Hivatalos: Canon RF 50mm f/1,8 STM és RF 70-200mm f/4 L IS USM

0

A Canon tovább bővítette tükör nélküli, full-frame szenzoros fényképezőgépeihez készült objektívjeinek körét és bejelentette új standard fixét és telezoomját.

A Canon RF 50mm f/1,8 STM mindössze 160 grammot nyom, belsejében hat lencsetag található, amelyek közül egy aszférikus (azaz nem egyezik meg az optikai felépítése a korábbi EF 50mm f/1,8 STM változattal). A fókuszmeghajtás maradt léptetőmotoros megoldású, az élességállítás során a frontlencse előre-hátra mozog a tubusból (azaz nem belső élességállítású).

A tubuson egyetlen gyűrű található, amelynek funkciója egy kapcsolóval állítható át a kézi fókusz, vagy a vezérlő gyűrű funkciók valamelyikére. Utóbbi esetben gépvázról programozható feladatot valósíthat meg (pl. rekesz beállítása, vagy expozíció kompenzáció). Az EF bajonettes STM változathoz hasonlóan ez a modell is 7 rekeszlamellát kapott (a mikromotoros EF 50mm f/1,8 II 5 rekeszlamellás). Az objektív közelpontja 35 cm, így maximális leképezési aránya 1:4, azaz egész jó közelképek is készíthetők segítségével.
A december közepétől kapható Canon RF 50mm f/1,8 STM ára 225 euró (200 amerikai dollár) lesz, napellenzőt opcionálisan vásárolhatunk majd hozzá.

A Canon RF 70-200mm f/4 L IS USM telezoom még izgalmasabb, ugyanis EF bajonettes társához képest 32%-kal rövidebb méretű, tömege pedig 11%-kal kisebb annál. A csupán 12 cm hosszúságú, 695 grammot nyomó telezoom időjárásálló szigetelésekkel és optikai stabilizátorral is rendelkezik, utóbbi 5 Fé előnyt képes adni, illetve szenzorstabilizálással párosítva pedig akár 7,5 Fé előny is kicsikarható.

Az objektívet alkotó 16 lencsetagból 4 ultra-alacsony szórású (UD – Ultra-low Dispersion), amely segít kordában tartani a kromatikus aberrációt. A becsillanások ellen a Canon újabban alkalmazott Air Sphere bevonata gondoskodik.
A Canon RF 70-200mm f/4 L IS USM közelpontja 60 cm, fókuszmeghajtását nano USM motorok végzik. Szemben az EF bajonettes testvérével, az RF 70-200mm f/4 L IS USM nem használható telekonverterrel, illetve állványgyűrű sem csatlakoztatható hozzá, alapáron jár viszont hozzá a napellenző. Természetesen ezen az objektíven is megtalálható az elektronikus gyűrű, itt azonban van külön kézi fókuszgyűrű is, így a vezérlőgyűrű minden esetben használható a gépvázon beállított funkcióra.

Az új telezoom december elejétől lesz kapható, ára 1755 euró (1600 dollár) lesz.

Sajtóközlemény:

A Canon bemutatta két legnépszerűbb objektívjét az RF termékcsaládból

Budapest, Magyarország, 2020. november 4. – A Canon Europe továbbra is elkötelezett aziránt, hogy minden fotós számára tükör nélküli megoldásokat kínáljon. A cég a mai napon bejelentette, hogy két legkedveltebb EF objektívje – az RF 50mm F1.8 STM és az RF 70- 200 mm-es F4L IS USM – immár RF kivitelben is elérhető lesz. A Canon EF 50mm f/1.8 STM új RF verziója – amelyet sokoldalúsága miatt „Nifty Fifty” objektívnek [50 mm fókusztávolságú normál objektív] neveznek – tökéletesen alkalmas választás az EOS R rendszerre áttérő, lelkes fotósok számára. A portréktól a tájképekig éjjel-nappal mindent megörökíteni kívánó fotósok számára a Canon hihetetlen képminőséget és új „Nifty Fifty” minőséget kínál az RF 50 mm F1.8 STM használatakor.

