Fuchs Lehel: Belső horizont

0

2020. október 25-ig látogatható Fuchs Lehel: Belső horizont című fotókiállítása a Magyar Fotográfiai Múzeumban.

Cím:
Kecskemét, Katona József tér 12.

Ízelítőül a kiállításon megjelent fotó közül néhány:

Sajtóközlemény:

Fuchs Lehel: Belső horizont
Átfogó, válogatott képanyag az elmúlt két évtizedből.

A rengeteg kiállítás (73) amit tanítványaimnak a Szellemkép tanára és művészeti vezetőjeként szerveztem a saját képeimre nem nagyon hagyott időt. A tavalyi évben az iskola 25 éves jubileumát követően elkezdtem behozni a lemaradást. Így ez most legalább három eddig meg nem valósult kiállítást összegez, abból szűkítve válogat. kb 15.000 átnézett képből 250 kiállításra szánt fotográfiából nagyjából 60 kép fér ki a Magyar Fotográfiai Múzeumban. Szeretettel ajánlom tanítványok, kollégák,szakírók, barátok, figyelmébe.

1986-ban írtam:
„Az eddigi 29 év arra volt elegendő, hogy megtudjam: az élet nem tartalmaz kitérőket. Mindaz ami valaha megtörtént a Képeken megjelenik, ami nem, az megjelenhet. Ezért négy éve már csak a festészettel és filmmel foglalkozom. Azaz nem fontos más, csak a kép és az emberek. A képzőművészet magányossága és a film közösséget követelő ereje jól kiegészítik egymást. Megadják a nyugalom és a feszültségek legkülönbözőbb fokozatainak lehetőségét.

A festészet a legintimebb, a videó már tud magányos lenni, és a film mindig csapat. A leghálásabb azért vagyok, mert az őszinte alkotófolyamat könyvekből nem tanulható és mert a protekciót nevetségessé teszi. S egyikben sem elég „csak” ügyesnek és okosnak lenni.”

2016-ban írtam:
”…A fotográfia nem gyorsvonat… inkább kerékpár és időgép. Olyan közlekedési eszköz életünk díszletei között, mely nem engedi észrevétlen elsuhanni a tájat, de mégsem tűnődő séta lépésről lépésre, mely elaprózná az ösvényt. És persze minden egyes kép azonnal elindít egy filmet, egy történetet, és helyével hívja elő az előtte és az utána kikövetkeztethető pillanatot. Tehát olyan varázslat, mely velünk rokon, belőlünk, és általunk jön létre, mégis önálló életet él…”

Belső horizont
– A festészet , a tervezőgrafika, a fotó, a film olyan tapasztalatok és kölcsönhatások, amelyek erősítik egymást és segítenek olyan komplex horizontot adni melyben tanárként és alkotóként nagyon megnyugtató érzés navigálni.

– Lehet ünnepelni a pillanat születését, de a fény ösvényein minden rebbenés mögött évek rejlenek. Amikor a titok résein(apertúráján) felnyílik a múlt, ott tolong megannyi különös világ mely áhítja velünk a találkozást. S a zajos hétköznapokban menetelve a csend oltárához ereszkedni olyan belső utazás lehetősége melyre mindannyian vágyunk. Ismerőssé tenni a megismerhetetlent. Létrehozni a képet. Nem képtelenség. Az Univerzum káprázata belső horizontunk Délibábja.

Fuchs Lehel