Venus Optics Laowa 9mm f/5,6 FF RL

0

Nem kevesebb, mint 135 fokos átlós látószöget kínál a Venus Optics legújabb objektíve, a Laowa 9mm f/5,6 FF RL, amelyet teljes Leica képkocka méretű szenzorral szerelt tükör nélküli fényképezőgépekhez kínál a gyártó.

9 mm-es gyújtótávolsággal egyébként már megjelent a Venus Optics korábban is, ráadásul f/2,8 fényerővel, azonban az a modell APS-C szenzoros gépekhez készült.
Most azonban a full-frame MILC felhasználók is kihasználhatják az extrém nagy látószöget, amely nem torzít úgy, mint a halszem objektívek.

A 14 lencsetagból felépített Laowa 9mm f/5,6 FF RL két extra alacsony szórású, két aszférikus és egy ultranagy törési mutatójú lencsetaggal oldja meg, hogy minimális legyen a kromatikus aberráció, a geometriai torzítás, valamint hogy a képsarkok leképezése is a lehetőségekhez képest nyitott blendén is kellő részletességű legyen.
A mindössze 12 cm-es tárgytávolság extra közeli képek készítését is lehetővé teszi, amely a szokatlan perspektívával párosítva izgalmas fotókat eredményez.
Az 5 lamellás rekesznek köszönhetően az éjszakai képek szerelmesei tökéletes 10 ágú csillagokat varázsolhatnak a városi fényekből, ha lerekeszelik az objektívet.

A Laowa 9mm f/5,6 FF RL ultranagy látószögű objektív Leica M és L (Sigma és Panasonic L is), Sony E, valamint Nikon Z bajonettel kapható fekete és ezüst színben, ára 800-900 amerikai dollár közötti

Laowa 9mm f/5,6 FF RL
Gyújtótávolság 9 mm
Lefedett képterület full-frame
Látószög 135°
Legszűkebb blende F22
Felépítés 14 lencsetag 10 csoportban
Fókusz rendszer manuális
Rekesz 5 lamellából
Közelpont 12 cm
Legnagyobb nagyítás 1:4,8
Szűrőmenet – mm
Méretek
(átmérő × hossz)
62,4 mm × 66 mm
Tömeg 350 gramm

Az objektívvel készült mintafotók (a képre kattintva új ablakban nagyobb méretben is megtekinthetők):

fotó: Wen Ta Da Shu
fotó: Sohjiroh Yamagata
fotó: PEIPRO
fotó: Sohjiroh Yamagata
fotó: Wen Ta Da Shu
fotó: Honda
fotó: Richard Wong
fotó: Robert Beasley
fotó: Wen Ta Da Shu
fotó: Richard Wong