Leica M-D klón a franciáktól

0

Egy francia start-up cég, név szerint a Pixii két évvel ezelőtt kezdte promózni a Leica távmérősre hajazó készülő gépét, amelyet most kezdett értékesíteni.
A gép első olvasatra meglehetősen furcsa, ugyanis nem csupán hátsó LCD nem került rá – amely miatt gondolhatnánk azt, hogy úgy fotózhatunk majd vele, mintha filmes gépünk lenne – hanem memóriakártya foglalat sincs benne, így azokat a belső 8 GB-os (a launch edition esetében 4 GB-os) memóriájába menti, ahonnan okostelefonra küldhetjük tovább Wi-Fi-n vagy Bluetooth-on. Az átnézeti kereső ugyan segít a kompozíció beállításában, de hátsó LCD nélkül a gép részletes beállításai sem nagyon végezhetők el, persze nem mintha ez cél volna egy ilyen jellegű fényképezőgépnél. A főbb adatokat a felső OLED panelen láthatjuk.

A működéshez szükséges energiát beépített 1000 mAh kapacitású lítium-ion akkumulátor szolgáltatja (vajon mi lesz 3-4 év múlva, amikor az akku már gyenge, hogyan és mennyiért lehet majd cseréltetni, ha lehet egyáltalán?). Az akku töltését USB kábelen keresztül végezhetjük.

A témáról érkező fényt Leica M bajonettes – manuális élességállítású – objektív gyűjti össze, amely nem képezi a csomag részét, azaz külön kell megvásárolni. Az objektív a Leica M bajonett mögött lévő 12 Mpixeles (4080×2732 pixeles) APS-C szenzorra vetíti a képet, amely sajnos színes. Pedig ha monokróm lenne, akkor talán még többet lehetne kérni a gépért, amely egyébként így sem olcsó: 2.900 eurót kérnek érte.

A képminőség azonban a kis felbontású szenzor ellenére nem túl impozáns, az alapérzékenység úgy tűnik ISO320, hiszen minden a gyártó által közzétett kép ilyen érzékenységgel készült. Meglepő, de a nem túl magas érzékenységen is erős képzaj érhető tetten, és akkor még a jól látható sávosodásról nem is beszéltünk.
Vajon mennyire reális ár ezért a fényképezőgépért 2.900 euró?
Villogni mondjuk jól lehet majd vele, bár ahhoz rá kellene hegeszteni még egy Leica feliratot is, valami jól látható helyre 😉

Mit is mondhatnánk: sok sikert kívánunk a gyártónak 🙂

Íme a gyártó által közzétett néhány mintafotó (a képre kattintva a fotók új ablakban teljes felbontásban is megtekinthetők):