Jön a Canon EOS M50 Mark II?

0

Pletykák szerint még idén bejelenti a Canon az APS-C szenzoros tükör nélküli rendszerének legújabb tagját, az EOS M50 Mark II-t.

A rendszer tavaly szeptemberben frissült utoljára, akkor egy belépő kategóriás (EOS M200) géppel és az kicsi de okos M6 Mark II-vel bővült a kínálat.
Most úgy néz ki, hogy a beépített elektronikus keresős, ún. SLR-like (tükörreflexeshez hasonló kialakítású) széria kap frissítést az EOS M50 Mark II képében.

A kiszivárgott specifikáció a következő:

  • 32,5 Mpixeles APS-C szenzor (tehát megkapja az EOS 90D szenzorát)
  • szenzorstabilizáció nélkül
  • Dual Pixel CMOS AF II fókuszrendszer
  • 14 kép/mp sorozat sebesség (EOS M50: 10 kép/mp)
  • 3,69 millió képpontos elektronikus kereső (EOS M50: 2,36 millió képpont)
  • 4k UltraHD videófelvétel 60 kép/mp képfrissítéssel, további képkivágás nélkül (EOS M50: max. 30 kép/mp)
  • SD kártyafoglalat (egy)

Ezek alapján tehát jól látszik, hogy kvázi egy kötelező frissítést készít a Canon, de nem akar túl nagyot dobbantani. A felbontásnövelés gyakorlati szempontból kvázi felesleges, APS-C szenzoron egy 24 Mpixeles felbontás is több, mint elég. A szenzorstabilizáció azonban jól jönne, de a pletyka alapján ezzel nem akarja bővíteni ezt a szegmenst a japán gyártó. A sorozat gyorsítása jó, bár viszonylag ritka az, amikor a 10 kép/mp nem elég, csak a 14 kép/mp. Főleg sportnál, bár egy ilyen jellegű APS-C MILC-cel nyilván senki se akar komolyan sportfotózásba kezdeni (a váz még oké is lehetne, de a hozzá elérhető natív objektívválasztékban nincs sportfotózásra kihegyezett változat).

Egyébként még augusztusban egy nagyon hasonló paraméterekkel rendelkező, de szenzorstabis gépről is pletykáltak ITT.
Érdekes látni, hogy miközben a Fujifilm ezerrel tolja az APS-C szenzoros MILC-ének szekerét és a belépőszinttől a profi felhasználásig kínál termékeket, a Canon valahogy még mindig nem akarja igazán komolyan venni ezt a kategóriát.

Sok még a kérdőjel, de ahogy mondani szokás: az idő majd megadja a választ.