Ez az adapter autofókuszt hoz manuális objektívekre

0

A hong kong-i Megadap új belépő az elektronikus objektív adapterek piacán, de már az első terméke is izgalmas lehetőségeket kínál.
A Megadap Leica M – Nikon Z Autofocus Adapter (MTZ11) ahogy a nevében is mutatja, autofókuszt tesz lehetővé Nikon Z vázakkal a Leica M objektívjeivel (kiegészítő adapterekkel pedig más bajonettes objektívekkel is). Ez azért érdekes, mert a Leica M objektívek alapvetően kézi élességállításúak. Mindez persze nem boszorkányság, a trükk annyi, hogy az objektívet végtelen tárgytávolságra kell beállítani, majd az adapter a kihuzat megnövelésével éri el, hogy közelebb kerüljön a fókuszpont (mint egy közgyűrű). A váz pedig mindezt úgy érzékeli, mintha autofókuszos objektív volna rácsatlakoztatva.

A megoldás ötletes, azonban mindenképpen hozzá kell tegyük, hogy a kihuzat megnövelése egyben a vetített képkört is megnöveli, azaz a vonalfelbontás ezáltal csökken, végeredményben pedig közelebbi képek esetén nem kapunk olyan részletgazdagságot, mint távoli témáknál (pont, mint egy közgyűrűzés során).
Emellett a max. 6,5 mm-es kihuzat növelés sem túl sok, azaz (gyújtótávolságtól függően) nem fogunk tudni egészen közeli témákra fókuszálni (többnyire egy-két méter lesz a közelpontunk), hacsak nem változtatunk az objektív fókuszgyűrűjével is a beállított tárgytávolságon (azaz ilyen esetben inkább csak félautomata fókuszt kapunk).

Az adapter ára 350 amerikai dollár.