Érdekes marketing a Pentax brand védelmében

0

Meglepő, ám valahol érthető módját választotta a Ricoh az általuk még 2011-ben megvásárolt Pentax brand szem előtt tartására. Bár nem jelentettek be új terméket, egy új videóban (és egy külön weboldalon) felvázolták, hogy miért is olyan jó egy tükörreflexes gép.
Nyilván nem hangsúlyozták ki, hogy „szemben a MILC-ekkel”, de érezhető, hogy az egyre nagyobb népszerűségre szert tevő, ma már gyakorlatilag minden gyártó kínálatában (kivéve a Ricoh/Pentaxot!) megtalálható tükör nélküli modellek gyengeségeire kívánják felhívni a figyelmet. Vagy inkább azt próbálják kendőzni, hogy nekik miért nincs. Megmagyarázzák: azért nincs, mert a Pentax hisz a DSLR-ek jövőjében.

Alapvetően persze nincs semmi baj a tükörreflexesekkel, leszámítva persze azt, hogy egy olyan technológia, amely nem a digitális képérzékelőkhöz, hanem a filmekhez készült, emiatt aztán a digitális fényképezőgépek esetében vannak korlátai és viszonylagos hátrányai (pl. fókusz pontosság – front/backfókusz jelenség, tükörmozgatás hangja és rezonanciái, tükörmozgatás miatt korlátozott sorozat sebesség, arcfelismerés illetve automatikus szemfókusz hiánya). Nyilvánvalóan mindenki érzi és érti, hogy itt nem alapvetően a technológiáról szól a történet, hiszen beleszőhetjük a „feeling”-et, amely miatt élmény a tükrössel dolgozni (a fény az objektíven át érkezik a keresőbe, amelyet a szemünkkel látunk és a szívünkkel érzünk).

Ugyanakkor egy olyan piacon, amely folyamatosan zsugorodik, és ahol a fejlesztések egyre kevésbé látszanak a tükrös szegmensben, gyakorlatilag félig-meddig öngyilkosság, ha azt kommunikáljuk: csak a tükrös!
Ezzel ugyanis annyit érhetünk el csupán, hogy mindenki tudni fogja: felesleges volna várni egy Pentax MILC-re.

Nem kérdéses, hogy a Pentax fotósok nagyon összetartóak és nagyon szeretik a márkát (hiszen ha nem szeretnék, nem is lennének pentaxosok). De egy üzleti vállalkozás sikerét nem bízhatjuk csupán az eddigi vásárlók hűségére.

Félreértés ne essék, semmi problémám nincs a tükörreflexes gépekkel, jómagam is azt használok, ugyanakkor nem szabad homokba dugni a fejünket: a tükör nélküli gépek piaca szép lassan el fogja érni a DSLR-ekét és eljön az a pillanat, amikor már a MILC-ekből többet adnak el, mint DSLR-ből és az is, amikor a MILC-ek már nagyobb bevételt hoznak a gyártóknak, mint a DSLR-ek és a hozzájuk készülő objektívek. Ez lesz az a pillanat, amikor a Ricoh/Pentax vonalat már végképp csak egy nagyon szűk réteg tart majd el, ha egyáltalán elegendően lesznek ahhoz, hogy eltartsák a brand-et. Mert valljuk be, az egyre kevesebb új Pentax gép és objektív nem éppen arra sarkall, hogy kinyissuk a bukszát és új Pentax termékeket vásároljunk. A használtpiac viszont nem hoz pénzt már a gyártónak. Miből lesz pénz a fejlesztésekre?
Ördögi spirál ez, amit ha nem vesz észre időben a Ricoh, akkor bizony kiadhat ezer és egy videót a brandről, akkor sem fogja tudni megmenteni a céget.

Kicsit olyan ez, mint ha annak idején a digitális fényképezőgépek megjelenésekor egy gyártó nem lett volna hajlandó elismerni, hogy a digitális gépeknek van jövőjük (illetve gyakorlatilag csak azoknak van, a filmes gépek egy nagyon szűk réteg csecsebecséi lesznek csak).
Van olyan gyártó, aki ezt megengedhette magának?

A fő baj tehát nem az, hogy esze ágában nincs tükör nélküli gépet fejlesztenie a Ricoh/Pentax-nak, hanem az, hogy így a cég jövője kérdéses marad. Nem elég saját vállunkat veregetni, hogy milyen úttörő fejlesztők voltunk mi az SLR megjelenésekor, ami 75 évvel ezelőtt történt. Abból nem lehet megélni.
De sajnos a három évenként kiadott egyetlen új vázból és a ritkán felfrissített objektívparkból sem. Ez nem lesz elég ahhoz, hogy életben tartsa a fényképezőgép üzletágat. Nagyon könnyen lehet, hogy úgy jár majd a Ricoh, mint az Olympus: el kell adja ezt a szegmenst, hogy legalább a másik (nyomtatók, fénymásolók) ne vegye kárát.

Az pedig a pentaxos fotósoknak se lesz már jó!
De miért nem dobbant egy óriásit a Ricoh és hozza ki a világ első igazi hibrid fényképezőgépét Pentax név alatt TTL optikai keresővel, amelyet egy mozdulattal elektronikus keresősre válthatunk át, ötvözve így a tükrösök kényelmét és élményét a tükör nélküliek csendes működésével, videónál is használható fókuszrendszerével, na meg persze a gyors sorozatával?
Nem lenne rá igény??

Talán igen, talán nem.
De ha nem történik változás a Ricoh/Pentax szemléletmódjában, akkor a Pentax lesz a fényképezőgépek bakelitje…