Készül a Rights Manager, a Facebook szerzői jogvédő modulja

0

A Facebook egy szerzői jogokat kezelő modul fejlesztésén dolgozik, amely lehetővé teszi a médiakészítők számára, hogy fotóikat és videóikat megvédjék az illetéktelen utánközléstől, valamint hogy értesüljenek arról, ha ezt valaki mégis megteszi.

A kiegészítő szolgáltatásra már lehet jelentkezni a Facebookon, amint élesben elindul a funkció, megadhatjuk majd, mely képeinket szeretnénk védeni. Ehhez egy CSV fájlt kell majd feltöltenünk amely az összes kép metaadatát tartalmazza majd. A Facebook Rights Manager ellenőrzi majd, hogy a fent lévő képeink és a feltöltött adatok egyeznek-e, s ha igen, akkor lehetőséget kínál majd a kép útjának követésére.
Egyelőre nem teljesen világos, hogy ezt hogyan lehet majd metaadatokkal megoldani, de elvileg ez egy járható módszer. Bár fotósként azt gondolom, hogy a teljes felbontású, eredeti kép feltöltése sokkal könnyebb lenne, mint CSV fájlba behekkelni mindenféle metaadatot.
Ebből azonban már látszik, hogy csak azokat a már fent lévő képeinket fogjuk tudni megvédeni, amelyeket EXIF-fel vagy más Metaadattal együtt töltöttünk fel.