Az ugyancsak ma bejelentett RF 70-200 mm F4L IS USM modell egy L sorozatú teleobjektív, amely a világ legrövidebb és legkönnyebben cserélhető f/4 objektívje, saját fókusztartományát tekintve . Az RF 70-200 mm F4L IS USM az amatőr és a professzionális fotósok részére egyaránt nagy teljesítményt, rugalmasságot és kompakt kialakítást kínál, és a vadon élő állatoktól valamint a különféle sportoktól kezdve az utazáson keresztül a portrék készítéséig a legkülönfélébb témák megörökítéséhez bizonyul ideális választásnak.

Mindkét objektív csatlakozik az RF családhoz, amely már tartalmaz fix gyújtótávolságú objektíveket, zoomobjektíveket, teleobjektíveket és szuper teleobjektíveket, valamint hosszabbítókat (extender). Az objektíveket a forradalmian új EOS R rendszerben Canon teljes képmezős tükör nélküli fényképeőgépekkel használva – a nemrégiben piacra dobott EOS R5 és EOS R6 modellektől az EOS R és EOS RP típusokig terjedően – a fotósok és a videósok nagyobb teljesítményszint és nagyobb kreatív rugalmasság mellett dolgozhatnak.

Hordozható útitárs
A könnyű és kompakt kivitelű RF 70-200 mm F4L IS USM modell mindössze 695 gramm súlyú és 11,9 cm hosszú. Méretének az EF modellekhez képest szinte hihetetlen, 32 százalékos mértékű csökkentésével ez az objektív ideális társ a gyakran úton lévő fotósok számára. Az RF 70-200 mm F4L IS USM modell még teljes hosszában is kivételesen jól hordozható az f/4 rekeszértékű teleobjektív kategóriában. Megfordítható napellenzővel rendelkezik, amely szépen illeszkedik a lencsetest tetejére, lehetővé téve a fotósok számára a rendezett tárolást különböző fényképezési forgatókönyvek között. Az RF 50 mm F1.8 STM is hasonló előnyökkel rendelkezik: kompakt, illetve mérete kisebb, mint az EF modell és a foglalat adapter együttvéve. Hasonlóan az RF-sorozat többi tagjához, ezek az objektívek a fotósok és a videósok számára egyaránt jelentősen kibővített fényképezési lehetőségeket kínálnak, jóval könnyebb objektívtáskával.

Minőség kompromisszumok nélkül
Standard 50 mm-es látószögével és nagy f/1,8-as rekeszértékével az RF 50 mm F1.8 STM modell perspektívája hasonló az emberi szemhez – ideális portréfotósok számára, igazán természetes megjelenésű képek készítéséhez. A vadonatúj optikai rendszerrel rendelkező RF 50mm F1.8 STM modell nagy rekesze és PMo aszférikus lencséi kiváló képminőséget garantálnak maximális rekeszértéknél is, a tárgy és a háttér megfelelőbb elválasztásával, lehetővé téve a fotósok számára a gyenge fényviszonyok közötti fényképezést. Az RF 50 mm F1.8 STM modell minimális fókusztávolsága 0,3 m, azaz 5 cm-rel közelebbi a meglévő EF verzióhoz képest, így még közelebbről fényképezhet objektumokat rendkívül kis mélységélesség mellett. A 7 lamellás kör alakú rekesz – amely az EF 50mm F1.8 modellnél is megtalálható – defókuszált háttérhez vagy előtérhez, valamint gyönyörű „bokeh” felvételek [életlen részeken kialakuló fényfoltok] készítéséhez is használható. Az RF 50mm F1.8 STM modell a „Super Spectra bevonat” technológiát is magában foglalja, harmonizált színegyensúlyt hozva létre, amely csökkenti a szellemképet és a becsillanást, valamint a torzulást.

Az RF 70-200 mm F4L IS USM modell olyan további fejlesztéseket is tartalmaz, mint például az „Air Sphere bevonat”, a négy, rendkívül alacsony diszperziós (UD) objektív, és az 1 és 0,6 méter közötti csökkentett fókusztávolság, ami bizonyítja a Canon folyamatos elkötelezettségét az RF objektívek által biztosított jobb képminőség továbbfejlesztése iránt. Az RF 70–200 mm F4L IS USM modell – a teljes zoomtartományban is – 9 lamellás íriszével és teljes zoomtartományban f/4 rekeszértékével kiváló „bokeh” felvételeket garantál – hihetetlen részletesség biztosítása mellett. Az RF 70-200 mm F4L IS USM továbbfejlesztett képminősége, amely lenyűgöző képeket képes készíteni minden zoomtartományban, éles fényképeket garantál még a képek szélein is. A fényképek élénk, éles minőségben készíthetők mindkét új objektív alkalmazásával maximális rekeszérték mellett, amelyek ideálisak olyan portréfotósok számára, akik a finom arckifejezésekre fókuszálnak, vagy olyanok számára, akik pontos részleteket szeretnének megörökíteni kisebb tárgyakról.

Kreatív előny
Az RF 70-200 mm F4L IS USM modell a Canon 5 lépcsős optikai képstabilizátorával rendelkezik, amely lehetővé teszi a fotósok számára, hogy kreatív határaikat feszegethessék, miközben az objektívek kiváló minőségű képeket készítenek, mindezt állvány nélkül. Az RF 70-200 mm F4L IS USM Dual Nano USM-mel és akár 7,5 fokozatú képstabilizátorral büszkélkedhet, ha az új Canon EOS R5 és EOS R6 fényképezőgépekkel együtt használjuk, miáltal éles, fókuszált képeket készíthetünk intenzív ütemben – gyenge fényviszonyok mellett is. A Dual Nano USM segítségével az RF 70-200 mm F4L IS USM hihetetlen szintű folyamatos fókuszálást is kínál, lehetővé téve a videósok számára, hogy szinte teljes csendben készítsék felvételeiket.

Az RF 50 mm F1.8 STM az akár 7 fokozatú képstabilizáció előnyeit is élvezi, ha az EOS R5 vagy az EOS R6 fényképezőgépekkel együtt használjuk. Továbbá STM-mel is rendelkezik a kifogástalan AF-teljesítmény érdekében, amely a lelkes videósok számára számos új fényképezési mód kipróbálására kínál lehetőséget, miközben szinte csendes, egyenletes minőségben készíthetik felvételeiket.

A praktikus szempontok szem előtt tartásával készült termék
Az RF 50 mm F1.8 STM modellt újraterveztük annak érdekében, hogy a fotósok kényelmesen rögzíthessék felvételeiket. A modell kifinomult és diszkrét, kattanásmentes kombinált fókusz és objektív vezérlő gyűrűt tartalmaz, amely lehetővé teszi a fotósok számára, hogy intuitív módon kezelhessék a fényképezőgépet és a fókuszbeállításokat, miközben a témát figyelik.

Az RF 70-200 mm F4L IS USM modell maximális praktikusságot kínál a szabadban történő használatra, fluor bevonattal, valamint por- és ütésállósággal. A Canon L-sorozatú objektívjeinél tapasztalt kiváló tartósság és robusztusság növelése érdekében az RF 70-200mm F4L IS USM hővédő bevonattal, valamint por- és vízálló kivitellel rendelkezik, így használata különösen meleg és hideg időjárási körülmények között is ajánlott.

További információkat a Canon RF típusú objektív-kínálatáról, beleértve az újonnan bevezetett RF 50mm F1.8 STM és RF 70-200mm F4L IS USM típusokat is, a lenti elérhetőségen talál:

https://www.canon.hu/lenses/rf-50mm-f1-8-stm/

https://www.canon.hu/lenses/rf-70-200mm-f4-is-usm-lens/

RF 50 mm F1.8 STM Főbb jellemzők:
• STM motor
• Széles f/1,8 rekesz
• Aszférikus lencse elem
• RF foglalat
• Super Spectra bevonat
• Fókusz / objektív vezérlő gyűrű

RF 70-200mm F4L IS USM Főbb jellemzők:
• f/4 állandó maximális rekeszérték
• Dual Nano USM fókuszmotor
• L sorozatú minőség
• UD elemek és ASC bevonatok
• 5 fokozatú optikai képstabilizátor és 7,5 lépéses kombinált IS, ha az EOS R5 és az EOS R6 elemekkel együtt használják
• Por- és vízálló tömítések
• Objektív vezérlő gyűrű