektív eladásoknál nagyjából további 40%-kal lett kisebb az értékesített példányszám, de a fényképezőgépeknél sem sokkal rózsásabb a helyzet.
Elég annyit mondanunk, hogy a tavalyi év hasonló hónapjához képest mindkettő kategória alig több, mint a negyedét produkálta.
De meddig folytatódhat még a mélyrepülés? Az optimista forgatókönyv szerint a sok helyen életbe lépett enyhítés következtében elképzelhető, hogy enyhül az aggodalom is az emberekben, sokan már egyébként a nyaralásukat tervezik, amely kicsit megdobhatja a fényképezőgép eladás számokat is. A pesszimistább forgatókönyvben viszont további esés szerepelhet, ha a nyaralás csak mint egy kötelező elem szerepel majd sokak naptárában, de egyébként minimális költéssel igyekeznek majd megoldani.

Akárhogy is, azt látnunk kell, hogy nem könnyű most sem a fotósoknak, sem az őket kiszolgáló gyártóknak és a forgalmazóknak sem. Pláne azoknak, akik csak fotótermékekkel foglalkoznak. Na és persze a recesszió nem áll meg a gyártóknál és forgalmazóknál, az bizony tovább gyűrűzik mindazon területekre, amelynek valamilyen köze van a fényképezőgép/objektív piachoz.

Reméljük a legjobbakat!

A CIPA májusi grafikonjai: